Στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 και στην Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής, συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, υπό την προεδρία της Προέδρου της, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της συζήτησης και ψηφοφορία επί της Έκθεσης της Επιτροπής.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και με φυσική παρουσία και μέσω των Υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης της πλατφόρμας της Βουλής των Ελλήνων
ΟΛΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Είναι με μεγάλη χαρά, που σήμερα ανακοινώνω την τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, εδώ στην αίθουσα της Ολομελείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μεγάλη χαρά, όχι γιατί δεν ήθελα, να συνεχίσουμε την εξαιρετική συνεργασία, που είχαμε ως σήμερα – πραγματικά, ήταν χαρά μου, να προεδρεύει ενός τόσο δραστήριου κι ενεργού σώματος βουλευτών – χαρά γιατί επιτεύχθηκε ο τελικός στόχος μετά από αρκετή συλλογική δουλειά και επιμονή, κάτι που, άλλωστε, δεν ήταν και δεδομένο, πολλώ δε μάλλον από την παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας.
Μάλιστα, να σημειώσω ότι δεν έχουν όλες οι διακοσμητικές επιτροπές της Βουλής ολοκληρώσει το έργο τους με τελική ψηφοφορία και πορίσματα. Στη σύγχρονη ιστορία του Κοινοβουλίου είμαστε η τρίτη μόλις εκ των διακομματικό Επιτροπών, που έχουν κατά καιρούς συσταθεί, που πετυχαίνει αυτό το στόχο. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο σκοπός μας από την αρχή, όλων των συναδέλφων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα, η ανάγκη δράσης για την ακριτική περιοχή της Θράκης και ολόκληρη την Περιφέρεια.
Μετά από 30 χρόνια από την Επιτροπή του Τσουδερού να προχωρήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να χτίσουμε πάνω στην ιστορία και το έργο, αλλά 3, ακριβώς, δεκαετίες μετά δεδομένων των δομικών, τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών, που έχουν επέλθει, φυσικά, των νέων αναγκών της εποχής μας, να προχωρήσουμε στην εκπόνηση σύγχρονων κυρίως υλοποιήσιμων πολιτικών θέσεων για την αναπτυξιακή ενίσχυση και θωράκιση της ακριτικής περιοχής. Όχι γιατί «αυτό θέλει η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝ.ΑΛ. ή όποιο άλλο Κόμμα», όχι γιατί προσεγγίσαμε την ανάγκη αυτή με κομματικούς όρους, αλλά γιατί η ανάπτυξη, η ανάταση και η κοινωνική ενδυνάμωση της ακριτικής Θράκης αποτελεί έναν εθνικό στόχο, που όλοι μα όλοι αναγνωρίζουμε. Επί της ουσίας, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, η Επιτροπή αυτή στέφθηκε από επιτυχία.
Όπως είχα πει στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειες και συνεργασίας θα πρέπει, να είναι η δημιουργία μιας έκθεσης προτάσεων, που θα στοχεύει, ακριβώς, στην πολυεπίπεδη και πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα έχω τη χαρά, να πω ότι υπάρχουν 4 προσχέδια έκθεσης και προτάσεων, που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση. Αυτό δείχνει, ακριβώς, το ζήλο, την αφοσίωση και την όρεξη για πραγματική και ουσιαστική πολιτική δράση. Θα ήμασταν, βέβαια, πολύ πιο ικανοποιημένοι, αν είχαμε καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο.
Από εκεί και πέρα όμως το γεγονός, ότι, σήμερα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτουν προτάσεις είναι κέρδος. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της δημοκρατίας, η πολυφωνία και η δυνατότητα να ακουστούν διαφορετικές προσεγγίσεις, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον πάντα προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Το προσχέδιο που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία βασίστηκε ακριβώς σε ό,τι έχουμε πει σε αυτή την Επιτροπή όλο αυτό τον καιρό. Αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο πολυμορφικό, πολυπολιτισμικό και γεωγραφικό χαρακτήρα της περιοχής της Θράκης και αποτυπώνει το πολυσχιδές πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων που συμβάλλουν στην ποιότητα και την ανάπτυξη της περιοχής. Υποδομές, ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, εργασία, περιβάλλον, παιδεία, πολιτισμός, όλα αποτελούν ένα οικοσύστημα διασυνδεδεμένο.
Αν πραγματικά θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μακροχρόνιας ανάπτυξης αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία και το προσχέδιο είναι ενιαίος, αδιαίρετος και αυτή είναι η ουσία του. Ανάπτυξη και ευημερία σημαίνει επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στον τουρισμό. Σημαίνει στήριξη και εκσυγχρονισμό του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Για μας όμως σημαίνει και πολλά άλλα. Σημαίνει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στην ιδιαιτερότητά τους, στην παιδεία, την εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και προσφορά υπηρεσιών. Σημαίνει ενδυνάμωση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των γυναικών, των ανθρώπων που η διαφορετικότητα τους αποτελεί δύναμη και προτέρημα για εκείνους και την κοινωνία μας. Ανάπτυξη βιώσιμη και ισχυρή, σήμερα, σημαίνει ανάδειξη του πολιτισμού, της πολυμορφίας, της πολυχρωμία. Σημαίνει, τέλος, να μπορούν οι νέες και οι επόμενες γενιές να σταθούν δυνατά και σταθερά στα πόδια τους, ως Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες.
Αυτή είναι η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας και του πορίσματος που καταθέσαμε. Αναλύει κατευθύνσεις, προτάσεις, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν και αφήνει περιθώρια για την εκάστοτε κυβερνητική δράση και πρωτοβουλία. Φυσικά δεν επαναπαύεται σε μια αόριστη εφαρμογή, αλλά προτείνει θεσμικά τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της πορείας και εφαρμογής του πορίσματος με την υποβολή ειδικής έκθεσης, προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής. Έτσι, επισφραγίζεται διαχρονικά ο ρόλος της ακριτικής περιοχής της Θράκης και όλης της Περιφέρειας.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω το Προεδρείο, τον κ. Κατρούγκαλο, τον κ. Λοβέρδο, τον κ . Παπανδρέου και ειδικά τους δύο επικεφαλής, τον κύριο Ρουσόπουλο και τον κ. Καιρίδη, για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς που έχουν κάνει όλο αυτό το χρόνο. Επιτρέψτε μου και προσωπικά να ευχαριστήσω τον στενό μου συνεργάτη, Γιώργο Πλεύρη, ο οποίος επί ενάμιση χρόνο δουλεύει ακούραστα μαζεύοντας το σύνολο των στοιχείων και διαμορφώνοντας τις τελικές προτάσεις.
Ήταν δύσκολο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί είχαμε την πανδημία, η οποία δεν μας επέτρεψε να δούμε και να ανεβούμε όσες φορές θέλαμε στη Θράκη. Καταφέραμε όμως να ακούσουμε όλους τους φορείς, όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη της Θράκης, χάριν στην τεχνολογία και αυτό μας επέτρεψε ουσιαστικά να έχουμε ένα πόρισμα, στο οποίο εμπεριέχονται πάρα πολλές ιδέες και πάρα πολλές σκέψεις από αυτές που όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει. Το πόρισμα που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ενα πόρισμα νέτο, σκέτο, της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα πόρισμα, το οποίο βγαίνει από τη συλλογική προσπάθεια και τη συλλογική δουλειά που κάναμε. Και επειδή διάβασα και το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής ότι το 60% του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ verbatim εμπεριέχεται μέσα στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, το 40% είναι μία αναφορά στις πολιτικές του παρελθόντος.
Επί της ουσίας τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η δουλειά την οποία έκανε το Προεδρείο όλο αυτό τον καιρό τελικώς μας έφερε, για πολιτικούς ενδεχομένως και κομματικούς λόγους να μην ψηφίσουμε, αλλά επί της ουσίας οι ευρύτερες πολιτικές είναι κοινές και απηχούν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Θέλω λοιπόν για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω, να σας πω ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η μόνη ψηφοφορία που θα γίνει είναι για το πόρισμα της Πλειοψηφίας, τα υπόλοιπα πορίσματα θα κατατεθούν και θα συνυπάρχουν μέσα στην τελική έκθεση, όπως και όσες πολιτικές δηλώσεις κατατεθούν, γιατί έχω παραδείγματος χάρη πολιτική δήλωση του κ. Λοβέρδου. Όλα αυτά θα εμπεριέχονται στην τελική έκθεση, η οποία θα είναι έτοιμη.
Να σας πω επίσης, ότι ζήτησα με επιστολή μου από τον Πρόεδρο της Βουλής να οργανώσουμε μία μέρα συζήτησης εν Ολομέλεια πλέον και όχι μόνο της επιτροπής για το πόρισμα αυτό, για τη Θράκη, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή αυτή να μπορούν να εκφράσουν το ευρύτερο ενδιαφέρον τους για την Θράκη και για την ανάπτυξή της.
Θα προχωρήσω δίνοντας το λόγο αρχικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες που κατέθεσαν προσχέδια, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 και κατόπιν σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να πάρουν το λόγο. Τέλος θα προχωρήσουμε στην ψήφιση δια βοής, θα καλώ ένα ένα τα ονόματα από τον κατάλογο και θα ψηφίζετε για το συγκεκριμένο προσχέδιο της Πλειοψηφίας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.