Κ. Ζαγναφέρης: Προσγειώνουν ανώμαλα τους επενδυτές οι κρατικές αγκυλώσεις…

Με αφορμή τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και εκείνες που έμειναν στην μέση του πουθενά, λόγω «χαρτούρας»

Κανένας σύμβουλος των υπουργών δεν δούλεψε στην ελεύθερη αγορά, για αυτό δημιουργούν αντί για νόμους, εκτρώματα, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Μπορεί το θέμα των ημερών, να αποτελούν οι ανεμογεννήτριες (με αφορμή το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την περιοχή του Λειβαδίτη και την Οροσειρά της Ροδόπης), ωστόσο πρόκειται για επενδύσεις που ναι μεν εξυπηρετούν στο κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά όχι και στην «ανταποδοτικότητα» στην περιοχή (δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα).

Από την άλλη βέβαια δεν ήταν λίγες οι επενδύσεις που θα άνοιγαν και θέσεις εργασίας, οι οποίες ξεκίνησαν με ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά κατέληξαν να «σβήσουν», καθώς μπλέχτηκαν σε γραφειοκρατικά γρανάζια, πέρασαν από επιτροπές επί των επιτροπών και από αναβολές επί αναβολών για τα νομικά ζητήματα, οδηγώντας τους επίδοξους επενδυτές στην…παραίτηση!

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός μηχανικός και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης , σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο περνά ο καιρός όπως αντιλαμβάνομαι, τόσο πολύ δυσκολεύουν και οι επενδύσεις, διότι αυτοί οι οποίοι νομοθετούν και κατασκευάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί μια επένδυση, επειδή επί της ουσίας ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την εφαρμογή της, έχουν μόνον θεωρητικές γνώσεις».

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΘΕΛΕΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ…ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ «ΧΑΡΤΟΥΡΑ»

Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Όσο περνά ο καιρός όπως αντιλαμβάνομαι, τόσο πολύ δυσκολεύουν και οι επενδύσεις, διότι αυτοί οι οποίοι νομοθετούν και κατασκευάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί μια επένδυση, επειδή επί της ουσίας ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την εφαρμογή της, έχουν μόνον θεωρητικές γνώσεις και στο πνεύμα μιας εσφαλμένης εντύπωσης «για το καλό του κοινωνικού συνόλου και της διασφάλισης της διαφθοράς», πηγαίνουν στην αντίπερα όχθη και δημιουργούν χειρότερα αποτελέσματα και χειρότερες αγκυλώσεις. Πιστεύω ότι έτσι όπως πάμε, δύσκολα θα υπάρξει επενδυτής, αν δεν λάβουμε υπόψη τους φορολογικούς συντελεστές στο φορολογικό νομοσχέδιο κάθε κυβέρνησης που είναι διαφορετικό και ότι για να βγάλει μια απόφαση η δικαστική εξουσία περνούν χρόνιa. Προχθές διάβασα ότι μια συγκεκριμένη υπόθεση πήρε 48 αναβολές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι αποκαρδιωτικό κάτι τέτοιο. Αν λάβουμε υπόψη – από εκεί και πέρα – τις αδειοδοτήσεις, την αλληλοκάλυψη των υπηρεσιών συν τον «ωχαδερφισμό» των υπαλλήλων (πολεοδομία) θέλεις τουλάχιστον τρία χρόνια για να τελειώσεις όλη την «χαρτούρα». Ξεκινούν λοιπόν οι άνθρωποι με όρεξη, με λεφτά, θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θέλουν να δώσουν δουλειάς το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον που είναι τα παιδιά και στο τέλος απογοητεύονται και τα παρατούν. Και αυτό δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει. Βλέπω και με την σημερινή κυβέρνηση να υπάρχουν παλινωδίες και στασιμότητα σε αυτά τα θέματα.

ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ…ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες ο κ. Ζαγναφέρης επισήμανε ότι:

Τα πράγματα είναι απλά. Προσπαθούμε να σώσουμε αυτό που λέμε «Γη» από την τρύπα του όζοντος, από την μόλυνση του περιβάλλοντος και όλα τα συνεπακόλουθα. Πρέπει να βάλουμε κανόνες και να αποφασίσουμε ποιες πηγές ενέργειας θα χρησιμοποιήσουμε. Τα φωτοβολταϊκά; Τις ανεμογεννήτριες;  Την θαλάσσια ενέργεια; Όταν έχουμε απορρίψει την πυρηνική ενέργεια, όταν έχουμε απορρίψει το πετρέλαιο και πάμε προς την ηλεκτρική ενέργεια και φτάνουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας (όπως οι ανεμογεννήτριες για παράδειγμα που είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας) πρέπει να βάλουμε κανόνες, να κάνουμε ένα χωροταξικό για τις περιοχές που μπορούν να τοποθετηθούν για να τελειώνει μια και καλή το θέμα. Από εκεί και πέρα, αν δεν αποφασίσουμε να χωροθετήσουμε και αν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή, ο καθένας όπου θέλει, θα προσπαθεί να στήσει τις ανεμογεννήτριες. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται, πολλές φορές είναι υποκινούμενες ή είναι και ανενημέρωτος ο κόσμος. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα αλλά δυστυχώς – όπως είπαμε – ζούμε ένα αλαλούμ. Είναι αστείο να λέμε ότι οι ανεμογεννήτριες, έχουν περιβαλλοντική επίπτωση. Επειδή έχω διαβάσει πολύ, όταν ήμουν στην περιφέρεια, αυτά που λένε περί περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν χρήζουν κριτικής. Είναι αστεία. Απλώς πολλές φορές, είναι ανενημέρωτος ο κόσμος συν ότι υπάρχουν υποκινούμενα συμφέροντα από κάτω και για δικούς τους λόγους εναντιώνονται οι κάτοικοι. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, εφόσον θέλουμε καθαρή ενέργεια –  επειδή τα επόμενα χρόνια οι αντίστοιχες ενέργειες θα τριπλασιαστούν – με ποιο τρόπο και από ποιες «πηγές» θα την πάρουμε. Ποιες από όλες θέλουμε και που πρέπει να τις τοποθετήσουμε χωροταξικά.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ

Κλείνοντας αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ο κ. Ζαγναφέρης, σημείωσε ότι:

Έχω πει πολλές φορές και σε κάποιες ομιλίες μου στις συνεδριάσεις του ΕΒΕ παλαιότερα, όσο περνούν τα χρόνια, οι όροι γίνονται περισσότερο δυσβάστακτοι, περισσότερο δυσνόητοι και οι περισσότεροι είναι εναντίον της επένδυσης, διότι – όπως προανέφερα – αυτοί που κάνουν το πλαίσιο νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες «μη διαφθοράς» και «μη περιβαλλοντικές επιπτώσεις», τα οποία όμως είναι λόγω του ότι κανένας δεν έχει ασχοληθεί με επενδύσεις. Κανένας σύμβουλος των υπουργών από αυτούς που υπάρχουν αυτήν την στιγμή (πέρα από τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά που παρουσιάζει) δεν έχει δουλέψει στην ελεύθερη αγορά και δεν ξέρει τι συμβαίνει. Κανένας. Και είναι λογικό να δημιουργούν αντί για νόμους, εκτρώματα.