Τα «σενάρια» για την πυρκαγιά στο Δασοχώρι και ο κίνδυνος για την πανίδα – Πως αντιμετωπίζονται τα συμβάντα στον γνωστό οικισμό
Σε εμπρησμό αποδίδονται οι δύο φωτιές που ξέσπασαν (σε διαφορετικά σημεία) στην ευρύτερη περιοχή του Κοτζά Ορμάν την Παρασκευή 1 και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, αφού η δεύτερη επιβεβαίωσε την αρχική εικασία των ανδρών της πυροσβεστικής, καθώς η έναρξη της αφορούσε σε δύο εστίες.
Για τα επικρατέστερα «σενάρια» που αφορούν στους λόγους του εμπρησμού, μίλησε στην «Θ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής, διευκρινίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται και καλώντας τον οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει κάτι, να καταθέσει οικειοθελώς στο ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον μεγάλο «βραχνά» που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες με τις καθημερινές φωτιές στον οικισμό του Δροσερού και στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν το «πλέγμα» της κοινωνίας είναι παραβατικό, υπερβαίνει τις δικές μας δυνατότητες».
ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ – ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ «ΣΕΝΑΡΙΑ»
Αναλυτικότερα ο κ. Αραμπατζής, σε ο,τι αφορά στις δυο φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Κοτζά Ορμάν, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Είχαμε δύο φωτιές και συγκεκριμένα μια την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, που ήταν μεγάλη φωτιά (800 στρέμματα περίπου) και η δεύτερη ήταν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, με λιγότερα στρέμματα (200 στρέμματα). Η δεύτερη ήταν έξω από της εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής». Η πρώτη ήταν πολύ πιο χαμηλά, κοντά στο Δέλτα του Ποταμού.
Η αλήθεια είναι ότι είναι σίγουρα εμπρησμοί και μάλιστα η δεύτερη φωτιά, πλησίον της περίφραξης της «ΦτΑ» ήταν σε δύο σημεία. Επομένως και μόνο από αυτό φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να κάψουν εκείνοι την περιοχή. Γίνεται έρευνα και έχουμε υποψίες για διάφορες περιπτώσεις. Ίσως κάποιοι αγρότες θέλουν να απομακρύνουν τα ζώα αυτά από την περιοχή τους για να μην έχουν και στο μέλλον ζημίες, ίσως να είναι λαθροκυνηγοί, ίσως να είναι και από περάσματα παράνομων μεταναστών. Όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται από την υπηρεσία μας, αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου, όμως είναι «σενάρια» που ψάχνει το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής με μαρτυρίες και με στοιχεία, σχετικά με το τι από όλα αυτά μπορεί να ισχύει. Από εκείνη την ημέρα και μετά, έχουμε καθημερινή παρουσία στο σημείο με ένα πυροσβεστικό όχημα. Μέχρι τουλάχιστον να βρέξει θα είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα «τριτώσει το κακό».
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΛΛΑ…Η ΠΑΝΙΔΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΖΗΜΙΑ – ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ, ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Π.Υ
Επιπλέον ο Διοικητής της Π.Υ Ξάνθης, υπογράμμισε ότι:
Η αλήθεια είναι ότι στο Κοτζά Ορμάν είναι παραποτάμιο το σύστημα, έχει υψηλή υγρασία και η βλάστηση είναι τέτοια που δεν καίγεται εύκολα. Υπάρχουν πλατύφυλλα. Τα σημεία που κάηκαν ήταν όπου υπήρχε χαμηλή βλάστηση (χόρτα και μερικά θαμνάκια). Ζημιές υπήρχαν μόνο σε πολύ μικρά δέντρα ή σε όσα ήταν ξαπλωμένα κάτω από τις ανεμοριψίες. Δεν είχαμε δηλαδή σοβαρές ζημιές για να πω ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί όλη εκείνη η περιοχή. Βέβαια, η άγρια πανίδα έχει πρόβλημα, γιατί αναγκάζεται να μετακινηθεί και πιθανόν κάποια ζώα να έχουν καεί και στην φωτιά. Κάποια άλλα ζώα αλλάζουν το περιβάλλον τους και υπάρχει μια «δίωξη» των ζώων που όντως είναι πρόβλημα. Η χλωρίδα θα αποκατασταθεί γιατί δεν είναι σοβαρές οι ζημιές. Αλλά η πανίδα παθαίνει ζημιά.
Για το θέμα αυτό έχουμε συνεργασία και με την Δασική Υπηρεσία και με τους Θηροφύλακες και με την Αστυνομία, ώστε να δούμε τι συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή, γιατί η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν είχαμε συμβάντα σε εκείνη την περιοχή έως τώρα (ενώ παλαιότερα υπήρχαν). Καλούμε επίσης και τους πολίτες που γνωρίζουν κάτι, να βοηθήσουν στις έρευνες, να προσέλθουν οικειοθελώς στην υπηρεσία μας – στο ανακριτικό τμήμα – για να καταθέσουν. Επίσης, ίσως να έχει κάποιος εμπειρία από κάποια άλλη περίπτωση και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι γίνεται.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ «ΒΡΑΧΝΑΣ» ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ
Σε ο,τι αφορά στις φωτιές στον οικισμό του Δροσερού, ο κ. Αραμπατζής εξηγεί ότι:
Έχει συμβεί και άλλες φορές. Δυστυχώς η παραβατικότητα είναι πολύ μεγάλη και έχουμε και περιπτώσεις συμβάντων δυο και τρείς και τέσσερις φορές την ημέρα. Σαν συμβάντα με πρανές, με ξερά χόρτα σε κάποιους οικοπεδικούς χώρους ή σκουπίδια, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Σαφώς και είναι ένας «βραχνάς» γιατί απασχολούμε και δυνάμεις εκεί, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μας τύχει – όπως μας έτυχε να έχουμε στο Κοτζά Ορμάν – μια σοβαρή φωτιά. Αυτές οι φωτιές απασχολούν οχήματα, προσωπικό και δεν έχουμε μετά την επάρκεια να ανταπεξέλθουμε σε πιο σοβαρά συμβάντα ή σε μια κατοικία ή σε ένα δάσος (όπως προέκυψε προχθές). Ενισχυόμαστε βέβαια από τις όμορες υπηρεσίες της Κομοτηνής και της Χρυσούπολης. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αυτών των πόλεων, μας ενίσχυσαν την περασμένη Δευτέρα που είχαμε ταυτόχρονα πολλά συμβάντα, όμως δυστυχώς δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα – γενικότερα της παραβατικότητας – εκεί και όχι μόνο των εμπρησμών που μας απασχολεί εμάς. Δυστυχώς έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα που καίνε από χόρτα στα πρανή των χώρων και σε οικοπεδικούς χώρους μέχρι μεγαλύτερα συμβάντα όπως δυο αυτοκίνητα που κάηκαν τελευταία και μια αποθήκη ενός ξυλουργείου στην περιοχή. Πολλά από τα συμβάντα – ιδίως σε ξερά χόρτα- είναι και από παιδιά. Παίζουν με σπίρτα και αναπτήρες, δεν υπάρχει επιτήρηση από τους γονείς τους και επομένως, ανάβουν φωτιές.
ΟΤΑΝ ΤΟ «ΠΛΕΓΜΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟ, ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Τέλος ο κ. Αραμπατζής, σημειώσει ότι:
Δυστυχώς – όπως προανέφερα – είναι σύνηθες το φαινόμενο. Το έχουμε και δεν μπορούμε να το λύσουμε. Πηγαίνουμε στο συμβάν αλλά ο εμπρηστής δεν είναι εκεί. Ένα παιδί – που πιθανόν να έβαλε φωτιά – θα φύγει. Δεν θα το δει κανείς ούτε οι ίδιοι θα το πουν, αν στα αλήθεια γνωρίζει κάποιος κάτοικος ποιος βάζει τις φωτιές. Επομένως, αναγκαστικά σβήνουμε την φωτιά και φεύγουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία ανακρίσεων κλπ, για να οδηγηθούμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Και προσωπικά έχω προβληματιστεί και το είχα συζητήσει και με τον προηγούμενο Εισαγγελέα αλλά και με την αστυνομία για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά όταν είναι το «πλέγμα» της κοινωνίας παραβατικό, υπερβαίνει τις δικές μας δυνατότητες.
Αυτό που μπορέσαμε και κάναμε, σε συνεννόηση με τον Δήμο, είναι να διαφυλάξουμε το φυτώριο του δήμου – δημιουργώντας μια ζώνη ώστε να μην καεί από πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε τόσο – ενώ ζητήσαμε (από τον δήμο) να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που υπάρχουν στο νότιο κομμάτι του οικισμού (πλησίον των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΞ) ώστε να μην βάζουν φωτιές που έχουν ως αποτέλεσμα και την ρύπανση από την καύση. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ως υπηρεσία, το κάναμε σε συνεργασία με τον Δήμο. Όσο για τα υπόλοιπα, η παραβατικότητα που υπάρχει εκεί, υπερβαίνει τις δικές μας δυνατότητες.