Η μεταδοτικότητα από τους εμβολιασθέντες, οι προϋποθέσεις της ανοσίας και ο covid στα παιδιά

Ο προϊστάμενος του ΕΟΔΥ, απαντά αποκλειστικά μέσα από την «Θ» σε καίρια ερωτήματα για τον κορωνοϊό

Σπ. Σαπουνάς: «Μονόδρομος» η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων της πολιτείας

 

Μεταφέρουν τον κορωνοϊό οι εμβολιασμένοι σε οικεία πρόσωπα; Πότε αποκτά κάποιος ανοσία; Τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό στα παιδιά; Πρέπει να ελεγχθούν πριν εμβολιασθούν και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες ή τα άτομα με αλλεργίες;

Σε όλες τις παραπάνω καίριες ερωτήσεις, που δημιουργούνται εύλογα στους πολίτες και που κατά καιρούς τίθενται στην «Θ» από Ξανθιώτες, κλήθηκε να απαντήσει ο  προϊστάμενος της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του Ε.Ο.Δ.Υ, κ. Σπύρος Σαπουνάς,  ο οποίος έστειλε παράλληλα το δικό του μήνυμα προς τους Ξανθιώτες και τους Θρακιώτες, που δεν είναι άλλο από το ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τώρα αλλά και μετά τον εμβολιασμό, να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς και να εμπιστευόμαστε τις αρχές.

 

Ερ: Μεταφέρουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Μπορούν να νοσήσουν δηλαδή οικεία πρόσωπα απο ανθρώπους που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό;

Απ: Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει κατάργηση των μέτρων και της μάσκας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να φορούμε μάσκες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων, την υγιεινή των χεριών και τις αποστάσεις. Και ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε επαρκή δεδομένα ακόμη, αν εμβολιασμένοι μπορούν να συμβάλλουν σε ασυμπτωματική μετάδοση. Φυσικά αν υπάρχει μια τέτοια περίπτωση δεν αφορά μεγάλο ποσοστό, αλλά γίνεται να είναι «αποικισμένος» ο ιός (ας πούμε στην ρινική κοιλότητα) και εφόσον υπάρχει στενή επαφή με κάποιον άλλο, να μπορεί να του το μεταδώσει παρά το γεγονός ότι θα είναι εμβολιασμένος. Ο ίδιος μπορεί να μην νοσήσει λόγω του εμβολιασμού, αλλά πιθανόν να μπορεί να μεταδώσει. Δεν τα γνωρίζουμε ακόμη πως ακριβώς είναι τα δεδομένα. Περιμένουμε να δούμε στην πορεία των ερχόμενων μηνών.

 

Ερ: Σε πόσες δόσεις αποκτά κάποιος ανοσία; (Με αφορμή περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν την πρώτη δόση, αλλά είναι θετικοί στον κορωνοϊό)

Απ: Η ανοσία ολοκληρώνεται επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Ωστόσο πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσιακής απάντησης επιτυγχάνεται από την 12η ημέρα από την πρώτη δόση και έπειτα. Αυτό το είδαμε σε μελέτες στο Ισραήλ (ότι ήδη 12 μέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνεται πολύ μεγάλο μέρος της ανοσιακής απάντησης). Αλλά η μεγιστοποίηση της ανοσιακής απάντησης, είναι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση από τα δεδομένα που έχουμε.
Τώρα αν κάποιος έχει εμφανίσει την νόσο ενδιάμεσα, είναι πάρα πολύ πιθανό μαζί με τον χρόνο επώασης να έχει έρθει σε επαφή πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού.
Αυτό εξηγείται επιστημονικά, γιατί μαζί με τον χρόνο επώασης, πιθανόν να είχαν έρθει πολύ κοντά στον εμβολιασμό (είτε πριν είτε μετά) σε επαφή με τον ιό. Για αυτό και την δέκατη μέρα, που δεν είχε προλάβει ο οργανισμός να ετοιμάσει την απάντησή του, εκδηλώθηκε η νόσος.

Ερ: Θα πρέπει να εμβολιασθεί εκ νέου κάποιος, μερικούς μήνες αργότερα; Και αν ναι, σε πόσους μήνες; Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ήρθε για να μείνει, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης;

Απ: Είναι πάρα πολύ πρώιμο να δώσουμε μια απάντησε σε αυτό το θέμα ακόμη. Πρέπει τώρα να βεβαιωθούμε ότι θα εμβολιασθεί πολύς κόσμος, γρήγορα, μαζικά, για να κτίσουμε το «τείχος» ανοσίας και στην πορεία θα παρατηρούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της ανοσιακής απάντησης. Προς το παρόν δεν μπορούμε να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα, διότι δεν έχουμε επαρκή δεδομένα. Πρέπει να παρέλθει ένα ικανό χρονικό διάστημα, για να δούμε έως πότε κάποιος προστατεύεται από το εμβόλιο για τις δύο δόσεις είτε για την μία, ανάλογα με το τι έχει προηγηθεί.

 

 

Ερ: Τι συμβαίνει με τα παιδιά τελικά; Νοσούν πιο εύκολα από ο,τι αναφέρονταν στις αρχές της πανδημίας;;
(Με αφορμή τον εντοπισμό ενός θετικού βρέφους 9 ημερών και άλλων παιδιών και δεδομένου ότι έχει ήδη επιστρέψει η δια ζώσης εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια και αναμένεται το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Απ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως από αυτά που λέγαμε στην αρχή. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δουν ότι έχει γίνει κάποια «στροφή» του ιού ή ο,τιδήποτε που να καθιστά τα παιδιά πιο μεταδοτικά από ότι γνωρίζαμε.

Αυτό που πάντα γνωρίζαμε είναι ότι τα παιδιά, επειδή νοσούν με πολύ ηπιότερη νόσο είτε καθόλου, δηλαδή έχουν πολύ καλύτερη απάντηση και πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία, καθίστανται και λιγότερο μεταδοτικά. Αυτό που γνωρίζαμε, αυτό ισχύει και έχει να κάνει καθαρά με το ιικό φορτίο που εμφανίζεται κλπ.

 

Ερ: Οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να ελέγχονται γενικά πριν από το εμβόλιο;

Απ: Όχι. Δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος προγραμματισμός για να εμβολιασθεί κάποιος να ελέγχεται. Ο προγραμματισμός πρέπει να είναι σε σχέση με τα συμπτώματα και σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση μιας περιοχής ή ενός μέρους. Αν για παράδειγμα σε μια υπηρεσία, εμφανισθούν πολλά κρούσματα, τότε εκεί πρέπει να ελεγχθεί, για άλλους λόγους. Αλλά όχι, δεν υπάρχει προγραμματισμός για έλεγχο πριν από τον εμβολιασμό, ούτε κάποια αντίστοιχη οδηγία.

 

Ερ: Αν δεν γνωρίζει κάποιος ότι είναι αλλεργικός, θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο, πριν από τον εμβολιασμό;

Απ: Ούτε τέτοια οδηγία υπάρχει. Αυτήν την στιγμή έχει γίνει πάρα πολύ καλή ενημερωτική καμπάνια σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Κυκλοφορεί πολύ καλός αναλυτικός οδηγός και για αυτό και όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα, για να αντιμετωπίσουν οποιασδήποτε σοβαρότητας αλλεργική αντίδραση. Βέβαια μπορώ να σας πω, πως επειδή έχουν εμβολιασθεί εκατομμύρια άνθρωποι με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ότι είναι ένα εμβόλιο ασφαλές, με πολύ λίγες «ανεπιθύμητες» και με πολύ χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις «ανεπιθύμητες». Οπότε έχουμε δεδομένα σε αυτόν τον τομέα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πολύ μαζικά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna βέβαια στις ΗΠΑ, που είναι τα πρώτα εμβόλια που θα γίνουν και στην Ελλάδα (και ήδη γίνονται).

 

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ξανθιώτες και Θρακιώτες αναγνώστες μας;

Απ: Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο, ο οποίος είναι να φύγει αυτή η πανδημία και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα έτσι όπως την γνωρίζαμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και όταν εννοώ κανονικότητα, πάλι με όρους, αλλά με βελτιωμένες πολλές δραστηριότητες, σε σχέση με την τωρινή κατάσταση. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και συντεταγμένοι όλοι. Να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς, να εμπιστευόμαστε τις αρχές και να εμβολιασθούμε όλοι και γρήγορα, τηρώντας πάντα τα μέτρα. Συνεχίζουμε και τηρούμε τα μέτρα και αυτό θα μας βοηθήσει και σε πολλά νοσήματα του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη και λοιποί ιοί που μεταδίνονται μέσω της αναπνευστικής οδού.