Ισχνή προσέλευση σε Εξωτερικά Ιατρεία, λιγότερα Χειρουργεία και περιορισμοί επισκέψεων στο ΤΕΠ λόγω… κορωνοϊού
Λειτουργεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΓΝΞ το PCR – Εντός της εβδομάδας το γρήγορο – «Έκλεισε» ο διαγωνισμός για τον αναβαθμισμένο μοριακό αναλυτή
«Πιεσμένη» λόγω…covid αλλά και επιφυλακτικότητα των πολιτών να προσέλθουν στα ιατρεία, είναι αυτό το διάστημα η κίνηση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία δεν έχουν επανέλθει ακόμη σε «προ κορωνοϊού» εποχές, ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος για να φτάσουν σε πρότερη κατάσταση τα χειρουργεία αλλά ακόμη και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Εν τω μεταξύ το νέο PCR (μοριακός αναλυτής) του νοσοκομείου εξυπηρετεί τις ανάγκες του ιδρύματος και ως εκεί, παρά το γεγονός ότι οι Ξανθιώτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να εξυπηρετεί και πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν, να εισαχθούν σε κάποια κλινική ή ακόμη και να…προσληφθούν σε κάποια εργασία και δεν δύναται να το κάνουν χωρίς εξέταση για κορωνοϊό, για την οποία επισκέπτονται τα ιδιωτικά εργαστήρια, πληρώνοντας φυσικά από την τσέπη τους 120-130 ευρώ!
«ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΞ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι «τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, δεν δουλεύουν όπως δούλευαν σε εποχές προ κορωνοϊού. Ακόμη τουλάχιστον. Με τα χειρουργεία προσπαθούμε να μπούμε στον ρυθμό – πρό κορωνοϊού. Υπάρχει μια δυσκολία, διότι όλα τα χειρουργεία πρέπει να κάνουν το τεστ covid και αυτό καθυστερεί τις διαδικασίες, μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε καινούρια πρωτόκολλα αλλά παρόλα αυτά σιγά σιγά μπαίνουμε στους ρυθμούς μας. Γενικά υπάρχει μια χαμηλότερη πληρότητα αλλά είναι θέμα ημερών. Είναι κάποιες μέρες που είμαστε γεμάτοι και κάποιες άλλες που έχουμε άδεια κρεβάτια. Υπάρχει ένας φόβος στον κόσμο ότι αν έρθει στο νοσοκομείο, κυκλοφορεί ο κορωνοϊός. Το διαπιστώνω από τους ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία που έχουν μια φοβία. Εμείς ο,τιδήποτε και αν έρθει, ούτε συντομεύουμε τις ημέρες νοσηλείας ούτε ο,τιδήποτε άλλο. Η αντιμετώπισή μας είναι κανονική, όπως στην προ κορωνοϊού, απλώς υπάρχει οπ φόβος στον κόσμο ότι στο νοσοκομείο ενδεχομένως μπορεί να κολλήσει ο κορωνοϊός».
«ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ»
Αναφορικά με το Τ.Ε.Π. ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι «υπάρχει μια σχετική κάμψη και εκεί, αλλά τα επείγοντα είναι επείγοντα. Υπάρχει γενικά μια μικρή ύφεση».
«ΤΟ PCR ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»
Σε ο,τι αφορά στο PCR (μοριακός αναλυτής) ο ίδιος τονίζει ότι «φυσικά και λειτουργεί. Εξυπηρετεί εμάς όμως. Εξυπηρετεί προεγχειρητικούς ελέγχους, τα εμπύρετα περιστατικά που θέλουμε να κάνουμε διαλογή, εξυπηρετεί κάποιες περιπτώσεις που κρίνουμε εμείς ότι πρέπει να φωνάξουμε συγγενείς αυτών που είναι θετικοί κ.ο.κ.
Ακόμη δεν μπορεί να δουλέψει σε περιπτώσεις κάποιου που θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό ή θέλει να κάνει μια επέμβαση σε κλινική ή σε άλλη πόλη. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως κάποιους καρκινοπαθείς ή κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες ή κάποιοι που έχουν ειδικούς λόγους, εξυπηρετούνται. Στο PCR γίνονται περίπου 20-25 τεστ την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε μέχρι και 25. Προσπαθούμε να βάλουμε και δεύτερη βάρδια ώστε να κάνουμε περισσότερα».
«ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ – ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΔΟΜΗ – ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ»
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης που έγκεινται στο ότι θα πρέπει να γίνονται τεστ covid από το νοσοκομείο σε αυτούς που είτε επιθυμούν να ταξιδέψουν είτε να εισαχθούν σε κάποια κλινική είτε ακόμη και να προσληφθούν σε μια δουλειά, ο κ. Γεωργίου σημειώνει ότι «αυτό είναι ένα θέμα, αλλά όχι θέμα του νοσοκομείου. Θα πρέπει να λάβει μια απόφαση η ΥΠΕ και να μας πει να κάνουμε σε όλους. Μας είπε να κάνουμε σε γηροκομεία και δομές, αλλά αν αρχίσουμε και κάνουμε στους πάντες, μετά δεν θα έχουμε την υποδομή για όλο αυτό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε καινούριες καταστάσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς. Θα πρέπει να έχουμε ένα συνεργείο που θα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για να παίρνουμε δείγματα. Θα πρέπει να στήσουμε μια νέα δομή, να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για να παίρνει δείγματα από τον καθένα που έρχεται. Αυτό δεν υπάρχει την δεδομένη στιγμή. Το PCR το δουλεύουν Ιατροί που φεύγουν από το πόστο τους, εξυπηρετούν κάποια ώρα, παίρνουν τα PCR και επιστρέφουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Δεν υπάρχει ένα μόνιμο «στέκι» για όποιον έρθει. Αν μας πουν να παίρνουμε σε όλους, θα δημιουργήσουμε μια υποδομή. Αλλά είναι θέμα υπουργείου. Έχουμε πει πολλές φορές να το βάλουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορεί να παίρνει και το νοσοκομείο και το δημόσιο ένα ορισμένο ποσό και να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος».
«Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ… ΧΑΡΤΙ – ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ»
Κλείνοντας ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ δεν δίνει χαρτί. Ο ΕΟΔΥ σου λέει πως «αν δεν σε ειδοποιήσω είσαι αρνητικός». Ορισμένοι έρχονται σε εμάς και μας λένε ότι είναι αρνητικοί και δεν τους ειδοποίησε ο ΕΟΔΥ και ζητούν χαρτί. Εμείς δεν μπορούμε να το δώσουμε. Δίνουμε μόνο σε αυτούς που έκαναν στο νοσοκομείο».
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ QUICK PCR – ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΑΝΑΛΥΤΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» εντός της εβδομάδος αναμένεται το νέο γρήγορο PCR (quick) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο μπορεί να δώσει αποτελέσματα (για έως τέσσερα δείγματα την φορά) μέσα σε 70’. Το εν λόγω μηχάνημα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του νοσοκομείου, ενώ θα χρησιμοποιείται περισσότερες ώρες την ημέρα, σε σχέση με το ήδη υπάρχον που χρειάζεται περίπου 6 ώρες. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν και ότι έχει «κλείσει» και ο διαγωνισμός για τον αυτόματο μοριακό αναλυτή (πιο αναβαθμισμένος από τον ήδη εγκατεστημένο) που θα χρησιμοποιηθεί και αυτός για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ανάγκες, που αν επανεκτιμηθούν, ενδεχομένως να «επιστρατεύσουν» τα εν λόγω μηχανήματα για να βοηθήσουν, επιδημιολογικά, την περιοχή.