Κινητοποιούνται στην Κομοτηνή, αλλά…δεν κλείνουν δρόμους
Οι βουλευτές κατανοούν τα προβλήματα, όταν είναι στην αντιπολίτευση – Κλείνονται σε.. «γυάλα» όταν γίνονται κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, στην «Θ»
«Ραντεβού» έξω από την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνουν την Πέμπτη 10/2 στις 12.00, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ, που συνεχίζουν να «πιέζουν» προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν όχι μόνον την τσέπη τους αλλά και την παραγωγή τους.
Τα καίρια ζητήματα, αφορούν στο κόστος παραγωγής, στα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και στον ΑΤΑΚ καθώς και στο κόστος των ζωοτροφών, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ασκεί δριμεία κριτική στην στάση Βουλευτών (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) σημειώνοντας ότι «οι Βουλευτές, κατανοούν τα προβλήματά μας και θέλουν να δώσουν λύσεις όταν είναι στην αντιπολίτευση. Όταν γίνονται κυβέρνηση, κλείνονται σε μια «γυάλα» και δεν ακούν τίποτα».
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 12.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΘ, Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αναλυτικότερα, ο κ. Δαλάτσης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Πρώτα από όλα να πούμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε αυτά τα αιτήματα, διότι δεν έχει δοθεί λύση σε αυτά. Αν είχε δοθεί λύση, δεν θα χρειάζονταν να έχουμε κινητοποιήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, όλοι οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας και του θέσαμε τα θέματα που έχουμε, για να τα μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς την επόμενη είχε συνάντηση με αυτή.
Του θέσαμε λοιπόν τα αιτήματά μας, ενώ προτείναμε και λύσεις για αυτά. Πριν από αυτήν την συνάντηση, προηγήθηκαν συναντήσεις με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες σε όλη την ΠΑΜΘ και γενικά είχε γίνει μια προεργασία.
Αφού κάναμε και τηλεδιασκέψεις, οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας, αποφασίσαμε την ερχόμενη Πέμπτη, 10/2 και ώρα 12.00, να μαζευτούμε όλοι έξω από την Περιφέρεια, στην Κομοτηνή. Δεν χρειάζεται να πάμε με τρακτέρ. Χρειάζεται να πάρει πέντε φίλους ο καθένας και να έρθει με το αυτοκίνητό του, για να διαδηλώσουμε για τα αιτήματα που έχουμε.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θέλαμε να έχουμε κινητοποίηση με κλείσιμο των δρόμων, γιατί βλέπουμε τι γίνεται στην κοινωνία. Είμαστε κομμάτι της και είπαμε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο που είναι ήδη ταλαιπωρημένος και «πνίγεται» και αυτός. Όπως έχουμε εμείς προβλήματα, έχουν και αυτοί. Το ρεύμα και τα καύσιμα – για παράδειγμα – είναι πολύ ακριβά για όλους.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΚ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ, ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει ότι:
Ένα βασικό αίτημα είναι το κόστος παραγωγής. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα, μόνο που αυτήν την φορά, όπως αντιλαμβάνεστε «καίει» και εννοούμε σε σημείο που να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Έχει ανέβει πάρα πολύ το κόστος αναφορικά με το πετρέλαιο και το ρεύμα. Δεν μπορούμε να τα πλησιάσουμε, ενώ ήδη έχουμε προβλήματα από την χρονιά που μας πέρασε και φυσικά έχουμε να κάνουμε και με τα λιπάσματα και τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα και τους σπόρους που θα αγοράσουμε. Έχουν αυξηθεί και αυτά πάρα πολύ. Ειδικά όσον αφορά στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση, άμεσα. Μπορεί να απορροφήσει όλη την ρήτρα στο ρεύμα – που μπαίνει λόγω αύξησης της ενέργειας – όπως επίσης να δοθεί και φθηνό αγροτικό πετρέλαιο. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παίρνουμε το πετρέλαιο όσο το παίρνει ο οποιοσδήποτε πολίτης που βάζει πετρέλαιο στο ΙΧ του για να πάει μια βόλτα ή στην δουλειά του. Σήμερα που μιλάμε, το πετρέλαιο το αγοράζει στην Κύπρο ο αγρότης 0,82€. Πώς να συναγωνιστούμε εμείς;
Ένα άλλο θέμα, είναι τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και ο ΑΤΑΚ. Αυτό – προς στιγμήν – φαίνεται να το παίρνει πίσω η κυβέρνηση, αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι αυτό γίνεται γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν ποιοι νοικιάζουν και σε ποιους τα χωράφια. Δηλαδή είναι ένα θέμα που έπρεπε να λύσει το Υπουργείο Οικονομικών (;) το Υπουργείο Εσωτερικών (;) – δεν γνωρίζω ποιο – αλλά σίγουρα όχι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αυτόν τον τρόπο. Αν εφαρμοσθούν όλα αυτά, με αυτόν τον τρόπο, θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, από χιλιάδες παραγωγούς. Για την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων (το 80% περίπου) που παίρνουν ενισχύσεις, το ποσό που παίρνουν είναι λιγότερο από την αντιμισθία ή την βουλευτική αποζημίωση που παίρνει ένας Βουλευτής, τον μήνα. Ας αφυπνιστούν λοιπόν και οι Βουλευτές της Περιφέρειας (όλοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα) και να πουν πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι Βουλευτές αντί να εκπροσωπούν τους πολίτες στην Βουλή, έρχονται και εκπροσωπούν την κυβέρνηση στους πολίτες (γίνεται το αντίστροφο). Καλό θα είναι λοιπόν, όλοι οι Βουλευτές, από όλα τα κόμματα, από όλη την ΠΑΜΘ, να θέσουν αυτό το θέμα και όχι μόνον να παρθεί πίσω το θέμα των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων και του ΑΤΑΚ για έναν χρόνο, αλλά για τέσσερα και πέντε χρόνια, μέχρις ότου να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά. Θα πρέπει να γίνουν αναδασμοί και κτηματολόγιο και έπειτα να εφαρμοσθεί αυτό.
Ένα άλλο θέμα, που αφορά τους κτηνοτρόφους, είναι και το κόστος που αφορά στις ζωοτροφές. Είναι πολύ λογικό να έχει ανέβει και το κόστος των ζωοτροφών, αφού και εμείς πουλήσαμε λίγο ακριβότερα. Όμως, ναι μεν, πουλήσαμε ακριβότερα τα προϊόντα μας οι αγρότες, ναι μεν πωλούν λίγο ακριβότερα το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι, αλλά οι αυξήσεις στα προϊόντα που πουλάμε εμείς, είναι πολύ μικρότερες από τις αυξήσεις που έγιναν σε αυτά που αγοράζουμε. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν έχουμε μια μέση αύξηση 25%-30% σε αυτά που πωλούμε και οι αυξήσεις σε αυτά που αγοράζουμε, ξεπερνούν το 150% και το 300% όσον αφορά στα λιπάσματα, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, ούτε οι κτηνοτρόφοι να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.
ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΓΥΑΛΑ»
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με τους λόγους για τους οποίους απευθύνθηκαν στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, δεδομένου ότι όλες αυτές οι αποφάσεις αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία, ο κ. Δαλάτσης, απαντά:
Συμφωνώ. Εμείς πιέζουμε ώστε να έχουμε αποτελέσματα και τους τοπικούς φορείς. Σε άλλους νομούς έχουν δει και τους Βουλευτές οι συνάδλελφοι και το ίδιο θα επιδιώξουμε και εμείς. Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Πριν λίγες ημέρες κάποιοι συνάδελφοι από την Περιφέρεια, επισκέφθηκαν και τον υπουργό και του έθεσαν τα θέματα. Τα έχουμε κάνει όλα αυτά, αλλά από την στιγμή που δεν βλέπουμε αποτέλεσμα, πρέπει να αρχίσουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση.
Οι φορείς, συνήθως ακούν. Κατανοούν τα προβλήματα, αλλά ως εκεί. Λύσεις – δυστυχώς – δεν βλέπουμε. Είναι αυτό που λέω πολλές φορές, ότι δυστυχώς, ειδικά οι Βουλευτές, κατανοούν τα προβλήματά μας και θέλουν να δώσουν λύσεις όταν είναι στην αντιπολίτευση. Όταν γίνονται κυβέρνηση, κλείνονται σε μια «γυάλα» και δεν ακούν τίποτα.