Ιππ. Καμαρίδης: Δεν νοείται ανάπτυξη της Σταυρούπολης, χωρίς βιολογικό καθαρισμό

Στο «Αντώνης Τρίτσης» οι μελέτες και οι προτάσεις της ΔΕΥΑΞ για την ορεινή περιοχή
 Ξεχωρίζουν τα παντορροϊκά δίκτυα όπου υπάρχουν – Προς ολοκλήρωση η άδεια χρήσης ύδατος, σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ στην «Θ»

Με παρεμβάσεις σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού στις αντλίες και στις πηγές, με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και σε επίπεδο δικτύων όπου χρειάζεται αλλά και με το μεγάλο όνειρο του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης αυτό της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΔΕΥΑΞ αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ορεινή Σταυρούπολη, η οποία διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για την τουριστική ανάπτυξή της αλλά και για την περιβαλλοντική αξιοποίησή της, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες της επιχείρησης, έχει «οργώσει» κυριολεκτικά εδώ και ενάμιση χρόνο όλους τους ορεινούς οικισμούς, σε μια προσπάθεια οργάνωσης και σχεδιασμού για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ – ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΟΡΡΟΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Η ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Καμαρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:
Η Ύδρευση και Αποχέτευση της περιοχής της Σταυρούπολης, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΞ, ενώ προηγουμένως ανήκε στον δήμο. Από τότε λοιπόν που αναλάβαμε και το κομμάτι της Σταυρούπολης (εκτός άρδευσης) μέλημα και στόχος μας ήταν να καλυτερεύσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα και την υπάρχουσα παροχή ποιοτικού νερού. Αυτό που μας ενδιέφερει και θεωρούμε άμεση προτεραιότητα είναι σε επίπεδο αποχέτευσης να κάνουμε έναν βιολογικό καθαρισμό.
Ξεκινώντας από τα δίκτυα έχουμε «οργώσει» την περιοχή. Σε όποιο διαμέρισμα της Σταυρούπολης, υπάρχουν παντορροϊκά δίκτυα, με μικρές παρεμβάσεις, θα γίνουν ξεχωριστά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης .
Οι πηγές που υπάρχουν στην περιοχή της Σταυρούπολης έχουν καταγραφεί όλες και είμαστε στο τέλος της αδειοδότησης της άδειας χρήσης ύδατος, άρα θα μπορούμε να παρέμβουμε και στην ποιότητα του νερού. Επιμένω όμως και επαναλαμβάνω ότι δεν θα έχει πρόβλημα νερού η περιοχή με λίγες παρεμβάσεις που θα κάνουμε σε επίπεδο δεξαμενών και σε επίπεδο αντλιών με μελέτες που ήδη έχουμε καταθέσει στο «Αντώνης Τρίτσης», ξεκινώντας από το Λυκοδρόμιο και τελειώνοντας στον Δαφνώνα.

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Ο κ. Καμαρίδης όμως επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο θέμα της αποχέτευσης, που αποτελεί και μείζον θέμα για την περιοχή:
Το πρόβλημα τώρα είναι η αποχέτευση, γιατί δεν νοείται ανάπτυξη στην περιοχή της Σταυρούπολης και ειδικότερα στον Ποταμό Νέστο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Δεν μπορεί να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη με επίκεντρο τον Νέστο, αν δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Δεν μπορεί να υπάρχει περιβαλλοντική αξιοποίηση της περιοχής αν δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός.
Είναι έτοιμη προς κατάθεση λοιπόν η μελέτη για τον βιολογικό της Σταυρούπολης και αυτό στα πλαίσια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Το θέμα με τον βιολογικό, είναι ότι θα υπάρξει και η δυνατότητα εκμετάλλευσης της λυματολάσπης καθώς επίσης και του νερού που θα αποβάλλεται από τον βιολογικό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Συνοψίζοντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, σημείωσε ότι:
Για να κλείσουμε λοιπόν την παρέμβασή μας, επαναλαμβάνουμε ότι μιλάμε για:
Παρέμβαση σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού στις αντλίες και στις πηγές.
Για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και σε επίπεδο δικτύων όπου χρειάζεται (δεξαμενές, δίκτυα, αντλιοστάσια κ.ο.κ)
Για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, κάτι που αποτελεί όνειρο μιας 25ετίας της περιοχής.
Όλα αυτά είναι έτοιμα σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο προτάσεων στο «Αντώνης Τρίτσης» και περιμένουμε την έγκρισή τους. Γιατί, για την ΔΕΥΑΞ η Σταυρούπολη θεωρείται και είναι μια περιοχή στην οποία πρέπει να δοθεί περαιτέρω δυνατότητα για ανάπτυξη. Γιατί θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης και φυσικά πλεονεκτήματα, τα οποία ωστόσο παραμένουν ανεκμετάλλευτα και λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, όπως αυτές που προωθούμε σήμερα εμείς για υλοποίηση.