
- Κάποια Επιμελητήρια και κάποιοι δικαιούχοι θεώρησαν ότι το έχουν στο «τσεπάκι» τους, αλλά…
- Χρ. Τοψίδης: Αυτή είναι η αλήθεια για την καταβολή της επιδότησης κόστους εργασίας
Να υποβάλλουν αιτήσεις στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία του ΟΑΕΔ για τα έτη 2016-2019 το αργότερο μέχρι την 25η Μαΐου 2020, ανά εξάμηνο συστήνουν στις επιχειρήσεις – μέλη τους και δικαιούχους της επιδότησης κόστους εργασίας (12%) ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 305/2020 και 306/2020 (οι οποίες ακυρώνουν την υπ’ αριθμό 13311/273/21.3.2016 κοινή απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη και των Αναπληρωτών Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών αλλά και τις γνωμοδοτήσεις και τις εισηγήσεις των νομικών συμβούλων), ενημερώνοντας παράλληλα ότι τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ έχουν ήδη αποστείλει στον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία αίτημα για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών των ετών 2010-2015 κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
Πρόκειται όμως για μια «σύσταση» προς τους δικαιούχους επιχειρηματίες, αφού τα Επιμελητήρια αφενός δεν μπορούν να κινηθούν νομικά και αφετέρου δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, όπως διευκρινίζει στην «Θ» ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

ΧΡ. ΤΟΨΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΩΣ ΕΒΕ – ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΠΙΔΕΣ, ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΘΕΟΣ»
Ειδικότερα ο κ. ίδιος ανέφερε στην «Θ» ότι «τα Επιμελητήρια είναι φορείς που δεν μπορούν να κινηθούν νομικά. Νομικά μπορούν να κινηθούν μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν να λαμβάνουν. Εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε αυτοβούλως νομικά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, βγήκε μια κερδισμένη απόφαση και μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία καταργούσε την απόφαση του κ. Σταθάκη. Η απόφαση του κ. Σταθάκη ήταν η υπ’ αριθμό 13311/273/21.3.2016. Τότε ο υπουργός με δική του απόφαση έφερε την κατάργηση του 12%. Έχουμε λοιπόν τα νέα δεδομένα τον Φεβρουάριο, όπου κερδήθηκαν οι αποφάσεις από το ΣτΕ και πλέον οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα τρίμηνο και ως τις 25 Μαΐου, πρέπει να καταθέσουν απο το Β΄εξάμηνο του 2015 κάθε περίοδο ξεχωριστά το 12% γιατί μετά το τρίμηνο αυτό, πιθανόν να χάσουν τον χρόνο. Και λέω πιθανόν, διότι αυτά είναι ερμηνείες. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Κατά την συμβουλή των νομικών μας συμβούλων, λέμε και εμείς στις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν τα έγγραφά τους προκειμένου να μην είναι ετεροχρονισμένοι. Από εκεί και πέρα, τα επιμελητήρια, συνομιλούν καθημερινά με τον υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, να βρουν τον χρόνο για να κάνουμε μια τηλεδιάσκεψη.
Προχθές είχαμε μια κουβέντα με τον κ. Γεωργιάδη, όλα τα Επιμελητήρια της περιφέρειας και ο ίδιος διατέθηκε να μπει πρωτεργάτης για να συνομιλήσουμε και με τους υπουργούς. Χρειάζεται τριυπουργική διάθεση και θέση. Αυτό που προσπαθούμε τα επιμελητήρια, είναι – μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που η κυβέρνηση έχει την διάθεση να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα – να αποτελέσει ένα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας η επιστροφή του 12%. Το αν υπάρχουν ελπίδες, το ξέρει μόνον ο Θεός. Εμείς διεκδικούμε και προσπαθούμε. Για αυτό συστήνουμε βάσει συμβουλών των νομικών μας συμβούλων και της κερδισμένης απόφασης από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Οι νομικοί μας λένε ότι οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα τρίμηνο πρέπει να καταθέσουν τα υπόλοιπα τρίμηνα για να μην είναι ετεροχρονισμένοι. Έτσι ως επιμελητήρια εκδώσαμε δελτίο τύπου για να ενημερώσουμε. Κάθε επιχείρηση διεκδικεί δικά της ποσά.
Τα επιμελητήρια δεν μπορούν να κάνουν μηνύσεις. Είμαστε ο φορέας που εκπροσωπεί το επιχειρείν και προσπαθούμε σε μια «διαπραγμάτευση» αν θέλετε, με την κυβέρνηση, να δοθούν τα χρήματα αυτά διότι είναι και δίκαιο. Οι επιχειρήσεις αυτές τα έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους, έχουν πληρώσει φόρους και ήταν και ένα μέτρο αναπτυξιακό για την Θράκη, αφού κάποιες επιχειρήσεις ήρθαν στην Θράκη λόγω της επιδότησης του κόστους εργασίας».