Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η Θράκη υποδέχεται 3.382 πρωτοετείς φοιτητές, που ξεκινούν την πορεία τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ένα από τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Άλλοι από την Θράκη, άλλοι από την Βόρεια Ελλάδα ή και κάθε γωνιά της χώρας, οι νέοι φοιτητές καταφτάνουν σιγά – σιγά αυτές τις ημέρες, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Παίρνουν μία πρώτη γεύση από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ξάνθη – τις πόλεις όπου το Δ.Π.Θ. διατηρεί τμήματα – ενώ η συντριπτική πλειονότητα αναμένεται να εγκατασταθεί στις πόλεις με την έναρξη των μαθημάτων, στις αρχές του Οκτωβρίου.
Ο «Χ» μίλησε με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία μεταφέρει όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ επίσης μεταφέρει κάποιες ειδήσεις. Φέτος το Δ.Π.Θ. υποδέχεται 3.382 πρωτοετείς φοιτητές, ενώ το προσεχές διάστημα σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν και κάποιες ειδικές κατηγορίες (π.χ. εισαχθέντες με πριμοδότηση αθλητών). Ο συνολικός αριθμός είναι κατά τι μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό, κάτι που αποδίδεται στην γενικότερη ανακατάταξη του ακαδημαϊκού «χάρτη» της ελληνικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τμήματα του Δ.Π.Θ. παρέμειναν τα ίδια με πέρσι. Το μόνο που διαφοροποιήθηκε είναι η κατάτμηση του ενιαίου τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Πολιτικών Επιστημών σε τρία αυτόνομα: Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτικών Επιστημών.
Υπό εξέταση η πτώση των βάσεων
Η αντιπρύτανης Ζωή Γαβριηλίδου γνωστοποίησε ότι η πτώση των βάσεων είναι υπό εξέταση. «Σε γενικές γραμμές φαίνονται μειωμένες, αλλά έχουμε τμήματα που διατήρησαν δυνάμεις, όπως Ιατρική, Νομική, Μοριακής Βιολογίας», διαπιστώνει σε μία ευρύτερη αποστροφή της, χωρίς να κρύβει πως «υπάρχουν όμως τμήματα με δραματική πτώση στην βάση τους, καθώς δημιουργήθηκαν νέα τμήματα πιο κοντά στο κέντρο». Γι’ αυτό δηλώνει «η πτώση των βάσεων μάς απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να δούμε, εάν είναι τυχαίο ή εάν θα αφήσει μόνιμο αποτύπωμα. Να δούμε τι δράσεις μπορούμε να κάνουμε, για να ανατρέψουμε μία αρνητική πορεία. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία με νηφαλιότητα, ώστε να καταλήξουμε σε στέρεα αποτελέσματα». Είναι, πάντως, κοινή παραδοχή ότι όσο περισσότερα τμήματα ιδρύονται στην Αττική ή κοντά σε αυτή, τόσο θα αποδυναμώνονται ακριτικά ιδρύματα όπως το ΔΠΘ.
Σίτιση – Στέγαση – Μεταφορά
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι πρωτοπόρο στις δωρεάν παροχές του προς τους φοιτητές, αποτελώντας μάλιστα το μοναδικό πανεπιστήμιο που προσφέρει δωρεάν συγκοινωνία. «Βαίνουν όλα ομαλά με μία στενότητα όπως πάντα στα οικονομικά, όμως έχουμε προσαρμοστεί», παραδέχεται η κα Γαβριηλίδου, γνωστοποιώντας εν τάχει πως οι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν σίτιση και – εάν πληρούν τα κριτήρια – δωρεάν στέγαση.
Λοιπές υπηρεσίες για τους φοιτητές
Το Δ.Π.Θ. παρέχει κι άλλες υπηρεσίες στους φοιτητές, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν δωρεάν. Η κα Γαβριηλίδου μνημονεύει την Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας – που παρέχει καθοδήγηση στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν κάποιο σχετικό πρόβλημα, τον Συνήγορο του Φοιτητή – ένα όργανο που λειτουργεί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά στο περιθώριο του πανεπιστημίου, το πρόγραμμα εθελοντισμού «για το οποίο θα ενημερωθούν όλοι οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές», το Γραφείο υποστήριξης διδασκαλίας και μάθησης το οποίο «θα μπει δυναμικά με τη νέα χρονιά, για να συνδράμει το διδακτικό έργο», σύμφωνα με την τοποθέτηση.
Θεσμοθετείται σύμβουλος σπουδών
Μία καινοτομία που θα λειτουργήσει από φέτος είναι ο Σύμβουλος Σπουδών. Έτσι, κάθε πρωτοετής φοιτητής θα αντιστοιχηθεί σε ένα μέλος ΔΕΠ, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του, λαμβάνοντας καθοδήγηση για την πορεία του. Στόχος είναι, κατά την κα Γαβριηλίδου, η ομαλή ένταξη και προσαρμογή στον πανεπιστημιακό βίο.
Η αρχή γίνεται φέτος με την ενεργοποίηση του θεσμού για τους πρωτοετείς φοιτητές. Σε βάθος 4 με 6 ετών (αναλόγως την σχολή) θα έχουν καλυφθεί όλοι οι φοιτητές.
Έκκληση για τον σύλλογο αποφοίτων
Στο περιθώριο της συζήτησης η αντιπρύτανης ανέδειξε και την ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων Δ.Π.Θ., ο οποίος «εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ποιότητας του ιδρύματος».
Σύμφωνα με την ίδια, η ύπαρξη αυτού του Συλλόγου λειτουργεί θετικά σε τρεις άξονες:
«Πρώτον, επιτρέπει στους απόφοιτους να διασυνδεθούν μεταξύ τους. Δεύτερον, επιτρέπει σε μας να έχουμε μία καλύτερη επαφή με τους απόφοιτους, γεγονός που θα μας δώσει στοιχεία απαραίτητα για τους οργανισμούς κατάταξης των πανεπιστημίων, ώστε να ανεβούμε σιγά – σιγά στις λίστες κατάταξης. Τρίτον, και σημαντικότερο κατά την άποψή μου, είναι ότι θα μας επιτρέψει να ακούσουμε τους απόφοιτους για το τι πήγε καλά με τις σπουδές τους, τι δεν πήγε, που βρίσκονται τώρα σε σχέση με την αποκατάσταση εργασίας».
Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα προσαρμόζονται διαρκώς τα προγράμματα σπουδών, με στόχο την καλύτερη δυνατή διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.