Η G – Force Xanthi του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, «φορτσάρει» για τον τελικό της «F1 in Schools»

Από μια διαφήμιση στα social «γεννήθηκε» η ιδέα της συμμετοχής

Ο αρχηγός του έργου και η υπεύθυνη «marketing» της ομάδας, μιλούν στην «Θ»

Από μια διαφήμιση στα…Social Media, που «γέννησε» την ιδέα, οι μαθητές της ομάδας G – Force Xanthi του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, καλούνται σήμερα να βρεθούν στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού «F1 in Schools» όπου και θα παρουσιάσουν το δικό τους μονοθέσιο αυτοκίνητο, που σχεδιάζουν από την…αρχή!

Τα μέλη της G – Force Xanthi, κατάφεραν μέσα από έρευνα και επιμονή, αλλά και την αναζήτηση πόρων και χορηγών, να φτάσουν ένα βήμα πριν την μεγάλη νίκη και να διαγωνιστούν ανάμεσα σε 26 αντίστοιχες ομάδες, σε εθνικό επίπεδο, με στόχο φυσικά το…παγκόσμιο, κάνοντας υπερήφανη ήδη την Ξάνθη.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι   μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, Οδυσσέας Καλαϊτσίδης (αρχηγός και διαχειριστής έργου της ομάδας G – Force Xanthi) και  Δέσποινα Παπαδοπούλου (υπεύθυνη ανεύρεσης πόρων και marketing της ομάδας G – Force Xanthi).

ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΑ…SOCIAL MEDIA, «ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» Η ΙΔΕΑ – ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ

Αναλυτικότερα, ο μαθητής Οδυσσέας Καλαϊτσίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι λίγο «αστείο» το πώς ξεκινήσαμε, καθώς καθόμουν μια μέρα στα social media και απλά πετάχτηκε μια διαφήμιση του διαγωνισμού. Μόλις την είδα, έστειλα μήνυμα στον καλύτερό μου φίλο ο οποίος ασχολείται με την Μηχανολογία και από τότε ξεκινήσαμε την εύρεση μελών, μετά από συναντήσεις με τον διευθυντή για να βρούμε και ένα υπεύθυνο καθηγητή. Μετά από όλα αυτά, ξεκινήσαμε με την ομάδα, βρήκαμε το όνομα και στην συνέχεια υποβάλλαμε μια πεντασέλιδη εργασία όπου και εξηγούσαμε ποιοι είμαστε, τι κάνουμε στον διαγωνισμό, κάναμε έρευνα σε κάποιους τομείς, σχεδιάσαμε ένα σχέδιο του μονοθεσίου μας και από εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε η ομάδα. Έπειτα, για την πρόκριση στους τελικούς, στείλαμε δύο χαρτοφυλάκια διαχείρισης έργου και επιχειρηματικότητας και μηχανικής, όπου ουσιαστικά εξηγούσαμε τι έχουμε ετοιμάσει για τον διαγωνισμό (τι ενέργειες έχουμε κάνει κλπ) και προκριθήκαμε στους τελικούς. Τώρα, σχεδιάζουμε το τελικό μας «μοντέλο», προγραμματίζουμε βιντεολήψεις για την προφορική παρουσίαση (ουσιαστικά θα αναφέρουμε τι έχουμε αποκομίσει από τον διαγωνισμό και ποιος είναι ο ρόλος μας) και επίσης σχεδιάζουμε και το εκθεσιακό περίπτερο, το οποίο δεν θα κατασκευαστεί φέτος. Για το αυτοκίνητο υπάρχουν δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η κοπή σε μηχάνημα CMC (σε αυτό μας βοηθά η επιχείρηση Πανταζίδη) και έπειτα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα κόψουμε τις τρύπες ώστε να βάλουμε τους άξονες και έπειτα τις πτέρυγες του αυτοκινήτου. Στον τελικό θα πάμε με το μονοθέσιο, γιατί είναι η φάση που θα τρέξουν τα αυτοκίνητα στην Αθήνα. Έχουμε κατασκευάσει το βασικό αυτοκίνητο. Το τελικό δεν είναι έτοιμο (θα είναι έτοιμο την Παρασκευή το σχέδιό του). Τώρα είναι υπό επεξεργασία και τα χαρτοφυλάκια που θα υποβάλλουμε, γιατί θα είναι στην Αγγλική γλώσσα και έπειτα – μετά τις διακοπές του Πάσχα – θα γίνουν οι λήψεις για την προφορική παρουσίαση. Επίσης, είναι και τα μηχανικά σχέδια που αφορούν στο πρόγραμμα σχεδίασης όπου παρουσιάζουν το αυτοκίνητό μας σχετικά με το αν τηρεί τους κανονισμούς. Θα παρουσιάσουμε στην ουσία ένα μικρών διαστάσεων κανονικό αυτοκίνητο, το οποίο θα τρέξει. Ο διαγωνισμός χορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που υποστηρίζει ουσιαστικά τις ομάδες και ειδικότερα τις ομάδες που έχουν γυναίκες για να ενισχύσει τον ρόλο των γυναικών στο STEM. Πλέον, το budget μας είναι σχεδόν καλυμμένο. Βέβαια υπάρχουν και κάποια έξοδα που δεν υπολογίσαμε, οπότε δεν θα μας «έβλαπτε» και κάποια ακόμη χορηγία και πλέον στρεφόμαστε προς την δεύτερη φάση του τελικού, με το να κατασκευάσουμε τα δύο αυτοκίνητα (θα υπάρχουν δύο αυτοκίνητα στην ουσία) που θα «τρέξουν».

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον εθνικό τελικό είναι συνολικά 26 (συμμετέχουν ομάδες και από ιδιωτικά λύκεια και γυμνάσια της χώρας).

ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΧΟΡΗΓΩΝ – «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Από την πλευρά της,  η μαθήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Τα μέλη της ομάδας, είμαστε μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, από τις τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου (κυρίως της Α΄Λυκείου). Αυτήν την στιγμή είμαστε 15 μέλη εκ των οποίων οι 6 υπεύθυνοι (ως υποομάδα) και οι 4 από αυτούς είναι τα βασικά μέλη. Έχουμε προκριθεί στους εθνικούς τελικούς του διαγωνισμού. Ο εν λόγω διαγωνισμός, διεξάγεται σε δύο φάσεις, στους εθνικούς τελικούς και στους παγκόσμιους. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε στους εθνικούς τελικούς, ώστε να προκριθούμε μετά στο παγκόσμιο και να αγωνιστούμε με ομάδες από όλο τον κόσμο. Στην φάση του τελικού, προκριθήκαμε υποβάλλοντας κάποια χαρτοφυλάκια καθώς και εργασίες που ζητήθηκαν. Ο ρόλος μου στην ομάδα, είναι κυρίως να βρω τις κατάλληλες στρατηγικές ώστε να προωθήσουμε την ομάδα στο κοινό, να αυξηθεί το κοινό μας και να μας γνωρίσει ολοένα και περισσότερος κόσμος στην Ξάνθη (αλλά και πανελλαδικά). Επίσης, πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους και τις κατάλληλες μεθόδους (στρατηγικές) προσέγγισης για τους χορηγούς. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τον Δήμο Ξάνθης – και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη – που μας στήριξαν και μας στηρίζουν, από την πρώτη στιγμή που απευθυνθήκαμε σε αυτούς.

Οι χορηγοί χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες (σ.σ. Φίλοι Ομάδας, Υποστηρικτές, Χάλκινοι, Αργυροί, Χρυσοί). Οι υποστηρικτές μας είναι κυρίως τοπικές επιχειρήσεις και πολύ σημαντικές, γιατί δεν στοχεύουμε μόνον να βάλουμε χρήματα στον λογαριασμό αλλά στο να πάρουμε και την παραμικρή βοήθεια, έστω και με κάποια υλικά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που μας έχουν στηρίξει είναι οι «υποστηρικτές» μας στην ουσία. Το budget χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στα υλικά που θα χρειαστούν για την κατασκευή του μονοθεσίου (υλικά, βαφή κλπ) και στην ενδυμασία (εμείς καταφέραμε να πάρουμε χορηγία) και στα έξοδα μεταφοράς (για να μεταβούμε στην Αθήνα όπου διεξάγονται οι τελικοί και αργότερα, αν τα καταφέρουμε, αλλού). Ο μεγάλος μας χορηγός (ο χρυσός) είναι τα «Πλαστικά Θράκης», ενώ υπάρχουν πολλοί αργυροί, χάλκινοι κ.ο.κ (τοπικές επιχειρήσεις της Ξάνθης). Οι περισσότεροι, θα έλεγα πως μας χορήγησαν τα υλικά (ενδυμασία), μας βοήθησαν στην κατασκευή της ιστοσελίδας, μας εκτυπώνουν το 3D Printing κ.α. και βέβαια μας υποστήριξαν και με μετρητά, στον λογαριασμό.

Το μονοθέσιο θα κατασκευαστεί στην Ξάνθη και θα γίνει η μεταφορά του στην Αθήνα για να αγωνιστεί.

Οι τελικοί θα διεξαχθούν πιθανότατα μετά τις εξετάσεις (σ.σ. τον Ιούνιο). Έως τις 8 Μαΐου, θα πρέπει να στείλουμε ο,τι εργασία έχουμε. Για τους προκριματικούς, δημιουργήσαμε ένα σχέδιο – το καλούπι με τα ρουλεμάν κλπ – και τώρα θα σχεδιάσουμε και θα κατασκευάσουμε από την αρχή, ένα μονοθέσιο. Ο επόμενος στόχος, είναι το παγκόσμιο, όπως επίσης και να ακουστεί η Ξάνθη όσο γίνεται περισσότερο.

Φυσικά σε όλο αυτό, μας υποστηρίζει και ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Αργυρόπουλος και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό, όπως επίσης ευχαριστούμε – για άλλη μια φορά – τον Δήμο Ξάνθης και τις τοπικές επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί χωρίς αυτούς, δεν θα ήμασταν εδώ που φτάσαμε.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ G – FORCE XANTHI

Να σημειώσουμε ότι οι Υπεύθυνοι Καθηγητές της ομάδας G – Force Xanthi οι κ. Γεώργιος Αργυρόπουλος Μιχάλης Πολυχρονίδης και Σταυρούλα Μπουζιάνη.

Τα μέλη της ομάδας και μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και οι ρόλοι τους, έχουν ως εξής:

Υπεύθυνος κατασκευής: Ζαχαρίας Γκοβέσης

Μέλη κατασκευής:  Στράτος Κώστογλου,  Ελισσαίος Γκικα

Υπεύθυνη μάρκετινγκ- Ανεύρεσης πόρων: Παπαδοπούλου Δεσποινα

Μέλη μάρκετινγκ:  Άγγελος Εξαφτόπουλος,  Δουκέλης Γιώργος,  Μουτούς Μουμίν Τσαγλά

Υπεύθυνος σχεδίασης: Στράτος Πεχλιβάνης

Μελή σχεδίασης: Αναστάσης Κανίδης, Ελισσαίος Γκίκα, Χρήστος Ζαγκλιαβός

Υπεύθυνη Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Βασιλεια Πάγγου

Μέλη ομάδας: Σερβέτ Τζαμπάζ, Μουτούς Μουμίν Τσαγλά, Μαρία Μπαλαφούτη, Οδυσσέας Καλαϊτσίδης

Υπεύθυνη σχεδίασης γραφικών: Μαρια Μπαλαφούτη

Βοηθητικό μέλος: Δήμητρα Θεοδωρίδου.