Ενώ ξεκίνησε καλά, η περίοδος των εκπτώσεων…
Ευθ. Μίλκογλου: Στηρίζουμε τις ΜμΕ – Στηρίζουμε την πόλη μας-Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με άλλες περιοχές
Περισσότερο Δεκαπενταύγουστο, παρά…τέλη Ιουλίου θυμίζει η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι η περίοδος των εκπτώσεων ξεκίνησε σχετικά καλά όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.
Ο ίδιος, δεν παραλείπει να κάνει λόγο για χαμηλές τιμές, την στιγμή που τα καταστήματα της Ξάνθης δεν υστερούν ούτε σε ποιότητα, ούτε σε ποσότητα.
ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Αναλυτικότερα ο ίδιος επισήμανε στην «Θ» ότι:
Εδώ και δέκα μέρες περίπου, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε κίνηση – όταν ξεκίνησαν οι εκπτώσεις – έχει περίπου 10-12 μέρες που τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Έρχονται οι όποιοι επισκέπτες με μετρημένα χρήματα, για συγκεκριμένα πράγματα και κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Δεν είναι δηλαδή αυτός ο τουρισμός – ο λεγόμενος – της Ξάνθης. Δεν μπορείς δηλαδή να συγκριθείς με Καβάλα κλπ. Εδώ είναι πολύ περίεργα τα πράγματα και δεν μιλώ για τις παραλίες αλλά για την αγορά της πόλης μας. Εν τω μεταξύ, οι εκπτώσεις είχαν ξεκινήσει και μια εβδομάδα νωρίτερα – με μια γρήγορη απόφαση – και συγκεκριμένα ξεκίνησαν στις 5 Ιουλίου (αντί για τις 12) και πιαστήκαμε και εμείς εξαπίνης. Βέβαια υπήρχε μια κίνηση στην αγορά, αλλά τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες, είναι σαν Δεκαπενταύγουστος. Προφανώς έχουν φύγει πολλοί, είναι και η ζέστη, ενώ ο κόσμος είναι και μπερδεμένος και αγχωμένος και αυτοί που «εισπράττουν» όλα τα παραπάνω, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και εμείς δεν είμαστε απρόσωποι. Είμαστε εδώ και είμαστε και εμείς οι ίδιοι καταναλωτές.
Η ΞΑΝΘΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜμΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος υπογράμμισε ότι:
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, η Ξάνθη έχει να δείξει και ποιότητα και ποσότητα και τιμές. Και αυτό που φωνάζω και λέω συνεχώς είναι: «Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Στηρίζουμε την πόλη μας». Τα λεφτά πρέπει να μένουν στην πόλη μας. Αυτό που λέμε τώρα, θα το καταλάβουμε σε λίγα χρόνια. Όχι στα επόμενα 2-5 -10 χρόνια, αλλά πιο μετά. Γιατί όταν θα κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ουσία θα μείνουν οι μεγάλες και εσύ θα πηγαίνεις να δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί, στην κυριολεξία. Οπότε οι τιμές μας είναι καλές, ο κόσμος κάνει την έρευνα αγοράς, βλέπει τι γίνεται, μπορεί να συγκρίνει και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλους νομούς. Υπάρχει ποιότητα, υπάρχει ποσότητα, υπάρχουν τιμές (είναι πολύ βασικό αυτό) και ο κόσμος μπορεί να βρει αυτό που πραγματικά χρειάζεται, γιατί πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ψωνίζουμε αυτά που έχουμε ανάγκη. Και πρώτα πηγαίνουν τα παιδάκια μας και γενικά ο,τι έχει σχέση με τα παιδιά και μένουμε εμείς τελευταίοι.
ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ – ΑΛΛΟ Η ΑΘΗΝΑ, ΑΛΛΟ Η ΞΑΝΘΗ –ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Κλείνοντας ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι:
Η περίοδος των εκπτώσεων έχει χάσει την ουσία της – και δεν έχει νόημα – γιατί έχουμε φτάσει να έχουμε εκπτώσεις 5-6 μήνες τον χρόνο και αυτό σημαίνει ότι «απορροφούνται» από εμάς. Γιατί ακούω από τα μεγάλα κανάλια ότι τις ζητούσαν πιο γρήγορα κλπ. Η όμορφη Ξάνθη μας δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αθήνα. Δηλαδή ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να έχει το εμπόρευμα που έχει ένας Αθηναίος που είναι στην «πηγή». Εμείς εξάλλου δεν είχαμε τόσο μεγάλο «στοκ» ρούχων γιατί μας «προλάβαιναν» συνέχεια και τα lockdowns. Φοβόμασταν να παραγγείλουμε και να βάλουμε εμπόρευμα στα μαγαζιά, γιατί δεν ξέραμε τι μας ξημέρωνε. Οπότε δεν μπορώ να ακούω από τα μεγάλα κανάλια για τους επαγγελματίες στην Αθήνα. Ρωτήθηκαν οι μικρομεσαίοι στις μικρές πόλεις; Θέλω να πω με λίγα λόγια, ότι δουλέψαμε λίγους μήνες σε κανονικές τιμές και ξαναμπήκαμε στις εκπτώσεις. Ας λέμε «Δόξα Τω Θεώ» και ας προχωράμε και θα κάνουμε το ταμείο μας στις 31 Αυγούστου, που τελειώνουν και επίσημα οι εκπτώσεις και μπαίνουμε στην Φθινοπωρινή μας περίοδο. Νομίζω ότι υπερεκτίμησα κάποιες καταστάσεις και για αυτό έλεγα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι το πιο δύσκολο. Θεωρώ πλέον, ότι δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα είναι το πιο δύσκολο. Εκεί θα κριθούν πολλά πράγματα. Ή ο θάνατος του εμποράκου ή η επιβίωσή του. Από εκεί και πέρα, θα φανεί…