Η ιστορία της και τα…μικρά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας

Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Προτιμάται η κλασική γεύση – Μπαίνουν στην κουζίνα και οι νέες νοικοκυρές»

Κανένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, δεν μπορεί να «σταθεί» χωρίς την παραδοσιακή βασιλόπιτα, η οποία θα… αναδείξει και τον «τυχερό» της χρονιάς.
Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου στο 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
Τελικά σώθηκε η πόλη της Καισαρείας και ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.
Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.
Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Βασιλόπιτα την οποία άλλοι αγοράζουν και άλλοι δημιουργούν, με αγνά υλικά, αγάπη και…μεράκι και για την οποία μιλά στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.

«ΣΕ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ – ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα η ίδια αναφέρει ότι «η βασιλόπιτα κυμάνθηκε σε περσινά επίπεδα όσον αφορά στην ζήτησή της. Οι τιμές είναι λίγο πιο κάτω από ότι οι περσινές για να διευκολύνουμε και εμείς όσο μπορούμε τα νοικοκυριά. Προσπαθούμε να βάλουμε «πλάτη» και εμείς για να δούμε πως θα πάμε».

 

«ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ – ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ»

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών η κ. Μαλλιαρουδάκη τονίζει ότι «στα δικά μας μέρη προτιμάται η βασιλόπιτα – τσουρέκι. Αυτήν έχουν συνηθίσει. Ο κόσμος βέβαια πειραματίζεται – και καλά κάνει αφού διαφορετικά θα ήμασταν ακόμη επάνω στα…δέντρα – αλλά γενικά προτιμά τις γεύσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει και μας είναι γνώριμες. Απλά βελτιώνεται η όψη. Η παραδοσιακή βασιλόπιτα πλέον θα έχει μι επικάλυψη και θα είναι πιο όμορφη, αλλά ο κόσμος ως επί τω πλείστον προτιμά την παραδοσιακή γεύση. Αλλάζει η εικόνα επί της ουσίας. Βγάζουμε από όλα, αλλά αυτό που προτιμά περισσότερο ο κόσμος είναι η κλασική βασιλόπιτα – τσουρέκι».

«Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ»

Σε ότι αφορά στο…μυστικό για μια επιτυχημένη σπιτική βασιλόπιτα, η ίδια υπογραμμίζει ότι «πιστεύω ότι οι περισσότερες νοικοκυρές το…χάνουν με την θερμοκρασία. Το λάθος είναι υπερβολική ζέστη. Από την αγωνία τους να φουσκώσει η βασιλόπιτα, θερμαίνουν πολύ την μαγιά και πολλές φορές δημιουργείται ο «θάνατος» της μαγιάς, που ξεκινά από τους 40 βαθμούς και επάνω. Θα πρέπει να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερα υλικά μπαίνουν, η βασιλόπιτα θα φουσκώσει λιγότερο, αλλά θα είναι πιο εύγευστη. Σημασία έχει, αφού την φτιάχνουν για την οικογένεια, να είναι νόστιμη. Αγάπη χρειάζεται και όλα τα άλλα είναι καλά».

«ΣΕ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ – ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ – ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ…ΣΠΙΤΙΑ»

Τέλος σε ο,τι αφορά στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά και στο αν οι νοικοκυρές μπαίνουν περισσότερο στην κουζίνα πλέον, η κ. Μαλλιαρουδάκη σημειώνει ότι «η ζήτηση είναι στα περσινά επίπεδα, ενώ οι τιμές έγιναν καλύτερες, όσο μπορέσαμε, από τους περισσότερους συναδέλφους. Επίσης είναι πολύ ευχάριστο ότι οι νοικοκυρές πειραματίζονται, ενώ ξεκίνησαν να μπαίνουν στην κουζίνα και οι νέες νοικοκυρές. Κάτι που για πολλά χρόνια, δεν δοκίμαζαν. Αυτό είναι καλό, γιατί τις γιορτές είναι ωραίο να μυρίσει το σπίτι και να βιώσεις τις γιορτές και από τέτοιες μυρωδιές. Γενικά παλαιότερα είχαμε ισοπεδώσει πολλά πράγματα και για αυτό φτάσαμε και στην οικονομική κρίση. Πιστεύω ότι τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε καλύτερη τροχιά και δεν είναι μόνον θέμα χρημάτων το να φτιάχνει σπιτικά γλυκά για παράδειγμα, μια νοικοκυρά. Αν παρατηρήσετε τα ντελιβερι πηγαίνουν και έρχονται, όμως η νοικοκυρά κατά τις γιορτές θέλει να μυρίσει το σπίτι της και αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο».