Η «πράσινη σημαία» της… ανεξάρτητης Θράκης, ο συμβολισμός και η «εργαλειοποίησή» της

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και την «εμπλοκή» του Ιλχάν Αχμέτ

Τι λένε στην «Θ» ο υφυπ. Παιδείας Αγγ. Συρίγος, ο μειονοτικός βουλευτής και τι… δεν λέει η πρόεδρος του ΚΙΕΦ

Εμφανίσθηκε πολλές φορές στο προσκήνιο ως «φόντο» σε εκδηλώσεις των λεγόμενων «προξενικών», μέχρι και ως «κολάζ» σε μπλουζάκια και καπελάκια νεαρών μουσουλμάνων της ορεινής περιοχής κατά περίπτωση. Όλοι γνωρίζουν τι συμβολίζει, αλλά κανένας από τους υπερθεματιστές της δεν μιλάει γι’ αυτό δημόσια. Ο λόγος για την φερόμενη ως σημαία της Ανεξάρτητης (Τουρκικής) Θράκης σε πράσινη απόχρωση και με την ημισέληνο σε περίοπτη θέση.

Πρόσφατα, επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή δημοσίευμα που εμφάνιζε τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν να αγορεύει από το βήμα εκδήλωσης με «φόντο» την αμφιλεγόμενη σημαία. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα και τι ακριβώς υποδηλώνει-συμβολίζει το εν λόγω «σύμβολο»;

Αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ιλχάν, στην «Θ», πρόκειται για ένα συμβάν προ πενταετίας, για το οποίο – όπως διευκρινίζει – είχε απαντήσει, ενώ  παράλληλα τονίζει ότι «σε μια ιδιωτική επίσκεψη, πας κάπου να μιλήσεις και υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα γνωρίζεις…»

Ποια είναι όμως η σκοπιμότητα αυτής της σημαίας, πως δημιουργήθηκε και τι υποκρύπτει;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από την «Θ» ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «είναι καθαρά αλυτρωτικής εμπνεύσεως και συνηθίζουν να το βγάζουν σε εκδηλώσεις για να προκαλέσουν» θεωρώντας ότι «αυτό είναι το ‘’δόλωμα’’ για να ‘’τσιμπήσουμε’’ και να δείξουμε ότι αντιδρούμε».

Τέλος, ο ίδιος κάνει λόγο για Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και προπαγανδιστικούς «μηχανισμούς», πλην όμως «δεν υπάρχει κανένα έρεισμα σε όλη αυτήν την ιστορία».

ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ – ΕΙΧΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ – ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Ιλχάν, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Αυτό έγινε πριν από 5 χρόνια. Δεν είναι τωρινό. Είχα κάνει επίσημη δήλωση τότε και τελείωσε. Είναι λήξαν. Δεν ξέραμε εμείς ότι υπήρχαν αυτά, βρεθήκαμε εκεί χωρίς να το γνωρίζουμε και περί αυτού του θέματος, έκανα μια δήλωση πριν 5 χρόνια και υπάρχει επίσημη δήλωση και στο twitter και στις εφημερίδες. Τώρα, για ποιο λόγο ανακινείται και από ποιους; (σ.σ. εννοεί ότι δεν το ξέρει). Είναι ένα γεγονός που αναφέρεται πέντε χρόνια πριν (το 2016 ήταν; Ούτε που το θυμάμαι). Είναι ένα θέμα που έχει χάσει και την επικαιρότητα και την σημασία και είναι άνευ σημασίας. Σε μια ιδιωτική επίσκεψη, πας κάπου να μιλήσεις και υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα γνωρίζεις. Τα έχω πει – ο,τι έχω πει – για αυτό και αν ανατρέξετε στην google, υπάρχουν οι απαντήσεις. Απαντήθηκαν όλα αυτά εκ μέρους μας. Είναι κάποιοι «κύκλοι» που θέλουν ξανά και ξανά να παρουσιάσουν αυτά τα πράγματα. Αυτά δεν βοηθούν ούτε την Θράκη, ούτε την περιοχή. Ας βρουν κάτι άλλο να ασχοληθούν. Είναι ένα θέμα για το οποίο δόθηκαν οι απαντήσεις και τελείωσε πριν από πέντε χρόνια.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ»

Από την πλευρά του,  ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος εξηγεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ότι:

Το 1913, το Φθινόπωρο, ενώ υπήρχε γενικότερη αναστάτωση λόγω των αλλαγών των δύο βαλκανικών πολέμων και ετίθετο το θέμα των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας στην Ανδριανούπολη και στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία Teşkilat-ı Mahsusa, έκανε μια επιχείρηση στην Θράκη με σκοπό να αποκτήσει έρεισμα για να το διαπραγματευτεί με τους Βουλγάρους στην επικείμενη συνάντηση για τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Έστειλε μια ομάδα αξιωματικών και νεότουρκων και υποστηρικτών του νεοτουρκικού κόμματος στην περιοχή της Θράκης, οι οποίοι με την βοήθεια κάποιων θρησκευτικών λειτουργών στην Κομοτηνή, ίδρυσαν για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια υποτιθέμενη «αυτόνομη δημοκρατία». Αυτή η σημαία που βλέπουμε, υποτίθεται ότι είναι η σημαία που είχαν χρησιμοποιήσει τότε. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν ήταν ποτέ αυτοδύναμο, διήρκησε ελάχιστα και όταν έγινε η διαπραγμάτευση μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων και κατέληξαν σε συμφωνία όπου όρισαν τα βουλγαροτουρκικά σύνορα, οι Τούρκοι έστειλαν εκπρόσωπό τους από την Κωνσταντινούπολη και αυτό το προσωρινό «κατασκεύασμα», εξαφανίστηκε και δεν ξανακούστηκε ποτέ.

ΚΑΘΑΡΑ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ –  ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΔΟΛΩΜΑ» ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ «ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι:

Είναι καθαρά αλυτρωτικής εμπνεύσεως και συνηθίζουν να το βγάζουν σε εκδηλώσεις για να προκαλέσουν. Δεν έχει αντίκρυσμα και δεν θεωρώ ότι πρέπει να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Εμφανίζεται από συγκεκριμένους «κύκλους» που ενθαρρύνονται από αλυτρωτικές διαθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται εμείς να μπούμε στην λογική αυτή. Δηλαδή εγώ, θεωρώ ότι αυτό είναι το «δόλωμα» που περιμένουν από εμάς για να το «τσιμπήσουμε» και να δείξουμε ότι αντιδρούμε. Δεν χρειάζεται. Ούτως ή άλλως δεν έχει και έρεισμα όλη αυτή η διαδικασία.

«ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥΣ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ» ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ «ΕΡΕΙΣΜΑ» ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στο ερώτημα της «Θ» σχετικά με το γιατί – και από ποιους – μπορεί να «αναμοχλεύεται» ένα θέμα (σ.σ. αφού παρουσιάζεται με καινούριες ημερομηνίες), για το οποίο ο «πρωταγωνιστής» του κ. Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε ότι συνέβη προ πενταετίας,  ο κ. Συρίγος, απαντά:

Από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και από προπαγανδιστικούς «μηχανισμούς». Δεν υπάρχει κανένα έρεισμα σε όλη αυτήν την ιστορία.

ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ «Θ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Κ.Ι.Ε.Φ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» αναζήτησε και την πρόεδρο του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου, προκειμένου να ζητήσει την άποψή της, αφού και η ίδια έχει εκτεθεί δημόσια ενώπιον του συγκεκριμένου λαβάρου. Ωστόσο, η επικοινωνία μας μαζί της κατέστη αδύναμη, καθώς όπως μας ενημέρωσαν οι συνεργάτες της μετά από την επιμονή μας να μιλήσουμε μαζί της, αφενός «είχε προγραμματισμένες άλλες δηλώσεις» και αφετέρου – όπως μας μετέφεραν – «το θέμα αφορά προσωπικά τον κ. Ιλχάν Αχμέτ».