Ιππ. Καμαρίδης: Έμφαση στο θέμα της Οικολογίας –Προτεραιότητά μας ο βιολογικός στην Σταυρούπολη

Η συνεργασία της ΔΕΥΑΞ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το ιικό φορτίο στα λύματα, αλλά και με Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο

«Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των λυμάτων για συγκεκριμένες καλλιέργειες», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Έμφαση στο υγειονομικό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι της οικολογίας, δίνει μέσα από τις συνεργασίες της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο η ΔΕΥΑΞ.

Πέρα από τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που έχει υποβάλλει προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΔΕΥΑΞ κάνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα, καθώς και η δημιουργία βιολογικού σταθμού στην ορεινή περιοχή θα είναι χρήσιμη, αλλά και τα λύματα (που αυτήν την στιγμή συμβάλλουν στην αποτύπωση του ιικού φορτίου της πόλης, κατά τους ελέγχους για τον κορωνοϊό) μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και για την καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Καμαρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Πέρα από τις δραστηριότητες που έχει μια ΔΕΥΑ, στις οποίες επάνω στηρίζουμε μια σειρά από προτάσεις για έργα τα οποία έχουμε υποβάλλει και προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αυτό που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους – και στο οποίο δείχνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα – είναι το θέμα της οικολογίας. Εννοώ ότι έχουμε βάλει μια κατεύθυνση στην προστασία γενικότερα και στην αρμονία με το περιβάλλον. Το λέω διότι ένα από βασικότερα έργα που έχουμε υποβάλλει, είναι η δημιουργία ενός βιολογικού σταθμού, ενός σταθμού αποβλήτων, στην ορεινή περιοχή, δίπλα από την Σταυρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να ελέγχουμε την ροή προς τον ποταμό, των αποβλήτων όλης εκείνης της περιοχής. Είναι ένα έργο πνοής, το οποίο θα αξιοποιήσει και τον Ποταμό Νέστο – περισσότερο από ότι είναι αξιοποιημένος – αλλά θα δώσει επίσης και μια τουριστική πνοή στην περιοχή, όταν την απαλλάξει από τα προβλήματα των λυμάτων.

 

ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Επιπλέον ο κ. Καμαρίδης τόνισε ότι:

Έχουμε συνάψει μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο συνεργάζεται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και είναι σε συνεργασία – επίσης – και με τον ΕΟΔΥ, για την ολοκληρωμένη επιτήρηση του ιικού φορτίου επί των λυμάτων. Όπως καταλαβαίνετε, τεστ κάνει όποιος θέλει. Στα λύματα όμως, βρίσκεται το ιικό φορτίο το οποίο αντικατοπτρίζει την γενικότερη κατάσταση. Είναι λοιπόν ένα εργαλείο πάρα πολύ χρήσιμο, το οποίο μπορεί να «μονιτοράρει» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη της Ξάνθης από τα λύματά της. Οι ανακοινώσεις γίνονται κάθε εβδομάδα, οπότε κάθε εβδομάδα μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε και να προγραμματίζουμε το τι θα γίνει αργότερα. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε μια από τις πέντε περιφερειακές πόλεις που παίρνουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ

Κλείνοντας ο κ. Καμαρίδης σημείωσε ότι:

Το τρίτο κομμάτι είναι επίσης μια συνεργασία που έχουμε με διεθνές ερευνητικό κέντρο που προσπαθεί να αξιοποιήσει τα λύματα και τους βιολογικούς καθαρισμούς για την καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών. Δηλαδή από ο,τι πιο άχρηστο υπάρχει σε μια κοινότητα, να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να δημιουργήσουμε κάποιες καλλιέργειες, που αργότερα μπορούμε να τις «παντρέψουμε» και με την εκμετάλλευση της λυματολάσπης. Είναι πράγματα που έχουν ιδιαίτερο οικολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και είμαστε περήφανοι για αυτό. Όσον αφορά στα προγράμματα που έχουμε εντάξει, τα οποία σύντομα θα σας ανακοινώσουμε, θα το κάνουμε σε μια επόμενη συζήτηση.