Καθησυχάζει και για την αιμοδοσία εν μέσω CoviD -19.
«Δεν έχουν αναβληθεί τα χειρουργεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος – Μην φοβάστε να αιμοδοτήσετε» σημειώνει στην «Θ» ο ίδιος
Διευκρινίσεις για το θέμα της αιμοδοτικής «καραντίνας» στον Δήμο Τοπείρου, δίνει μέσα από την «Θ» ο αρμόδιος Διευθυντής στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Ηλίας Νικητίδης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει αφενός ότι η απομόνωση είναι προσωρινή, μέχρι την έλευση των ειδικών αντιδραστηρίων και αφετέρου δεν έχει αναβληθεί – για την ώρα τουλάχιστον – κανένα χειρουργείο.
Ο ίδιος αναφέρεται και στον κορωνοϊό σε σχέση με την αιμοδοσία, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» και καλεί όλους τους Ξανθιώτες να προσέρχονται και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για να δώσουν λίγο από το αίμα τους, όπου τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και στην επικείμενη αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ της Ξάνθης, την ερχόμενη Τετάρτη.
«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ – ΚΑΚΩΣ ΠΗΡΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΕΤΟΣ»
Ειδικότερα ο κ. Νικητίδης, διευκρίνισε ότι «αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και απορώ γιατί φέτος πήρε τέτοια διάσταση. Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου και μέχρι να έρθουν τα αντιδραστήρια για να ελεγχθούν, μπαίνουν σε προσωρινή αιμοδοτική απομόνωση. Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι ζουν και όσοι εργάζονται στον Δήμο Τοπείρου. Αυτό θα διαρκέσει λίγες ημέρες και μετά θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά για να αιμοδοτούν. Η έλευση των αντιδραστηρίων δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από το Εθνικό Κέντρο Αίματος. Ιδίως οι περιοχές που είναι στην πεδιάδα έχουν κάθε χρόνο πρόβλημα με τον Δυτικό Νείλο. Επειδή ο ιός μεταδίδεται μέσω αίματος, δεν μπορούν – προσωρινά – να δώσουν αίμα. Όταν θα έρθουν τα αντιδραστήρια – με διαβεβαίωσαν ότι θα έρθουν σύντομα – θα αρχίσουν να αιμοδοτούν και τα δείγματά τους θα αποστέλλονται για έλεγχο. Κακώς πήρε διάσταση το θέμα φέτος. Κάθε χρόνο ενημερώνουμε για αυτό.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΠΡΟΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΙΜΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ»
Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «τα χειρουργεία της Ξάνθη δεν έχουν αναβληθεί. Απλώς υπάρχει κίνδυνος, επειδή έχουμε έλλειψη αίματος να αναβληθούν αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση. Όποιος είναι να χειρουργηθεί, χειρουργείται. Απλά κάνουμε έκκληση στους συγγενείς του ασθενούς, να προκαταθέτουν αίμα, πριν από το χειρουργείο. Μέχρι τώρα δεν το κάναμε, γιατί είχαμε επάρκεια αίματος, αλλά λόγω της έλλειψης – το τελευταίο διάστημα – παρακινούμε τους συγγενείς να έρχονται και να αιμοδοτούν».
«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΛΟΓΩ COVID-19»
Αναφορικά με την αιμοδοσία λόγω κορωνοϊού, ο κ. Νικητίδης διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω αίματος για αυτό και δεν γίνεται έλεγχος στην περίπτωση του κορωνοϊού. Σαφώς και αποκλείουμε τα θετικά κρούσματα, όμως ένα ασυμπτωματικό κρούσμα, ενδέχεται να έρθει και να δώσει αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος. Φυσικά αν κάποιος έρθει με συμπτώματα, τον αποκλείουμε όχι μόνον στην περίπτωση του κορωνοϊού. Γενικά όποιος έχει πυρετό, αποκλείεται».
«ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ, ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Ξ – ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ! ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»
«Η περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι διαφορετική. Μεταδίδεται με το αίμα. Η Ξάνθη, τα Άβδηρα και η Μύκη μπορούν να δώσουν. Μόνο τα χωριά του Δήμου Τοπείρου αποκλείονται, προσωρινά. Ο κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση. Δεν μεταδίδεται με το αίμα» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την επάρκεια αίματος στην παρούσα φάση, σημείωσε ότι «καλύπτουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου μας, με δυσκολία βέβαια. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Αγάπη» κάνουμε εξορμήσεις εκτός νοσοκομείου για να προλάβουμε κάποια έλλειψη. Μπορούν όλοι να αιμοδοτήσουν – πλην των κατοίκων του Δήμου Τοπείρου προσωρινά – και ο κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται πανικός. Την ερχόμενη Τετάρτη 29/7 έχουμε εξόρμηση στο ΚΑΠΗ της Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αγάπη». Οι αιμοδότες μπορούν να έρθουν χωρίς φόβο και στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, το κτίριο του νοσοκομείου είναι ασφαλές, μπαίνουν μόνο όσοι ελέγχονται και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος. Εξάλλου πάντα γίνεται η επιλογή (σ.σ. των ανθρώπων που θα αιμοδοτήσουν) από εμάς».