Οι εισηγήσεις στα πλαίσια του συνεδρίου των Γ.Γ και η χθεσινή συνάντηση στην Καβάλα
Γ. Μαρινάκης: Αν δεν λυθεί το ενεργειακό… δεν θα υπάρχουν ΔΕΥΑ
Η ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, η περιβαλλοντική προστασία των πηγών, ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος του παρεχόμενου ύδατος, αλλά και η ενεργειακή κατανάλωση, ήταν στην πολυθεματική «ατζέντα» της συζήτησης που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου των Γενικών Γραμματέων στην Ξάνθη, παρόντος του Δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης κ. Γιώργη Μαρινάκη.
Δύο ημέρες αργότερα – και πιο συγκεκριμένα χθες το πρωί – οι ενεργειακές ανακατατάξεις και το υπέρογκο κοστολόγιο των ΔΕΥΑ, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την περιφερειακή συνάντηση των ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος – στο πλαίσιο του συνδερίου, το Σάββατο – ανέπτυξε το θέμα που αφορά στα οφέλη από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την ΔΕΥΑΞ και έτυχε μεγάλης αποδοχής και θετικής αξιολόγησης από όλους τους παριστάμενους.
ΣΤΟ «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΠΗΓΕΣ, Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Αναλυτικότερα, ο κ. Καμαρίδης, αναφερόμενος στη συζήτηση για το νερό, στα πλαίσια του συνεδρίου, ανέφερε ότι ότι:
Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου των Γενικών Γραμματέων που έλαβε χώρα στην Ξάνθη, ένα κομμάτι ασχολήθηκε με το μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με το νερό. Ο καθένας από τους εννέα ομιλητές, ανέπτυξε από την μεριά του, θέματα με την γενικότερη διαχέιριση του αγαθού. Τα θέματα αυτά, αφορούσαν στην ορθολογικότερη διαχείρισή του, στην περιβαλλοντική προστασία σε πηγές και σε παροχές φυσικού νερού, μέτρα και προγράμματα για τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο του παρεχόμενου ύδατος, ενώ το τελευταίο και σπουδαιότερο θέμα, αφορούσε στην ενεργειακή κατανάλωση. Με την αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ο χώρος που έχει «χτυπηθεί» περισσότερο, είναι ο χώρος των ΔΕΥΑ που ασχολούνται με το νερό και έχουν μια αύξηση του κόστους της τάξεως του 85%-95%.
Κατατέθηκαν λοιπόν από τους ομιλητές, μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες πέρασαν από το «φίλτρο» της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης) και αυτό έγινε με την παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργη Μαρινάκη.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ – ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, Η ΕΔΕΥΑ
Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, ανέπτυξε το θέμα που αφορά στα οφέλη από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την ΔΕΥΑΞ και έτυχε μεγάλης αποδοχής και θετικής αξιολόγησης από όλους τους παριστάμενους.
Ο κ. Καμαρίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε και στις παρεμβάσεις που πρόκειται να κάνει η ΔΕΥΑ Ξάνθης, τα οποία είναι:
α) Η εγκατάσταση νέων μηχανημάτων άντλησης, με 30% μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση («ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»), β) η δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με άλλους δύο δήμους της ευρύτερης περιοχής, για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και γ) η τηλεμετρία με την εγκατάσταση αγωγών, που θα περιορίζει στο ελάχιστο τις σπατάλες του νερού και θα ελέγχει τις ενεργειακές καταναλώσεις (και πάλι από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»)
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μαρινάκης, έθεσε επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τις ΔΕΥΑ και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ κατατέθηκαν και μια σειρά από προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει καθώς και ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να κάνει η ΕΔΕΥΑ στην κεντρική κυβέρνηση.
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΑΜΘ
Όσον αφορά στην χθεσινή συνάντηση των ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεοδινίας και Θράκης στην Καβάλα, όπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Μαρινάκης (όπως συμβαίνει σε όλες τις περιφέρειες), ο κ. Καμαρίδης, σημείωσε ότι:
Το θέμα που συζητήθηκε, γιατί θεωρείται και το μείζον, ήταν οι ενεργειακές ανακατατάξεις και το υπέρογκο κοστολόγιο στην λειτουργία των ΔΕΥΑ. «Δεν θα υπάρχουν άλλα προβλήματα» τόνισε ο κ. Μαρινάκης «εάν δεν λύσουμε το ενεργειακό». Γιατί με τα κόστη που επιφέρει, απλά δεν θα υπάρχουν ΔΕΥΑ. Συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις από τους παραβρισκόμενους προέδρους των ΔΕΥΑ, αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε ΔΕΥΑ από την αύξηση αυτή του κοστολογίου και στο τέλος συμφωνήθηκε η «γραμμή» που πρέπει να ακολουθηθεί εκ μέρους της ΕΔΕΥΑ, ενώ συζητήθηκαν και τα αιτήματα που θα τεθούν στην κεντρική κυβέρνηση. Παράλληλα, στην συνάντηση, συζητήθηκαν και κάποιες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν, αν όχι την λύση, αλλά έστω μια ελάφρυνση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Συμφωνήθηκε λοιπόν, να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος και η ΕΔΕΥΑ, που μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, να προσπαθήσουν σε συναντήσεις που ήδη έχουν ορίσει με τα υπουργεία, να βρουν τις απαραίτητες λύσεις.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω συνάντηση, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας (ως οικοδεσπότης), ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας και εκπρόσωποι από τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ.