Κ. Γεροστεργίου: «Εγκλωβισμένος από παντού ο καταναλωτής»

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: «Σφαγή» με τους δικαιούχους – Εκτός 250.000 καταναλωτές

Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018

 

Η μεγάλη “σφαγή” ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΚΟΤ, είδαν το σύστημα να απορρίπτει τις αιτήσεις τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρότερα εισοδηματικά, όπως και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθιερώθηκαν από φέτος. Πέραν αυτών όμως, υπήρξαν και αρκετές χιλιάδες που απλώς ξέχασαν ότι για να παραμείνουν στο ΚΟΤ, πρέπει να ξαναυποβάλουν αίτηση, προκειμένου το σύστημα να τσεκάρει τα στοιχεία τους.

Ετσι, αυτοί απεντάχθηκαν προσωρινά, και όχι μόνο έχασαν προσώρας την έκπτωση έως 40%, αλλά απώλεσαν και τη προστασία που είχαν ως χρήστες ΚΟΤ, από αποκοπές ρεύματος για τα χρέη τους. Διότι σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, περίπου 340.000 δικαιούχοι ΚΟΤ, της οφείλουν γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά την στιγμή που από την άλλη έρχονται αυξήσεις….φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

«ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΤ – ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου η οποία ανέφερε ότι «αυτό είχε ανακοινωθεί. Άλλαξαν τα κριτήρια και έτσι τώρα που έγινε η επικαιροποίηση των στοιχείων για το κοινωνικό τιμολόγιο έγινε και η αλλαγή των κριτηρίων. Πολλοί έχουν απενταχθεί και μάλιστα υπάρχουν και κάποιες σημαντικές αδικίες για τα άτομα που θα έπρεπε να είναι στο ΚΟΤ και δεν είναι, όπως για παράδειγμα ΑμεΑ. Δεν ξέρω τι έχει γίνει τελικά. Βέβαια καταγγελία δεν είχαμε για να μπορέσουμε να κινηθούμε με υποθέσεις και να γνωρίζουμε λεπτομέρειες».

 

«ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ»

«Η αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι ένα θέμα που μας έχει προβληματίσει τα τελευταία χρόνια που έχουμε την οικονομική κρίση όπου βλέπουμε ότι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και ανέργους που δεν είχαν ενταχθεί το ΚΟΤ. Μάλιστα εμείς ως Ένωση Καταναλωτών αντιμετωπίσαμε καταγγελία και είχαμε παρέμβει σε άτομο που είχε προβλήματα υγείας και είχε γίνει διακοπή του ρεύματος για 200 ευρώ και έτσι μεσολαβήσαμε για την επανασύνδεση. Βέβαια το βασικό πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει μέσα από την διαχείριση των υποθέσεων αυτών όποτε ήρθαν σε εμάς, είναι ότι δεν υπάρχει αντιμετώπιση από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ για ρύθμιση των οφειλών. Πηγαίνουν δηλαδή οι πολίτες, ζητούν μια ρύθμιση και η ρύθμιση που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν καν σε διακανονισμό και έτσι οι λογαριασμοί να αυξάνονται και στο τέλος οι άνθρωποι να… «πνίγονται». Αυτό είναι το σοβαρότερο ζήτημα που έχουμε εντοπίσει. Οι λογαριασμοί θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του πολίτη, όπως αναφέρουν και οι ανακοινώσεις των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ. Ο σκοπός δεν είναι να κόβουν το ρεύμα αλλά να πληρώνουν με βάση τα οικονομικά τους» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «από την άλλη για να μπορεί να αλλάξει κάποιος μια εταιρία παροχής ρεύματος θα πρέπει να έχει κάνει κάποια ρύθμιση και να είναι τακτοποιημένος στην ΔΕΗ. Άρα και εκεί είναι εγκλωβισμένος ο καταναλωτής γιατί δεν γίνονται και οι ρυθμίσεις και να φαίνεται «τακτοποιημένος».

«ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018»

Δοθείσης ωστόσο της ευκαιρίας η κ. Γεροστεργίου αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ότι χιλιάδες δανειολήπτες χάνουν την προστασία του ν. Κατσέλη και τα ακίνητά τους βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «αυτό δεν ισχύει. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018 δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αφενός ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας και αφετέρου όσοι έχουν ήδη καταθέσει φάκελο και μέσα στην αίτησή τους έχουν σημειώσει το «προστασία πρώτης κατοικίας» δεν κινδυνεύουν. Όσοι έχουν ενταχθεί στον ν.3869 και έχουν ζητήσει προστασία πρώτης κατοικίας δεν κινδυνεύουν. Μετά θα δούμε. Ελπίζουμε να δοθεί νέα παράταση, ωστόσο αυτό δεν το γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή. Θα το δούμε πλησιάζοντας στο τέλος του έτους. Και στον νόμο Κατσέλη να έχει πάει κάποιος, από την στιγμή που είχε γίνει η τροποποίηση του νόμου και αφορούσε την προστασία αποκλειστικά και μόνο της πρώτης κατοικίας, αν υπάρχουν άλλα ακίνητα (και αυτό το αναφέρει ο νόμος) είναι στην διαχειριστική ευχέρεια του δικαστή αναφορικά με το τι θα κάνει με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Προς το παρόν η πρώτη κατοικία όσων είναι ενταγμένοι στον νόμο δεν κινδυνεύουν, εκτός αν αλλάξει ο νόμος».