Κ. Δασκαλάκης: «Οι αλγόριθμοι μπορούν να μας χειραγωγήσουν»

Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ξάνθη
«Δεν υπάρχει καθαρή ιεράρχηση μεταξύ ανθρώπων και μηχανής – Η τεχνολογία μας επαυξάνει» σημείωσε ο διεθνούς φήμης Καθηγητής του ΜΙΤ

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ Ή ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΣ – Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΑΥΞΑΝΕΙ»

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την χθεσινή ανοικτή ομιλία του με θέμα:  «Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας» παραχώρησε χθες το πρωί ο διεθνούς φήμης Έλληνας Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Massachusetts Institute of Technology κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, καλωσόρισε στο Δημαρχείο Ξάνθης και στην πόλη μας, τον γνωστό επιστήμονα, ενώ απευθυνόμενος στο πρόσωπό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι διάχυτη διαπίστωση ότι ζούμε σε μια περίοδο που την διακρίνει η πτώση θεσμών και αξιών. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που η θαυμαστή τους διαδρομή αποτελεί σύμβολο. Έχουμε ανάγκη τους άριστους. Επιτρέψτε μας κ. Κωνσταντίνε Δασκαλάκη να σας θεωρούμε καθοδηγητικό «φάρο» οξυδέρκειας, γνώσης και ανθρωπιάς. Η Ξάνθη και όλη η Θράκη αισθάνεται σήμερα υπερήφανη και ο Δήμος Ξάνθης δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την διοργάνωση της σημερινής διάλεξής σας. Είναι τιμή μας που είστε σήμερα ανάμεσά μας. Σας καταθέτουμε την βαθιά μας εκτίμηση και τον θαυμασμό για την παραδειγματική σας ηθική και την επιστημονική σας διαδρομή με την ευχή να είστε γερός και να οδηγείτε την ανθρωπότητα στο φως της γνώσης και της αλήθειας».

 

Β. ΜΠΑΦΑΤΑΚΗ: «ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΟΥΣ…ΛΑΠΙΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ»

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» κ. Βίκυ Μπαφατάκη, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά τόνισε: «Να κρατάμε στα χέρια μας ομορφιές και όχι ασχήμιες, είτε λεκτικές είτε πρακτικές. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για την πόλη μας και για εμένα προσωπικά, αλλά και για τον θεσμό των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» που λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, τηλεφώνησα στον Κωνσταντίνο ο οποίος βραβεύθηκε το 2005 ως ο καλύτερος επιστήμονας στην Ρώμη στον τομέα του και μας έκανε πραγματικά υπερήφανους. Περήφανους μας κάνει κάθε μέρα στην διαδρομή του. Τον ρώτησα αν θα έρθει στην Ξάνθη και είπε απλά το «ναι». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας, την  Θράκη μας, και την όμορφη Ξάνθη μας και γενικότερα και τον δήμο μας αλλά και το πανεπιστήμιο (που είναι στολίδια στην περιοχή). Ειδικά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εμπνευστούν από έναν άνθρωπο με ήθος, με ταλέντο, με πού μυαλό και γενικότερα με όνειρα. Για αυτό τον ευχαριστώ πάρα πολύ που είναι σήμερα μαζί μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Ξάνθης που κατευθείαν (τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης) αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο, ενέκριναν την πρόταση. Είναι μια καινοτόμος πρόταση για την πόλη της Ξάνθης και αμέσως μετά ευχαριστώ το πανεπιστήμιο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αφήσουμε το «εγώ», να γίνουμε «εμείς», να εργαστούμε συλλογικά για να πάμε αυτήν την πατρίδα ένα βήμα πιο μπροστά. Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά και θεωρώ ότι αυτό είναι εφαλτήριο και για άλλες συνεργασίες, χωρίς μικροπρέπειες, χωρίς κακεντρεχείς στάσεις κλπ. Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά σε κάποιους που διακατέχονται από άλλα συναισθήματα και όχι αισθήματα, γιατί η αγάπη είναι μόνον αίσθημα…».

 

Φ. ΜΑΡΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΠΩΣ Ο Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Ιδιαίτερη ημέρα για την πόλη της Ξάνθης, για το ΔΠΘ και για όλους τους ανθρώπους της περιοχής χαρακτήρισε την χθεσινή από την δική του πλευρά ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε απλά την τιμή να φιλοξενούμε τον καλύτερο Έλληνα επιστήμονα διεθνώς, με μια αναγνωρισμένη πορεία στα πιο υψηλά επίπεδα. Έχουμε την χαρά να προτείνουμε στην κοινωνία, στην νέα γενιά, στους μαθητές και στους φοιτητές αυτής της πόλης, της χώρας μας, πρότυπα. Πρότυπα για τα οποία συζητούμε πολύ καιρό και αναζητούμε όλοι μαζί. Νομίζω ότι στο πρόσωπο του Κ. Δασκαλάκη, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει διακριθεί με την δουλειά του, που είναι φιλικός και πολύ εύκολα προσεγγίσιμος, δίνεται η δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά, να ονειρευτεί. Να ονειρευτεί μια καλύτερη ημέρα, μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη προσπάθεια, μια κατάρτιση (ο καθένας ανάλογα με τους στόχους του). Το ΔΠΘ, εκτός από την χαρά που έχει σήμερα, υποδεχόμενο τον Κ. Δασκαλάκη, έχει την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει και με την τοπική κοινωνία αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, να προτείνει, να ακούσει, να σχεδιάσει και να προχωρήσει για την επόμενη ημέρα. Όλα αυτά που περιέγραψα, θέλω να τα κρατήσετε  στο μυαλό σας και με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, ο καθένας από την πλευρά του».

Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ»

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και για την φιλοξενία τους στην περιοχή και τους τρεις φορείς. Είναι μεγάλη μου χαρά γιατί δεν έχω ξαναβρεθεί στην Θράκη και δεν έχω επισκεφθεί ούτε την Ξάνθη ούτε το ΔΠΘ. Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι τόσο για να γνωρίσω την περιοχή αλλά περισσότερο γιατί μου αρέσει η επαφή με το ευρύ κοινό. Μου αρέσει να κοινωνώ την επιστήμη μου στο ευρύ κοινό και μου αρέσει να έρχομαι επίσης, σε επαφή με καθηγητές και φοιτητές, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας» ανέφερε από την πλευρά το ο κ. Κωνσταντίνος  Δασκαλάκης, ενώ αναφερόμενος στα κεντρικά σημεία που θα κινηθεί η ομιλία του, τόνισε ότι «θα μιλήσω για το που βλέπω να πηγαίνει η τεχνολογία και το πώς αυτή θα επηρεάσει την ζωή μας και πως όλοι μας μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι στις εξελίξεις που θα βρούμε μπροστά μας».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΟΥΝ»

«Δεν χρειάζεται απόδειξη ότι η τεχνολογία έχει αρχίσει να μπαίνει ραγδαία στην ζωή μας – όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια – και ιδιαίτερα με την εξάπλωση των εφαρμογών στο ιντερνέτ και οι κίνδυνοι που τίθενται δεν είναι του μέλλοντος, αλλά του παρόντος. Ήδη έχουμε δει ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την επιλογή του περιεχομένου που όλοι μας διαβάζουμε στο ίντερνετ μπορούν να μας «χειραγωγήσουν». Έχουμε δει στις αμερικανικές εκλογές για παράδειγμα, ότι πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι αλγόριθμοι στο τι περιεχόμενο καταναλώνεις και πως έτσι διαμορφώνεται η πολιτική σου συνείδηση. Αυτό που μας δείχνει είναι ότι όλοι μας, πρέπει να αποκτήσουμε γνώση για το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Τι γίνεται στο παρασκήνιο, το οποίο καθορίζει με τι περιεχόμενο ερχόμαστε σε επαφή με την καθημερινότητά μας. Διότι αν δεν γνωρίζουμε αυτό το παρασκήνιο, που είναι τεχνολογικό, τότε δεν ξέρουμε με ποιους πιθανούς τρόπους μπορεί να «χειραγωγηθεί» η πληροφορία που εμείς βλέπουμε, επομένως και η πολιτική μας συνείδηση. Υπεύθυνος πολίτης δεν μπορείς να είσαι, αν δεν γνωρίζεις την τεχνολογία. Για αυτό πρέπει, από το δημοτικό ακόμη, να διδάσκονται η πληροφορική και οι αλγόριθμοι και αυτές οι τεχνολογίες, αλλά και να διδάσκονται σε όλους μας, μέσω προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης ή μέσω ενός κύκλου ομιλιών. Έχετε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Πρέπει να εκμεταλλευθείτε αυτήν την ευκαιρία ώστε να υπάρχουν τέτοιες επαφές μεταξύ του επιστημονικού χώρου και του κοινού» επισήμανε επίσης ο Καθηγητής του ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «όσο η επέλαση της τεχνολογίας θα γίνει πιο μεγάλη, θα προκύψουν και πολλά άλλου τύπου ερωτήματα όπως για το πώς οι αλγόριθμοι «αποκαθιστούν» τον άνθρωπο σε κάποιες εργασίες, θα προκύψει σίγουρα ένα θέμα εργασιακό, το οποίο αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο κόσμος που θα «εκτοπιστεί» από τις δουλειές του, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εργασίες. Η ελπίδα μας είναι ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε πιο «τετριμμένες» εργασίες, επιτρέποντάς του, πιο δημιουργικές εργασίες, επομένως αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι αυτή η μετάβαση του ανθρώπινου νου, που είναι από τα πιο θαυμαστά υπολογιστικά συστήματα που έχουμε. Θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε σε ενδιαφέροντα πράγματα και αυτός είναι ο σκοπός μας. Αλλά καθώς γίνεται αυτή η μετάβαση, όπως και σε άλλες βιομηχανικές επαναστάσεις είχε αλλάξει το εργασιακό, θα δούμε μεγάλες αλλαγές και επειδή αυτές είναι πιο ραγδαίες, πρέπει να είμαστε όλοι πιο προετοιμασμένοι. Τέλος θα χρειαστεί ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, γιατί η χρήση της τεχνολογίας και τα οφέλη που θα δώσει, δεν μπορεί να τα εκμεταλλεύεται μόνον ο καπιταλιστής (αυτός που έχει την τεχνολογία). Η τεχνολογία θα πρέπει να είναι ελεύθερη προς χρήση από όλους, ώστε όλοι να δρέψουμε τα οφέλη της».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ Ή ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΣ – Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΑΥΞΑΝΕΙ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν «χωρά» ο κόσμος άλλη τεχνολογία, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί ακόμη και η δημιουργία «εγκεφάλων» και ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται οι όροι «υπερανθρωπισμός» και «τεχνοανθρωπότητα», ο διεθνούς φήμης καθηγητής, σημείωσε ότι «δεν τίθεται άμεσος κίνδυνος να μας…επιτεθούν οι μηχανές. Ωστόσο νομίζω ότι είναι και λάθος η οπτική «γωνία» του να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν «άνθρωποι VS μηχανές». Κάποιοι όροι στην ερώτησή σας, παραπέμπουν σε αυτό. Μιλάμε πλέον  για έναν άνθρωπο ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να γίνει καλύτερος. Όπως τώρα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας για να γίνουμε καλύτεροι. Μας δίνουν μια μεγαλύτερη «συνεργασία» και μια μεγαλύτερη «εγγύτητα» της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, εάν θέλετε. Ωστόσο αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι δεν υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να γίνει καλύτερος. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι οι υπολογιστές «κέρδισαν» τον Κασπάροφ την δεκαετία του ’90. Ωστόσο ο Κασπάροφ χρησιμοποιώντας αλγορίθμους, κερδίζει τους αλγορίθμους. Επομένως δεν έχουμε μια καθαρή ιεράρχηση μεταξύ ανθρώπων και αλγορίθμων ή ανθρώπων και μηχανής. Έχουμε το «άνθρωπος, χάνει από μηχανή, που χάνει από άνθρωπο μαζί με την μηχανή κ.ο.κ». Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή οπτική γωνία που πρέπει να έχουμε όλοι μας. Ότι η τεχνολογία θα μας επαυξάνει, δεν θα είναι κάνει εκτός της ύπαρξής μας».

 

ΚΑΤ΄ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δασκαλάκης δέχθηκε και κάποιες ερωτήσεις από νεαρούς μαθητές, τεχνολογικής φύσεως, ενώ του ζητήθηκε και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση, από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη καθώς και σύσσωμο το ΔΣ του Επιμελητηρίου, που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την συνέντευξη τύπου.