Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο διεθνών σχέσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Κ. Κουρτίδης: «Τα κοινωνικά οφέλη σημαντικότερα και από το οικονομικό κέρδος»
Στην «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» της περιοχής, επικεντρώθηκε το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg».
Ένα πρόγραμμα για το οποίο η ΠΑΜΘ, διοργάνωσε προσφάτως και εκδήλωση Διακρατικής Δικτύωσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής» με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη του Smolyan Βουλγαρίας κ. Andrian Petrov.
Αυτά ανέκυψαν απο τα όσα εξελίσσονται (αν και τα περισσότερα ηλεκτρονικά λόγω των συνθηκών covid) στο κομμάτι των Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ειδικότερα ο κ. Κουρτίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «η πιο πρόσφατη επαφή από «Διεθνείς Σχέσεις» ήταν όταν ήρθε ο Αντιπεριφερειάρχης του Σμόλιαν κ. Andrian Petrov, με τον οποίο βρεθήκαμε σε ένα κοινό συνέδριο Ελλάδας – Βουλγαρίας στην εκδήλωση για την Διακρατική Δικτύωση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τώρα κάνουμε ένα πρόγραμμα για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις που στην ουσία δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά να βοηθήσουν. Π.χ. μια κλασική περίπτωση κοινωνικής επιχείρησης είναι οι γυναίκες της Γενισέας που κάνουν το πετιμέζι, οι οποίες δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά να κοινωνικοποιηθούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον (φυσικά να βγάλουν και αυτές χρήματα) και να αναπτυχθεί η περιοχή. Η τελευταία μας δράση λοιπόν ήταν βάσει του προγράμματος στην Κομοτηνή, με την οποία προωθήσαμε την Κοινωνική Επιχείρηση. Συμμετείχαμε, εγώ, η κυρία Χουρίδου (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας) και ο εξαιρετικός συνάδελφος, εντεταλμένος σύμβουλος – υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Αλέξης Πολίτης.
«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
«Υπάρχει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το Interreg με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, που λήγει το 2020, αλλά υπήρχε και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα (με πλατφόρμα την ΣΤΗΡΙΞΗ) που αφορά σε «Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής», όπου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επικοινωνούσε με επιχειρηματίες, συνομιλούσε μαζί τους, κρατούσε τα στοιχεία τους και τους συμβούλευαν διάφοροι οικονομικοί φορείς για το τι πρέπει να κάνουν στο μέλλον για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Βέβαια έχει λήξει και αυτό και ο σκοπός μας είναι να βρούμε νέα προγράμματα που θα φέρουμε για να αναπτυχθεί η περιοχή μας» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει κοινωνική επιχειρηματικότητα. Π.χ. μπορούμε να πούμε πως Κοινωνική «Επιχειρηματικότητα» (το θέτω είναι σε εισαγωγικά) είναι και η προσφορά της Μητρόπολης (αν και είναι περισσότερο φιλανθρωπία και αγάπη). Κοινωνική Επιχειρηματικότητα σημαίνει επί της ουσίας: Είμαι επιχειρηματίας, έχω σκοπό το κέρδος, αλλά περισσότερο έχω σκοπό να προσφέρων στην κοινωνία. Υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, όταν ακούτε ότι «αυτός ο καφές μαζεύτηκε από τον αγρότη και δόθηκε απευθείας στην βιομηχανία χωρίς να μεσολαβήσει ο μεσάζων» ή αντίστοιχα κάτι τέτοιο. Μια ακόμη κλασική περίπτωση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι ο Συνεταιρισμός (ενώνονται πολλοί, αφού δεν μπορούν μόνοι τους και δίνουν μόνοι τους τα προϊόντα τους σε τρίτους, με σκοπό να εξαλείψουν τους μεσάζοντες για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος αυτοί και να έχει μεγαλύτερη ωφέλεια ο αγοραστής). Όλα αυτά θέλουμε να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε».
«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ – ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ KNOW HOW ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Κουρτίδης επισήμανε ότι «σκοπεύουμε να πάμε στις εκλογές που θα γίνουν στην Ένωση Παρακτίων Περιοχών για να συμμετάσχουμε στην Γενική Συνέλευση. Εκεί δεν συμμετέχουν μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άτομα από Αφρική, Ασία κ.ο.κ. Εμείς θα πάμε να μιλήσουμε, να γνωριστούμε και να αποκτήσουμε και επαφές, ώστε να μπορέσουμε – αν τυχόν βρούμε – μα μεταφέρουμε αντίστοιχα κάποιο «know how» ή κάποιο «think tank» στην Ελλάδα. Έχουμε επαφές (λόγω κορωνοϊού μέσω υπολογιστών βέβαια) και λαμβάνουμε και δίνουμε αλληλογραφία, αλλά περιοριζόμαστε προς το παρόν σε αυτό γιατί δεν θέλουμε να αποτελέσουμε φορείς η να δημιουργήσουμε προβλήματα στους άλλους. Η συνεργασία, πλέον, δια ζώσης μεταξύ των κρατών είναι πιο δύσκολη».