Με αφορμή την ανάρτηση Ζαγναφέρη- έρευνα της «Θ» για το θέμα
Το ΤΕΕ, ο πάρεδρος, η γραφειοκρατία και οι δηλώσεις Πλέσια στη «Θ»
Το θέμα της γέφυρας του Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο, έφερε στο προσκήνιο με ανάρτησή του ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την πτώση της, επισημαίνοντας ότι «δικαιώνεται» για αυτά που υποστήριξε σε σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο κ. Ζαγναφέρης, δεν παραλείπει να αφήσει «αιχμές» και για το ΤΕΕ Θράκης. Ζήτημα για το οποίο απαντά το μέλος του ΤΕΕ και γνωστός Μηχανικός της Ξάνθης κ. Αργύρης Πλέσιας, σημειώνοντας με έμφαση ότι το ΤΕΕ, προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά δεν κατάφερε να το πράξει, λόγω εξωγενών και ενδογενών παραγόντων.
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Ζαγναφέρης, στην ανάρτησή του αναφέρει:
«ΔΥΣΤΥΧΏΣ
Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την ημερομηνία κατάρρευσης της γέφυρας του Ιάσμου.Δυστυχως ευρισκόμεθα ακόμα στο σημείο μηδέν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Όταν υποστήριξα σε συνεδρίαση του ΠΣ ότι ούτε σε πέντε χρόνια, γνωρίζοντας την γραφειοκρατία και τον τρόπο σκέψεως των εμπλεκομένων, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας λοιδωρηθηκα αρκετά.
Δεν χαίρομαι για την δικαίωση. Απλώς ντρέπομαι.
Και αναρωτιέται ο πολίτης γιατί. Το θέμα έχει αρκετό βάθος και είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν προσφέρεται ο παρών χώρος. Στην Ελλάδα των μνημονίων βλέπαμε γιατί έτσι έπρεπε και συνέφερε κάποιους παντού κομπίνες και εφιάλτες. Φυσικά με την βοήθεια των ΜΜΕ.
Το δημόσιο έργο προσφερόταν για δημιουργία εντυπώσεων σε θέματα αδιαφάνειας, διαφθοράς, σκοπιμοτήτων κλπ.
Έτσι δημιουργήθηκε ένα νομικό πλαίσιο τόσο δαιδαλωδες, γραφειοκρατικό και ανεφάρμοστο, με σκοπό δήθεν να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Προσθέστε και την αδιαφορία των υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και την ανικανότητα αρκετών πολιτικών προϊσταμένων.
Το τραγικότερο είναι ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται το κόστος που προκύπτει για το κράτος και φυσικά για τον πολίτη όσο καθυστερει η ολοκλήρωση τού εργου. Ολοι επικεντρώνονται στο κατασκευαστικό κόστος και είναι όπως πάντα ειδήμονες.
Δεν είναι άμοιρο ευθυνών και το ΤΕΕ που έχει εξελιχθεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας δρακας μηχανικών που πάντα είναι κυβερνητικοί.
Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Περιφερειακή αρχή θα μπορέσει ,αφού βρει και ανθρώπους στην κυβέρνηση να γνωρίζουν το θέμα,( ? )για να υλοποιήσει το γρηγορότερο το έργο».
«ΤΟ ΤΕΕ ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ…»
Για τα όσα έχει κάνει το ΤΕΕ περί του θέματος, μίλησε στην «Θ» το μέλος του ΤΕΕ Θράκης και γνωστός Μηχανικός κ. Αργύρης Πλέσιας, ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «απάντησα και στον κ. Ζαγναφέρη ότι δεν έχει δίκιο για το ΤΕΕ. Μιλώ για την συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα κάποια θέματα, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα το ΤΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ενδογενώς και εξωγενώς και από εσωτερικές «τρικλοποδιές» αλλά και από εξωτερικές, δεν μπόρεσε να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη. Το ΤΕΕ στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι «μηχανισμός» για να κάνει μελέτες. Εμείς συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις ως Τεχνικό Επιμελητήριο αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, είναι μια πραγματογνωμοσύνη και να δούμε τι έφταιξε σε αυτήν την περίπτωση. Για την διερεύνηση των αιτιών και όχι για να γίνει καινούρια μελέτη. Το ένα κομμάτι είναι τα αίτια και το άλλο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το να γίνει μια πραγματογνωμοσύνη, έχει κάποιο κόστος. Έπρεπε να γίνουν ορισμένα πράγματα. Κοστολογήσαμε την δουλειά και είπαμε στην περιφέρεια (που ήταν επισπεύδουσα) ότι πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα. Μας είπαν να προχωρήσουμε. Επειδή όμως στα 25 χρόνια σε διάφορες περιόδους, έχουν συμβεί τέτοιες περιπτώσεις όπως όταν μας είπε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να προχωρήσουμε σε μια πραγματογνωμοσύνη και ότι θα πληρώσει και επειδή την έχουν «πατήσει» τρεις συνάδελφοι κατά αυτόν τον τρόπο και με μεγάλα ποσά, τους είπαμε να βρουν πρώτα την διαδικασία για να πληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη και μετά πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε. Ενημέρωσα μάλιστα να δοθεί και μια προκαταβολή για να ξέρουμε ότι υπάρχει διαδικασία, αλλά ήρθε ο πάρεδρος και είπε ότι «δεν έχετε δικαίωμα να το κάνετε». Ο πάρεδρος γνωμοδότησε ότι για να πάρει μια πραγματογνωμοσύνη το Τεχνικό Επιμελητήριο, πρέπει αυτή να βγει στον «αέρα» σαν δημοπρασία. Θα πάει δηλαδή το ΤΕΕ να ανταγωνιστεί τον «Χ» συνάδελφο; Ζούμε τρελά πράγματα, αλλά αυτός είναι ο πάρεδρος και ο κάθε πάρεδρος. Προσπαθήσαμε επίσης να βρούμε μια άλλη λύση. Να κάνουμε δηλαδή την πραγματογνωμοσύνη με μια άλλη διαδικασία, αυτή που χρησιμοποίησε ο κ. Σπίρτζης, ο υπουργός, για να κάνει το Γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο. Έκανε μια κοινή προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Υποδομών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Από εκείνη την προγραμματική σύμβαση έχουν πληρώσει 5 εκατομμύρια. Εκεί, κανείς πάρεδρος δεν τους τα έκοψε».
«Ο ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ… ΔΕΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»
«Επειδή εγώ προσωπικά έκανα το σχέδιο της προγραμματικής αυτής συμφωνίας, πήρα το σχέδιο του κ. Σπίρτζη. Ο δικός μας το έβγαλε παράνομο και το υπουργείο το κάνει. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Αυτό είναι το κράτος που έχουμε και για αυτό λέω ότι στην προκειμένη περίπτωση το ΤΕΕ Θράκης έκανε ο,τι μπορούσε να κάνει. Το ίδιο το υπουργείο τα έκανε και ο πάρεδρος, αυτήν την προγραμματική την έβγαλε παράνομη» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την μελέτη, σημείωσε ότι «η περιφέρεια, διά της Π.Ε. Ροδόπης, έβγαλε πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, μια προκήρυξη μελέτης, που δημοπρατήθηκε πέρυσι προς τα τέλη του έτους (περίπου). Μέχρι τότε ο Εισαγγελέας δεν ήθελε να πειραχτεί τίποτα, λόγω του ελέγχου για τις συνθήκες της πτώσης. Όταν ολοκληρώθηκε αυτό (αν ξεμπερδεύτηκε τελικά) προκηρύχθηκε η μελέτη για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Την ανάθεση της μελέτης την πήραμε εμείς στην δημοπρασία. Το αποτέλεσμα βγήκε περίπου τον Ιανουάριο (αρχές του έτους) και υπογράψαμε την σύμβαση 21/5. Ποιος φταίει όταν έχει να περάσει από ένα σωρό επιτροπές; Προσωπικά έχω κάνει υπομνήματα στα οποία αναφέρω τι πρέπει να γίνει. Το έστειλα και στους προηγούμενους και στους τωρινούς. Αυτά τα αλλάζουν οι πολιτικές ηγεσίες. Δεν μπορώ να τα αλλάξω ούτε εγώ, ούτε το ΤΕΕ, ούτε ο κ. Ζαγναφέρης…»