Η «ιαματική» θάλασσα του Π. Λάγους και το αναξιοποίητο τάλαντο…

Θαν. Αράπης: Τα νερά είναι ευεργετικά και όχι η λάσπη

«Χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές η ‘θαυματουργή παραλία’», τονίζει ο ίδιος

Φημισμένα στην… Σκανδιναβία, αλλά όχι στην Ξάνθη τα ευεργετικά και «ιαματικά» θαλάσσια νερά του Π. Λάγους εξ αιτίας των φυκιών, αλλά και σε συνδυασμό με τις θερμαλιστικές πηγές της περιοχής. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις ιδιότητες της λεγόμενης «φυκο-λάσπης» που –όπως μας διευκρινίζει ο ξενοδόχος της περιοχής κ. Θαν. Αράπης- δεν αφορούν την λάσπη, αλλά την ίδια την θάλασσα που «γλείφει» την συγκεκριμένη ακτή. Γιατί μένει όμως αναξιοποίητο ακόμη ένα «τάλαντοι» της Π.Ε Ξάνθης; Πως παρεμποδίζει η συνθήκη Ραμσάρ αυτή την πηγή ανάπτυξης και προσέλκυσης τουρισμού;

ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΛΑΣΠΗ…

Πιο αναλυτικά ο κ. Αράπης, αναφέρθηκε στις «διαδόσεις» και στην πραγματικότητα για τα φημισμένα «λασπόλουτρα», λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «η λάσπη ήταν ένας μύθος. Το νερό κάνει όλη την δουλειά. Έχει τα πιο πολλά ιχνοστοιχεία και είναι το πιο ζεστό από παντού. Αυτό κάνει καλό στα αρθριτικά και στα ρευματικά. Πρέπει όμως κάποιος να ξέρει ότι την ώρα που βγαίνει το αεράκι της θάλασσας αν ανοίξουν οι πόροι και μπει μέσα το νερό και τον φυσήξει αυτός ο αέρας, πουντιάζει (όπως έλεγαν οι παλιοί). Κάποιοι, άθελά τους, αλείφονταν με την λάσπη, βούλωναν οι πόροι (και η λάσπη ήταν ζεστή) και δεν πούντιαζαν. Αυτός ήταν ο λόγος. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Το νερό – με τα φύκια – κάνει όλη την δουλειά.  Από τα φύκια φεύγει το ιώδιο και δίνει τις ιδιότητες στο νερό. Έχουμε την πιο υψηλή αλατότητα, την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (γιατί εκεί αναβλύζουν και κάποιες ρίζες από το γεωθερμικό πεδίο) συν το ότι είναι ρηχά και είναι ανεβασμένη η θερμοκρασία του νερού εκεί. Όλα αυτά είναι ευεργετικά.  Τα Ταμεία των Σκανδιναβικών χωρών πληρώνουν στους ασφαλισμένους να έρχονται στην θάλασσα της Βιστωνίας, να κάνουν 40 μπάνια και τον Χειμώνα δεν έχουν φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή  και εδώ τόσα χρόνια δεν το συζητά κανένας ιατρικός σύλλογος για να το καταθέσει. Είναι το αντίστοιχο των ιαματικών πηγών που έχουμε στην Ποταμιά. Και το θέμα δεν είναι να το διαφημίσουμε, αλλά να γίνουν υποδομές. Αν γίνουν υποδομές, θα χρειάζεται και η διαφήμιση».

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ «ΘΗΣΑΥΡΟΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν σήμερα ο κόσμος γνωρίζει και προτιμάει τα νερά στο Πόρτο Λάγος για ιαματικούς λόγους, ο κ. Αράπης απαντά ως εξής:

«Όσοι λίγοι το ξέρουν, επειδή είναι παραδοσιακοί και επειδή δεν θέλουν να αλλάξουν την φιλοσοφία τους, το κάνουν. Το λέω έτσι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν υπάρχουν υποδομές. Σε ποιου το «χέρι» είναι; Στο «χέρι» του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου. Πώς να πεις στον άλλο «έλα»; Και από πού να περάσει; Από πού να πάει; Που να καθίσει; Πρέπει να έχει μια τουαλέτα, να έχει νερό, να έχει τα βασικά. Και λέω καλοπροαίρετα: Δεν έχει λεφτά ο Δήμος – όχι σήμερα αλλά όλα τα χρόνια – ή το Λιμενικό Ταμείο. Γιατί δεν παίρνει μια απόφαση αξιοποίησης και λόγω έλλειψης χρημάτων να αναζητήσει επενδυτές; Αντί αυτού ακούς «μας το απαγορεύει η Ραμσάρ». Αυτή η καραμέλα μας έχει καθαρίσει. Και αν τους λέω να δούμε το Λάγος της Πορτογαλίας που είναι έδρα τουριστικών μαρινών, που είναι όπως ο δικός μας κόλπος, που έχει 60.000 – 70.000 μόνιμους κατοίκους και 15.000 ιστιοφόρα (Α΄Ζώνη Ραμσάρ) ή να δούμε στην Ελλάδα 10 πόλεις «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000» όπου γίνονται πεντάστερα ξενοδοχεία, δεν θέλουν να ακούσουν. Αυτό το νερό, θα έρθουν κάποιοι «λεφτάδες», θα το πάρουν και θα το εκμεταλλευτούν. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα γίνει. Εκλείπουν οι υποδομές αλλά και η θέληση του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου. Γενικά δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στην παραλιακή ζώνη του Λάγους, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν υπάρχει επισκεψιμότητα. Η πρόσβαση σήμερα είναι να γίνει ο δρόμος, εάν μιλάμε για την παραλία, να υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες, τουαλέτες, αναψυκτήριο κλπ. Λέμε «οργανωμένη» την παραλία, αλλά αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν. Και για να το πάμε και ένα βήματα παρακάτω, πείτε ότι πήγαν και 100 άνθρωποι. Δεν θα πρέπει να υπάρχει και ένας ναυαγοσώστης; Να υπάρχει κάποιος που θα ξέρει πρώτες βοήθειες; Σε μια παραλία που την έχεις αδήλωτη, πως θα τον δηλώσεις αυτόν; Δυστυχώς, τα πράγματα είναι έτσι».