Αποπνικτική η ατμόσφαιρα το διήμερο των Χριστουγέννων από σόμπες και τζάκια
Ελέγχουμε μόνο τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια, όχι την τοξικότητα, εξηγεί ο ίδιος στην «Θ»
Ελαφρώς καλύτερα από την Κομοτηνή, αλλά ελαφρώς… χειρότερα από την Αλεξανδρούπολη είναι τα επίπεδα ρύπανσης στην Ξάνθη, χωρίς όμως να υπερβαίνονται τα όρια της μέσης τιμής ανά έτος, όπως αυτά καθορίζονται νομοθετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μέρες τον Χειμώνα, που τα ξεπερνά, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρ. Τεχνολογίας Ατμ. Ρύπων κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.
Ο ίδιος συμβουλεύει τους Ξανθιώτες να συντηρούν τους καυστήρες, τα μπουριά και τις καμινάδες τους, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι – στην παρούσα φάση – δεν γίνονται μετρήσεις, αναφορικά με την τοξικότητα.
ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, Η ΞΑΝΘΗ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΟΡΙΩΝ
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρτίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Έχουμε τοποθετήσει μετρητές και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, πλέον. Είναι πλέον πάνω από ένα χρόνο, οπότε έχουμε και συγκρίσιμα στοιχεία σε επίπεδο χρονιάς.
Βέβαια, δεν μπορεί να κάνει και πολλά κάποιος. Αυτό που μπορεί να κάνει βασικά, είναι η συντήρηση του καυστήρα του (αν καίει πετρέλαιο) κάθε χρόνο. Αν γίνεται η συντήρηση «βγάζει» πολύ λιγότερα και επίσης ξοδεύεις και λιγότερα χρήματα, γιατί ο καυστήρας καίει πιο καλά.
Αν καίει ξύλο, σίγουρα πρέπει να καθαρίζει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο – για να μην πάρει και φωτιά – τα μπουριά ή τις καμινάδες. Γενικά όμως, δεν μπορεί να κάνει πολλά ο κόσμος, γιατί αν είναι να ζεσταθείς, θα κάψεις όσο είναι για να ζεσταθείς και όχι λιγότερο (αν έχεις χρήματα για να κάψεις).
Αναφορικά με την μυρωδιά, αν φυσάει την «διασκορπίζει». Αν τύχει και είσαι κάπου όπου στα 200 μέτρα κάποιος έχει ανάψει μόλις την σόμπα του – τότε είναι που βγάζει πολύ – σίγουρα θα σου μυρίσει. ,
Η Ξάνθη, δεν είναι χειρότερα, ούτε από τις άλλες πόλεις στην Θράκη, ούτε από τις μεγάλες πόλεις αλλά ούτε και από άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, δεν είναι όπως τα Γιάννενα. Τα Γιάννενα είναι χειρότερα. Επειδή είναι σε «λακκούβα», τον Χειμώνα κάνει και αναστροφές θερμοκρασίας και «παγιδεύεται» όλη η ρύπανση κάτω, σύμφωνα με τους συναδέλφους με τους οποίους συμμετέχουμε σε ένα πανελλαδικό δίκτυο για την μελέτη της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Υπέρβαση ορίων στην Ξάνθη δεν έχουμε, διότι το όριο ορίζεται – νομοθετικά – στην μέση τιμή σε όλο τον χρόνο. Αν πάρουμε αυτό το ετήσιο όριο δηλαδή, πολλές μέρες τον Χειμώνα, είμαστε πάνω από αυτό, αλλά ορίζεται στην μέση τιμή του χρόνου, οπότε δεν ξεπερνάμε το όριο που θέτει ο νομοθέτης. Είμαστε κοντά, αλλά πιο κάτω. Είμαστε ελαφρώς καλύτερα από την Κομοτηνή και ελαφρώς χειρότερα από την Αλεξανδρούπολη. Η Ξάνθη, γενικά είναι στον μέσο όρο που είναι όλη η Ελλάδα.
ΑΝ ΚΑΨΕΙΣ ΞΥΛΑ, ΕΙΤΕ ΒΑΜΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΒΕΡΝΙΚΩΜΕΝΑ, ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΞΙΚΑ
Αναφορικά, με τα όσα έχουν δει – κατά καιρούς – το φως της δημοσιότητας, από παλαιότερα ρεπορτάζ της «Θ», σχετικά με το ότι αρκετοί ξανθιώτες καίνε ακόμη και βερνικωμένα ή βαμμένα ξύλα προκειμένου να ζεσταθούν, ο κ. Κουρτίδης, υπογραμμίζει ότι:
Αν κάψεις ξύλα είτε βαμμένα είτε βερνικωμένα, βγάζουν και διάφορα τοξικά. Τώρα, τα τοξικά, δεν τα μετρά κανένας.
Για αυτό οι Ξανθιώτες να κάνουν συντηρήσεις και να μην καίνε πράγματα που δεν είναι να καούν. Δεν μπορείς να καις – για παράδειγμα – έπιπλα ή ξύλα τα οποία δεν είναι για καύση.
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ – ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ – ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:
Εμείς ελέγχουμε μόνο τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια. Όχι την τοξικότητα. Δεν μπορώ να πω κάτι τώρα για αυτό, αλλά πέρυσι τον Χειμώνα είχαμε κάποιες μετρήσεις που θα μπορούσαμε να δούμε και την τοξικότητα – στο πλαίσιο της πανελλαδικής υποδομής που προανέφερα – αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν τα έχουμε επεξεργαστεί. Ίσως να μπορέσουμε να πούμε κάτι σε δυο μήνες. Ακόμη όμως όχι. Πέρυσι το χειμώνα, οι μετρήσεις έγιναν σε Ξάνθη, Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο οπότε όταν επεξεργαστούμε τα αποτελέσματα, θα ξέρουμε αν είμαστε «χειρότερα» ή «καλύτερα» από τις άλλες πόλεις.