Με αφορμή το «πλαφόν» εισόδου 3% στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με τον νέο εκλογικό νόμο
«Θα εκτιμηθεί ανάλογα με τον Δήμο η κάθοδος της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης’’ από τις οργανώσεις», σημειώνει ο ίδιος, στην «Θ»
Με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές σύμφωνα με νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ως γνωστόν ψηφίστηκε στην Βουλή και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική.
Έτσι, βάσει του νέου νόμου πλέον, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024:
-Καταργείται η απλή αναλογική.
-Εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%.
-Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά.
-Τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.
Ένα «πλαφόν» το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις μικρές – κυρίως – παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εν προκειμένω, για τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων, οι παρατάξεις που στατιστικά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ). Πως αναμένεται όμως να προχωρήσουν; Είναι διατεθειμένοι για συμπράξεις και «συμπλεύσεις» με άλλες παρατάξεις, οι επικεφαλής; Υπάρχει το ενδεχόμενο της μη καθόδου;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ» ο Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Βογιατζής.
«ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ…ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ»
Πιο αναλυτικά, ο ίδιος τονίζει αρχικά ότι «σύμπραξη με άλλες παρατάξεις, αποκλείεται. Με τον νέο εκλογικό νόμο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά θέλουν να εξαφανίσουν κυρίως τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια που έχουν μικρό ποσοστό. Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με άλλες παρατάξεις, άσχετα που κάποιες παρατάξεις συνέπραξαν μέσα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Αλλά και οι συμπράξεις που κάνουν, είναι σε μια πολιτική γραμμή που υποστηρίζουν είτε το κόμμα της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, πράγμα που βρίσκει το ΚΚΕ εκ διαμέτρου αντίθετο. Η κυβέρνηση, έφερε το νέο νομοσχέδιο με την αιτιολογία να αποκαταστήσει την τάξη και την κυβερνησιμότητα όπως έλεγε, στους δήμους. Γιατί από τα αποτελέσματα που προέκυψαν το 2019, ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή σε κάθε Δήμο, έχει σε ελάχιστες περιπτώσεις πλειοψηφία. Ακόμη και η Δημοτική Αρχή στον Δήμο Ξάνθης, έχει 10 στους 41. Αντιλαμβάνεστε ότι και αν στις ψηφοφορίες καταψηφίσεις ένα θέμα, οι ψήφοι δεν καταμετρώνται. Είναι αντιδημοκρατικό και τραγικό».
«ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ‘’ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ΄΄ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ»
Σε ερώτηση της «Θ» για το αν – εφόσον δεν υπάρχει περίπτωση σύμπραξης – το επόμενο σενάριο αφορά στην μη κάθοδο, ο κ. Βογιατζής απαντά ότι «αυτό θα εκτιμηθεί ανάλογα με τον Δήμο. Το ΚΚΕ ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία στις τοπικές εκλογές. Πάντα συνεδριάζουν τα όργανα και οι οργανώσεις του ΚΚΕ τοπικά για το τι δυνατότητες υπάρχουν. Βέβαια πάντα μπαίνουν εμπόδια με τους διάφορους εκλογικούς νόμους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα γίνει το άνοιγμα στους δήμους για να κατέβουν ψηφοδέλτια με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κλπ στην λογική της πολιτικής που βάζει το ΚΚΕ, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών. Απευθυνόμαστε σε έναν ευρύτερο κόσμο, για να πλαισιώσει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συμφωνούν με την πολιτική «γραμμή» του Κ.Κ.Ε. Προσπαθούμε να παίξουμε ένα ρόλο για να αναδεικνύουμε τοπικά ζητήματα, να βάλουμε σε μια αγωνιστική κίνηση και διάθεση τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους κλπ, που έχουν τεράστια προβλήματα από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως η αύξηση φορολογίας κλπ. Υπήρχε βέβαια μια μείωση των δημοτικών τελών, αλλά υπήρχε και το τεράστιο πρόβλημα με τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία και είχαν τεράστιο αντίκτυπο και στην λειτουργία των νοσοκομείων, στην μεγάλη θνησιμότητα κ.ο.κ. Γενικότερα, όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ουσιαστικά είναι στην λογική της ανταποδοτικότητας, μετατρέπουν τους δημότες σε «πελάτες» με τα δημοτικά τέλη, τις τιμές στο νερό, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κ.ο.κ. Είχαμε και το άνοιγμα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, όπου όμως οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ένα τεράστιο «βάρος» για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Και τώρα με την γενικότερη κρίση που υπάρχει, θα είναι δυσβάστακτο και αποτρεπτικό όλο αυτό για τους εργαζόμενους».
«ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ – ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ»
Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» για το αν και εφόσον για τον Δήμο Ξάνθης συνεκτιμηθεί και αποφασισθεί η κάθοδος ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο ίδιος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου, ο κ. Βογιατζής, απαντά ότι «για αυτό θα γίνει εσωκομματική συζήτηση. Όπως θα καταρτισθούν τα ψηφοδέλτια, θα ληφθεί απόφαση και για τον επικεφαλής στους Δήμους όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατεβάσει ψηφοδέλτια. Βέβαια, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά όχι μόνον να κατέβει ψηφοδέλτιο στους Δήμους που κατέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να διευρυνθεί και το ψηφοδέλτιο. Από εκεί και μετά, ακόμη και για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ακολουθείται συζήτηση στην τοπική οργάνωση για τους επικεφαλής και την στελέχωση των ψηφοδελτίων».