Κ. Κουρτίδης: «Γεμάτος» από φωτοβολταϊκά ο Ν. Ξάνθης – Προβλήματα με τα αιολικά

Υπέρμαχος του net metering αλλά και της συναίνεσης των πολιτών, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Πρέπει να δούμε αναλυτικά το αιολικό στον Λειβαδίτη και να προστατεύσουμε τον εναλλακτικό μας τουρισμό, σημειώνει ο ίδιος, στην «Θ»

Το «ενεργειακό στίγμα» της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, αποτύπωσε μιλώντας στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, εξηγώντας ότι από πλευράς φωτοβολταϊκών πάρκων είμαστε… «πλήρεις», ενώ αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, υπάρχουν θέματα και προβληματισμοί.

Ο ίδιος όσον αφορά στην χρήση φωτοβολταϊκών, δηλώνει υπέρ του net metering (σ.σ. panels στις οροφές των κτιρίων), ενώ αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, αναφέρεται στα μειονεκτήματά τους και σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρμαχος της «συναίνεσης» του τοπικού πληθυσμού, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός του αιτήματος για δημιουργία αιολικού πάρκου στον Λειβαδίτη.

ΕΙΜΑΣΤΕ…ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ NET METERING

Αναλυτικότερα ο κ. Κουρτίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Από πλευράς φωτοβολταϊκών στον νομό, είμαστε πλήρεις. Έχουν καλυφθεί όλες οι ποσοστώσεις που δίνονται σε χρήσεις γης.

Βέβαια, υπάρχει το net metering που αφορά σε φωτοβολταϊκά στις κατοικίες – που επανεισάγεται πλέον από την κυβέρνηση και θα δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα – το οποίο είναι πάρα πολύ καλό, διότι ο καθένας εισφέρει στο δίκτυο την ενέργεια όταν δεν την χρειάζεται και την λαμβάνει όταν την χρειάζεται. Άρα λοιπόν σε ενεργειακό επίπεδο είμαστε σε μια ενδιάμεση φάση με τα φωτοβολταϊκά.

Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα εξετάσουμε. Σε επίπεδο νομού, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έχουν γίνει πάρα πολλά φωτοβολταϊκά. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι εκεί που η χρήση γης δεν είναι σημαντική – καθώς δεν έχουμε έρημο, αλλά ζωντανή γη που θέλουμε να την χρησιμοποιούμε για παραγωγή – μπορούν να μπαίνουν τα φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, όπου πρέπει να προστατεύσουμε και τις καλλιέργειες και παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη ενέργεια. Για αυτό, επαναλαμβάνω ότι, κατ΄εμέ, ο καλύτερος τρόπος είναι το net metering (στις οροφές των οικοδομών) αλλά αυτό είναι κάτι ενδιάμεσο.

Στον Νομό Ξάνθης, έχουμε και μεγάλες και μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, αλλά το ότι η νομοθεσία επιτρέπει να έχουμε ένα ποσοστό σε σχέση με την καλλιεργήσιμη έκταση και μάλιστα πρέπει να δίνεται μια γνωμάτευση σχετικά με το αν είναι σε «εντατικής» ή «μη εντατικής καλλιέργειας» για να υπάρχει μια σύννομη κατανομή. Διότι αν βάλουμε σε όλα φωτοβολταϊκά, θα έχουμε ενέργεια, αλλά δεν θα έχουμε παραγωγή.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ισορροπία, που θέλει να την ελέγχει το δημόσιο (και όχι εμείς, αφού ως τοπική αυτοδιοίκηση εμπλεκόμαστε έμμεσα). Εμείς σαν Περιφέρεια, δεν χαράσσουμε πράσινη πολιτική. Βέβαια μπορεί να δώσουμε επιδοτήσεις, αλλά και όλα αυτά γίνονταν μέσω τρίτων. Προσωπικά, επειδή είμαι υπέρ του net metering, εκτιμώ ότι πρέπει να δώσουμε πλήθος επιδοτήσεων στον πολίτη, να βάλει φωτοβολταϊκά στην οροφή του (δεν ενοχλούν κανέναν).

ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ– ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ…ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΟΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ» ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Αναφορικά με τα αιολικά, ο ίδιος επισήμανε ότι:

Έχουμε κάποια θέματα διότι, ναι μεν ακούμε «αιολική ενέργεια», αλλά η αιολική ενέργεια έχει τα εξής τρία μειονεκτήματα:

Πρώτον σε επίπεδο πανίδας, υπάρχουν θάνατοι σπάνιων πουλιών. Δεύτερον σε επίπεδο λειτουργίας, αν είναι κοντά σε οικισμό – αργά το βράδυ κατά την ησυχία – υπάρχει θόρυβος (υπάρχει όχληση) και τρίτον σε επίπεδο «πράσινης ενέργειας» αυτοί οι έλικες, επειδή είναι από ένα υλικό σαν υαλοβάμβακας, δεν μπορούν να τύχουν ανακύκλωσης. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν λέμε «πράσινη ενέργεια». Δεν σημαίνει ότι είναι «πράσινη» η ενέργεια. Το γεγονός λοιπόν ότι ζητήθηκε να γίνει ένα αιολικό πάρκο στον Λειβαδίτη, πρέπει να το δούμε από «σαράντα» πλευρές. Δεν μπορούμε δηλαδή να πηγαίνουμε στην παρθένα φύση και να κάνουμε αιολικό που θα εμποδίζει τον εναλλακτικό μας τουρισμό. Άρα όλα θέλουν μια στάθμιση και φυσικά κοινωνικές συναινέσεις. Αν – για παράδειγμα – έρθω στην αυλή σας για να βάλω μια ανεμογεννήτρια, θα πρέπει φυσικά να υπάρχει συναίνεση και του τοπικού πληθυσμού. Γίνεται κατανοητό αυτό. Δεν μπορώ να βάλω κάτι που είτε  θα κάνει «οφθαλμορύπανση» είτε θα προκαλεί θόρυβο το βράδυ. Όλα λοιπόν θα πρέπει να τα δούμε με προσοχή.

Προσωπικά είμαι υπέρ αυτού του είδους της ενέργειας. Και η ενέργεια είναι λίγο παράξενο πράγμα. Για παράδειγμα, άλλοι μιλούν για μπαταρίες, άλλοι είναι κατά των μπαταριών γιατί δημιουργούν πρόβλημα ρύπανσης όταν γίνει η «κόπωση» και δεν μπορεί να γίνει ανακύκλωση και μιλούν για λειτουργία με υδρογόνο. Έχει ήδη ξεκινήσει και αυτός ο προβληματισμός. Ότι ναι μεν θα πάρω ένα αυτοκίνητο με μπαταρία, αλλά ο κύκλος ζωής αυτής της μπαταρίας είναι συγκεκριμένος. Το πιο χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι αυτό ενός Φιλανδού, ο οποίος – αν θυμόσαστε – ανατίναξε το αυτοκίνητό του γιατί η αλλαγή της μπαταρίας κόστιζε 20.000 ευρώ. Κατανοείτε δηλαδή ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με την «πράσινη ενέργεια». Σε επίπεδο περιφέρειας έχουν γίνει τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Δεν είναι ο,τι καλύτερο, αλλά δεν είναι και ο,τι χειρότερο. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις σχετικά με τα λιγνιτωρυχεία που πρέπει να κλείσουν και έχουμε υπογράψει κάποιες συμβάσεις. Είναι καλό σε κρατικό επίπεδο, με την έννοια ότι είναι τρεις με τέσσερις φορές καλύτερο από τα λιγνιτωρυχεία σε επίπεδο ρύπανσης.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ DB ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΑΣ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ – ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ

Τέλος, αναφορικά με τις αιτήσεις για αιολικά πάρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης σημείωσε ότι:

Θα τις εξετάσουμε κυρίως περιβαλλοντολογικά, οικολογικά, σε σχέση με τα decibel που εκπέμπουν στους κατοίκους μας. Εμείς θέλουμε να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ και να μην ακούν τίποτα,  παρά μόνον τους ήχους της φύσης και όχι των γεννητριών. Με αυτήν την λογική θα λειτουργήσουμε. Τέλος, υπάρχει μια βασική οικονομική αρχή. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι, πρέπει να πληρώσεις. Θα κάνεις μια γεννήτρια στο «τάδε» χωριό; Μπορείς να πάρεις την άδειά σου, αλλά θα πρέπει να έχεις την συναίνεση των κατοίκων. Μπορεί βέβαια να μην προβλέπεται νομοθετικά, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις. Αν για παράδειγμα, έρθουν κάποιοι κάτοικοι ενός συνοικισμού και μου πουν ότι «θέλουν κάποιοι να βάλουν ανεμογεννήτριες και εμείς διαφωνούμε», θα υποστηρίξω τους κατοίκους, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά γιατί θέλω να υπάρχουν συναινέσεις. Μου αρέσουν οι συναινέσεις. Βεβαίως πρέπει να τηρηθεί και η νομοθεσία, αλλά ο,τι γίνεται έχει και επίπτωση.