Ιός του Δυτικού Νείλου:  13 κρούσματα και έναν… θάνατο «δίνει» το ΚΕΕΛΠΝΟ – «Πλαστό» χαρακτηρίζει το νούμερο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Τι λένε οι γιατροί για τα συμπτώματα, ο χρόνος εμφάνισης, η καταπολέμηση κουνουπιών και η…«ελαφρότητα» κάποιων (κατά τον Κ. Ζαγναφέρη)

 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, με…13 κρούσματα και έναν θάνατο μιας ηλικιωμένης γυναίκας από τον Νέο Ζυγό.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την εμφάνιση και νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και εφιστά την προσοχή των πολιτών στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, ενώ παράλληλα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς – όπως αναφέρει – αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων της νόσου έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.

Πότε όμως θα πρέπει να χτυπήσει το «καμπανάκι» στους πολίτες και τι μέτρα λαμβάνονται από πλευράς αρμοδίων φορέων για την καταπολέμηση του φαινομένου;

Η «Θ» σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα δύο παραπάνω ερωτήματα, επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη.

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ «ΕΣΤΙΑ» ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ειδικότερα, στο πρώτο ερώτημα, ο εκπρόσωπος της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης απαντά:

«Ισχύουν όσα αναφέρει συνεχώς το ΚΕΕΛΠΟ. Με έναν εμμένων παρατεταμένο πυρετό, χωρίς εστία λοίμωξης με έντονη κεφαλαλγία και όταν αρχίσει να έχει ο άνθρωπος και κάποια νευρολογική σημειολογία (πέραν της κεφαλαλγίας) όπως κάποιο τρόμο ή κάποια πτώση επιπέδου συνείδησης, υπάρχει βάσιμη υπόνοια για λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο άρρωστος αξιολογείται και παρακολουθείται σαν νοσηλευόμενος (όταν κρίνουμε ως γιατροί ότι ο άνθρωπος χρήζει εισαγωγής και παρακολούθησης). Μέσα από την παρακολούθησή του, αξιολογείται και τότε γίνεται διαλογή των περιστατικών προκειμένου να σταλεί το δείγμα αίματος για εξέταση αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δεν στέλνουμε δηλαδή δείγμα αίματος ενός ανθρώπου που έκανε δύο – τρεις μέρες πυρετό χωρίς εστία για να αναλυθεί για τον συγκεκριμένο ιό».

 

ΕΩΣ ΚΑΙ…14 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Αναφορικά με το αν ισχύει πως τα πρώτα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και δεκατέσσερις ημέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού, ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτό ισχύει. Βέβαια δεν είναι επιβεβαιωμένο 100% αλλά από όσο γνωρίζω, ισχύει. Υπάρχει ένα εύρος από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση της νόσου».

 

«Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«Υπάρχουν συχνά κρούσματα. Η μετάδοση γίνεται από το κουνούπι στον άνθρωπο, οπότε το πρόβλημα είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών. Αν καταπολεμηθούν σωστά, γίνουν οι ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, το φαινόμενο θα εκλείψει γρήγορα. Δεν είναι δηλαδή μια πανδημία που εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδίδεται μόνον από κουνούπι σε άνθρωπο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «συνεπώς για να υπάρχουν κρούσματα, υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια και με τα τσιμπήματα επινέμεται η νόσος και στους ανθρώπους. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, με σωστές πρακτικές, θα δώσει λύση στο πρόβλημα».

«ΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ…ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, υπογράμμισε ότι «ο ιός μεταφέρεται με τα κουνούπια αλλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος μεταφέρεται από τα ψόφια πουλιά. Και επειδή υπάρχουν αρκετά από αυτά, θα υπάρχει και ο ιός. Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχει εντείνει τους ψεκασμούς και σε ποσότητα και σε ποιότητα και σε συχνότητα. Αλλά παρόλα αυτά και ένα κουνούπι να μείνει μπορεί να κάνει την ζημιά. Κάτι ακόμη που θέλω να πω είναι ότι τα 13 κρούσματα είναι «πλαστό» νούμερο. Κάποια στιγμή θα μιλήσω περεταίρω για αυτό το θέμα. Έχει δημοσιοποιηθεί και φαίνεται ότι η Ξάνθη έχει τα περισσότερα κρούσματα, αλλά αυτό είναι πλαστό και οφείλεται στην ελαφρότητα μερικών που θέλουν να το παίξουν «παράγοντες» στην Ξάνθη και δεν αναφέρομαι φυσικά στους βουλευτές μας… Θέλω να το τονίσω αυτό…»

 

«ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ»

«Συνήθως οι μικρότερες ηλικίες έχουν πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου 0.01%» συνέχισε ο κ. Ζαγναφέρης, σημειώνοντας ότι «όταν υπάρχει έξαρση εμφάνισης κουνουπιών (κάποιες ώρες το 24ωρο) είναι καλό οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 65 ετών) να προσέχουν και να περνούν τις περισσότερες ώρες τους εντός του σπιτιού όπου περιορίζεται η εμφάνιση των κουνουπιών».