Η Τμηματάρχης Προγνώσεων της Ε.Μ.Υ Κ. Ζεΐνη στην «Θ»: Χιονιάς Φεβρουαρίου και όχι…«ιστορικός» η «Ωκεανίς» όπως βαπτίσθηκε…

«Πολικό» κρύο, χιόνι και θυελλώδεις άνεμοι στην Ξάνθη αύριο και μεθαύριο

Κρύο, πυκνή χιονόπτωση ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή και πολλά…μποφόρ προβλέπονται για την περιοχή της Ξάνθη από σήμερα το βράδυ έως και την Κυριακή, κατά την οποία τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν βαθμιαία.

Ωστόσο αρκετοί κάνουν λόγο για «ιστορικό» χιονιά, αλλά τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι, όπως εξηγεί στην «Θ» η Τμηματάρχης Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  κ. Κωνσταντίνα Ζεΐνη.

 

«ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει επακριβώς ότι «είναι υπερβολές οι χαρακτηρισμοί αυτοί. Είναι μια χειμωνιάτικη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου από αυτές που συμβαίνουν. Δεν είναι τόσο τρομακτικά τα πράγματα. Θα είναι κατά τόπους έντονες οι χιονοπτώσεις, αλλά επειδή μιλούμε για την περιοχή της Θράκης, από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής η κακοκαιρία θα ξεκινήσει αρχικά με βροχές και χιονόνερο και στα ορεινά με χιονοπτώσεις. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές. Στην περιοχή της Θράκης θα διαρκέσουν όλο το Σάββατο κατά το οποίο θα είναι πιο πυκνές οι χιονοπτώσεις. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά».

«ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ»

«Το άλλο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα υπάρχουν αρνητικές τιμές κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες από την Κυριακή και έπειτα. Η θερμοκρασία προς το Σουφλί, το Νευροκόπι και άλλες παρόμοιες περιοχές θα αγγίξει το -10. Στο κέντρο της Ξάνθης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμό κελσίου τις πρωινές ώρες ενώ τις βραδινές ώρες και τα ξημερώματα το θερμόμετρο ίσως δείχνει και -3» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι επίσης και οι θυελλώδεις άνεμοι, που στο Θρακικό Πέλαγος θα είναι βορειοανατολικοί, εντάσεως 8-9 μποφόρ. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα φτάσουν και τα 10. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου και από το βράδυ της Κυριακής, σταδιακά θα εξασθενήσουν».

 

«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ…ΙΣΤΟΡΙΚΗ»

Και ενώ όλοι μιλούν για το φαινόμενο «Ωκεανίς» η κ. Ζεΐνη ξεκαθαρίζει ότι «εμείς δεν δίνουμε ονομασίες στα φαινόμενα. Αυτό το κάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Δεν υπάρχει λόγος να ονοματίζουμε τα καιρικά φαινόμενα. Είναι μια ακόμη κακοκαιρία μέσα στα δεδομένα πλαίσια και δεν είναι ούτε «ιστορική». Θα είναι βέβαια σημαντική, αλλά είναι Φεβρουάριος μήνας και αυτό συμβαίνει. Δεν είναι ο μεγαλύτερος χιονιάς όπως λένε. Έχουμε δει πολύ μεγαλύτερους όπως αυτόν τον Μάρτιο του 1987».