Ο γνωστός γιατρός ανοίγει τα χαρτιά του στη «Θ»
Εξηγεί τους λόγους «γιατί με τον Τσέπελη» και ξεδιπλώνει τις σκέψεις και το κοινό όραμα για την πόλη και τους οικισμούς
Παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ξάνθης στα οποία συμμετείχε. Με τις περισσότερες παρουσίες από κάθε άλλο αυτοδιοικητικό, τουλάχιστον τα τελευταία… τριάντα χρόνια και το κυριότερο, με άποψη και φωνή, με αντιπολιτευτικό και συγχρόνως παραγωγικό λόγο, με το θάρρος και την ευθύνη των λόγων του, χωρίς κομπασμούς…
Ο λόγος για τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΞΑΝΘΗ- ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και εκ νέου υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, Ιπποκράτη Καμαρίδη, γνωστό και ως «γιατρό» του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.
Από εκείνους τους συμπολίτες μας που καθημερινά κυκλοφορεί στην πόλη, αλλά και στους οικισμούς, έχοντας επαφή με πολίτες από την Σταυρούπολη μέχρι τα Κιμμέρια και από την Λεύκη μέχρι το Εύμοιρο και το Δροσερό και φυσικά με καθημερινές παρουσίες στα προβλήματα των συμπολιτών μας εντός του αστικού συνοικισμού της Ξάνθης.
Αγαπητός και αποδεκτός απ’ όλους για την ευθύτητα των θέσεών του, την μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά του, τις ιδέες του, αλλά και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του όπου χρειάσθηκαν αυτές (και ήταν πολλές)!
Η «Θ» φιλοξενεί σήμερα τον κο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ για να εκμαιεύσει την άποψή του και τις σκέψεις του ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
Ερ.: Είσαστε επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης. Έχοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη των Ξανθιωτών θα μπορούσατε να συνεχίσετε ως επικεφαλής έχοντας μάλιστα και πολλές πιθανότητες να εκλεγείτε αυριανός Δήμαρχος της Ξάνθης. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να αποφασίσετε την συμπόρευση με τον Μανώλη Τσέπελη και τον συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;
Απ.: Είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, όπως τα λέτε,. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη των συνδημοτών μου που εισπράττω όλα αυτά τα χρόνια μου δίνει πράγματι δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω, πλην όμως βλέποντας τον κατακερματισμό των υγειών δυνάμεων του τόπου θεώρησα σωστό να αφήσουμε κατά μέρους τις προσωπικές φιλοδοξίες, τους εγωισμούς και τις διαφωνίες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που ονειρευόμαστε για την πόλη μας. Συζητώντας λοιπόν με τον Μανώλη Τσέπελη βρήκαμε κοινές συνισταμένες, κοινά όνειρα, κοινούς σχεδιασμούς για μια Ξάνθη με δύναμη για το αύριο ώστε να την παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές καλύτερη και με την θέση που της αξίζει.
Ερ.: Ποια κατά την άποψή σας ήταν τα σημαντικότερα λάθη και παραλείψεις της παρούσας δημοτικής αρχής και πως σκέφτεστε να τα καλύψετε αν και εφόσον οι Ξανθιώτες σας εμπιστευτούν στις εκλογές της Κυριακής;
Απ.: Χωρίς να θέλω να μηδενίσω τα πάντα και τους πάντες, ωστόσο θεωρώ πως λάθη και παραλείψεις εντοπίσθηκαν παντού σε ότι αφορά την παραγωγή έργου, τις απαραίτητες δράσεις, τις στοιχειώδεις υποδομές και ιδιαίτερα την καθημερινότητα των πολιτών. Θα χρειαζόταν ολόκληρος τόμος και όχι απλά μία σελίδα της εφημερίδας σας για να χωρέσει όλα αυτά τα οποία έχω σημειώσει και για τα οποία έχω αγωνιστεί αυτά τα πέντε χρόνια. Ένας Δήμος που πράγματι αποδεικνύει την αντικειμενικότητα του τίτλου του, αφού αποδείχθηκε πρότυπο στασιμότητας, πρότυπο ανυπαρξίας, πρότυπο ανικανότητας, πρότυπο ωχαδερφισμού, πρότυπο αλαζονείας και έπαρσης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο! Θα μπορούσα να αναφερθώ στο δημοτικό κολυμβητήριο, στις παιδικές χαρές, την καθαριότητα, τα αδέσποτα, τα πεζοδρόμια, τις προσβάσεις των ΑΜΕΑ, αλλά τα θεωρώ όλα αυτά τόσο γνωστά και τόσο κοινότυπα που ακόμη και ο ηλικιωμένος πολίτης ενός οικισμού τα γνωρίζει, γιατί απλά τα έχει βιώσει κάθε φορά που χρειάζονταν τον Δήμο δίπλα του. Θα σας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Πιστεύω πως δεν υπάρχει άλλος Δήμος στην επικράτεια που να παραδέχονταν την ανεπάρκεια της διοίκησης και της ανυπαρξίας έργου οι ίδιες οι υπηρεσίες του. Ρωτώντας λοιπόν υπηρεσίες του Δήμου αποδέχονται ότι πράγματι στην τρέχουσα θητεία της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε έργο!
Ερ.: Δηλαδή εσείς πως ονειρεύεστε την Ξάνθη και τι είναι εκείνο που θα κάνετε εσείς και που δεν έκανε η παρούσα δημοτική αρχή ώστε να υλοποιηθεί το όραμά σας;
Απ.: Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε από τα μικρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης μπροστά από το σπίτι του, στην γειτονιά του, στον οικισμό του. Οι κοινόχρηστοι χώροι, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, η βελτιωποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων (που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους), οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, ο ελλιπής φωτισμός και όλα αυτά τα οποία συνθέτουν ανάγκες της καθημερινότητας. Ξέρετε, δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, δεν χρειάζεται δηλαδή να διαθέτει χρήμα με ουρά ένας Δήμος ώστε να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέτοια προβλήματα. Συγχρόνως όμως πρέπει να σχεδιάσουμε και την Ξάνθη του αύριο, την Ξάνθη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας… Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι σαφώς έννοιες συνυφασμένες με την ανάπτυξη. Αν λοιπόν δέσουμε σωστά όλο αυτό με την τουριστική ανάπτυξη και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο Δήμος Ξάνθης να κερδίσει από την επισκεψιμότητα, τότε θα έχουμε πετύχει τουλάχιστον το 50% των στοχεύσεών μας. Παράλληλα όμως πρέπει να βάλουμε και θεμέλια για μεγάλα έργα, έργα υποδομών, όπως η αλλαγή του συνόλου του δικτύου ύδρευσης που έχει καταστεί πλέον επικίνδυνο για την υγεία των Ξανθιωτών, αλλά και άλλα έργα υποδομών όπου χρειάζονται.
Ερ.: Ναι, όμως όλα αυτά χρειάζονται και αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και μάλιστα τεράστιους, αν υποθέσουμε πως θα προσπαθήσετε να τα υλοποιήσετε μέσα σε μία τετραετία.
Απ.: Πόροι υπάρχουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης πόροι υπάρχουν και στα ταμεία του Δήμου Ξάνθης, αλλά βλέπετε η απερχόμενη δημοτική αρχή προτίμησε να τα «σεντουκιάσει» και σήμερα να μην έχει την δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί, ενώ θα μπορούσε να τα κάνει έργα προς εξυπηρέτηση των πολιτών. Το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι ουραγός στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όταν δηλαδή έβρεχε χρήμα με ουρά, ο Δήμος Ξάνθης άνοιγε ομπρέλα, γιατί προφανώς ο απερχόμενος Δήμαρχος διακατέχεται από μία καθαρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, χωρίς ωστόσο να έχω κάτι με τους δημοσίους υπαλλήλους… Το γεγονός ότι και σε άλλα προγράμματα με έτοιμο χρήμα καταφέραμε και πάλι να είμασταν ουραγοί, σημαίνει πως αν είχαμε λειτουργήσει σωστά, αν είχαμε ανοιχτές τις κεραίες και τους κατάλληλους ανθρώπους σε κατάλληλα πόστα για να εκταμιεύσουν αυτό το χρήμα όταν χρειαζόταν, σήμερα η Ξάνθη μας θα είχε άλλο πρόσημο.
Ερ.: Είπατε πιο πάνω ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακά βήματα στην πόλη και στον Δήμο μας. Τι προτίθεστε να κάνετε εσείς γι’ αυτό το κομμάτι;
Απ.: Είναι αδιανόητο να έρχονται εκατοντάδες επισκέπτες κρουαζιέρας, διανύοντας μια απόσταση 55 χιλιομέτρων από την γειτονική Καβάλα και να μην υπάρχει ένας εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης να ξεναγήσει αυτόν τον κόσμο και να τον οδηγήσει με τον τρόπο του στην αγορά της περιοχής για να αφήσει το κάτι τις του. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να μην ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι Ξανθιώτες το τι υπάρχει στον οικισμό της Παλιάς Πόλης. Και αναφέρομαι σε έναν απίστευτο πλούτο, έναν μοναδικό οικισμό ανά την Ελλάδα που παρουσιάζει πλουραλιστικά, τόσα στοιχεία νεοκλασικά και τόσα στοιχεία πολιτισμού και ιστορίας. Πλήρης αδράνεια για τα πάντα! Αν λοιπόν όλα αυτά τα συνδυάσουμε και με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές που διαθέτει ο Δήμος μας κι αν όλα αυτά τα κάνουμε ένα ωραίο πακέτο και τα «πουλήσουμε» στις αγορές του εξωτερικού, τότε να είστε σίγουροι ότι ο Δήμος Ξάνθης θα εκτιναχθεί αναπτυξιακά.
Ερ.: Είστε ένας άνθρωπος που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και για τους οικισμούς του Δήμου Ξάνθης (Σταυρούπολη, Κιμμέρια, Εύμοιρο, Λεύκη, Δροσερό). Ποια είναι η ατζέντα του συνδυασμού σας γι’ αυτούς τους οικισμούς;
Απ.: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οικισμοί και χωριά μία ανάσα από την πόλη και να μην έχουν τα στοιχειώδη οι κάτοικοί τους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει, για παράδειγμα η Λεύκη πέντε χρόνια για να πέσει λίγη άσφαλτος στον δρόμο και αυτό να γίνεται πριν τις εκλογές. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα η Σταυρούπολη να περιμένει μόνο τις γιορτές και τα πανηγύρια για να δείξει ενδιαφέρον η δημοτική αρχή. Όπως δεν είναι δυνατόν τα Κιμμέρια που είναι 3-4 χιλιόμετρα από την Ξάνθη ή το Εύμοιρο και το Πετροχώρι, να στερούνται βασικών υποδομών για τις οποίες πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Αυτά δεν γίνονται μονομιάς λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτό λοιπόν που έχω να πω και να δεσμευθώ είναι ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, μόλις αναλάβουμε τον Δήμο Ξάνθης, τόσο ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, αλλά και κάθε μέλος της δημοτικής μας παράταξης θα βρίσκεται επί ποδός και θα καταγράφει τα προβλήματα των συνδημοτών του απ’ άκρη σ’ άκρη. Ξέρετε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταγραφούν τα προβλήματα και στη συνέχεια να ιεραρχηθούν και να επιλυθούν όταν υπάρχει συντονισμός και ενδιαφέρον. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την δημοτική αρχή, όσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κι αν ανοίξουν και όσα επικοινωνιακά τρικς αν επινοήσουν.
Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συνδημότες μας ενόψει των μεθαυριανών εκλογών;
Απ.: Να σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν τι θα ρίξουν μέσα στην κάλπη. Να αναλογιστούν την πενταετία που πέρασε, το αν παρήχθη έργο ή όχι, το αν ήταν υπαρκτός ο Δήμος στις ανάγκες του ή όχι, το πώς φαντάζεται το μέλλον της Ξάνθης και των οικισμών και το ποιοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, ικανοί και αποτελεσματικοί να το κάνουν. Σαφώς ζητώ και εγώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συνδημοτών μου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είμαι μόνον εγώ ο ικανός και άξιος στην παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ του Μανώλη Τσέπελη. Εύχομαι λοιπόν να μην μετανιώσουμε γι’ αυτό που θα ψηφίσουμε και είναι αυτή και η ευχή- συμβουλή μου.