Κ. Σισαμπέρης: Καμία σχέση με την Ξάνθη, οι ευνοϊκοί όροι για γονική παροχή

Αφορά μόνο στο 1% των Ξανθιωτών – Δεν αλλάζει τίποτα για τα ακίνητα στην περιοχή μας

Ως τις 31/3 η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου» – Απαραίτητη για τα συμβόλαια, υπενθυμίζει ο ίδιος, μέσω της «Θ»

Μπορεί το θέμα για «ευνοϊκούς όρους στην γονική παροχή ακινήτων» να θίγεται καθημερινά από τα πανελλήνιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που δεν «αγγίζει» την Ξάνθη, τουλάχιστον κατά 99%.

Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός συμβολαιογράφος της Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Σισαμπέρης, ο οποίος εξηγεί ότι το ζήτημα αφορά σε ένα ποσοστό 1% των Ξανθιωτών που έχουν μεγάλη περιουσία.

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο ίδιος αναφέρεται και στις…γραφειοκρατικές δυσκολίες που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει στους Ξανθιώτες ότι στις 31 Μαρτίου λήγει (μετά από αρκετές παρατάσεις) η διαδικασία της «Ταυτότητας Κτιρίου» που μετέπειτα θα κοστίζει πολύ ακριβότερα.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Σισαμπέρης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Δεν υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για την Ξάνθη. Ο,τι υπήρχε, υπάρχει και τώρα για την περιοχή. Έχουν αυξηθεί μόνον τα αφορολόγητα στην γονική παροχή, κάτι που αφορά κυρίως στην Αθήνα (που έχουν μεγάλες αξίες).

Επί της ουσίας, πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα για την Ξάνθη, παρά μόνο για ένα ποσοστό 1% που έχουν μεγάλη περιουσία. Μέχρι τώρα είναι 250.000 αφορολόγητα γονική παροχή σε κάθε παιδί. Οπότε, αυτό που λένε στην τηλεόραση, δεν ισχύει για την Ξάνθη. Καμία σχέση. Έχουν αλλάξει μόνο λίγο οι αντικειμενικές αξίες, που είναι ανεπαίσθητο. Έτσι και αλλιώς, δεν πλήρωναν φόρο αλλά και τώρα δεν πληρώνουν φόρο.

Συνεπώς, δεν υπάρχει και καμία αλλαγή στην δουλειά. Το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία με τα υποτιθέμενα ηλεκτρονικά. Αυτά που με «ένα κλίκ» κάνεις την δουλειά σου. Το γραφειοκρατικό κομμάτι, κάθε μέρα που περνά, γίνεται χειρότερο. Για να γίνει το ένα «κλικ» πρέπει να μαζέψεις ένα σωρό χαρτιά. Χρειάζεσαι 20 έγγραφα για να πάρεις ένα χαρτί από τον Δήμο. Παλιά πήγαινες με ένα χαρτί και έφευγες με ένα. Ηλεκτρονικά, γίνεται ολόκληρη ιστορία και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από κατω σε εμάς και πελαγοδρομούμε.

ΩΣ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Με τι ασχολούνται λοιπόν αυτό το διάστημα, οι συμβολαιογράφοι της Ξάνθης; Σύμφωνα με τον κ. Σισαμπέρη:

Το μόνο που κάνουν – και πρέπει να κάνουν – είναι τα συμβόλαια, έως 31 Μαρτίου για να βγάλουν την ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία αν βγαίνει μετά, θα κοστίζει πάρα πολύ. Αν δεν πάρει άλλη παράταση,  γιατί έχουμε 3-4 παρατάσεις έως τώρα, για να κάνεις ένα συμβόλαιο, χρειάζεται βεβαίωση από τον μηχανικό για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που αφορά σε ολόκληρο το κτίριο και όχι μόνον στο διαμέρισμα (γεγονός που οι ίδιοι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν καν πως θα γίνει). Δεν υπάρχει άλλος λόγος για να τρέχουν οι Ξανθιώτες και να κάνουν συμβόλαια.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μπορεί να λάβει και πάλι παράταση, απλώς αντί για 100 ευρώ που πληρώνουν τώρα για μια βεβαίωση του μηχανικού, θα πληρώνουν πολύ παραπάνω για την ταυτότητα κτιρίου. Σίγουρα θα πληρώνουν παραπάνω από ότι πληρώνουν μέχρι τώρα και εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε συμβόλαια χωρίς αυτήν την βεβαίωση από τον μηχανικό. Μόνον για αυτό το θέμα κινείται ο κλάδος. Βέβαια, οι περισσότεροι που ήταν να κάνουν συμβόλαια, τα έκαναν – άρα το έχουν κάνει ήδη – και έμειναν ελάχιστοι.