Μιχ. Αμοιρίδης: Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο-Μεγαλύτερο στα δημόσια έργα…
Δεν πρόλαβε να πάρει τα «πάνω» της η φθίνουσα τα τελευταία χρόνια οικοδομική δραστηριότητα και δέχεται νέα «χτυπήματα» με την αιφνίδια αύξηση στις τιμές της ενέργειας, που σαν αποτέλεσμα έχει και την κατακόρυφη αύξηση στα οικοδομικά υλικά. Ως γνωστόν η «οικοδομή» και γενικότερα τα τεχνικά έργα, δίνουν «ψωμί» σε δεκάδες ακόμη «δορυφορικά» επαγγέλματα, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν και αυτά παρόμοια προβλήματα πλέον.
Μεγάλο πρόβλημα όμως, αντιμετωπίζουν και οι εργολήπτες δημοσίων έργων, που έχουν ήδη αναλάβει δουλειές και καλούνται να απορροφήσουν αυτοί οι ίδιοι τις όποιες αυξήσεις στα υλικά, κάτι που μπορούν να αποφύγουν οι ιδιώτες, μετακυλίοντας τις επιβαρύνσεις στους τελικούς αγοραστές.
Τα παραπάνω συνάγονται από το παρόν ρεπορτάζ της «Θ», με φιλοξενούμενο τον γνωστό Πολιτικό Μηχανικό κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, ο οποίος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο…
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ – ΣΤΟΝ… ΑΓΟΡΑΣΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Αναλυτικότερα, ο κ. Αμοιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Το φαινόμενο να φεύγουν Πολιτικοί Μηχανικοί στο εξωτερικό, υπάρχει από την κρίση. Πάρα πολλοί συνάδελφοι, λόγω της κρίσης, έχουν αναγκαστεί και έχουν μετακομίσει από την Ξάνθη, είτε στο εξωτερικό είτε σε άλλες πόλεις.
Ως προς την ανοικοδόμηση, μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αφορά στον κλάδο των οικοδομικών υλικών και κυρίως τα προϊόντα μετάλλου (δομικός χάλυβας, αλουμίνα, καλώδια κ.ο.κ) που παίρνουν κάποιες πολύ μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, επηρέασε και την Ξάνθη.
Ανάλογα με το στάδιο κατασκευής στο οποίο βρίσκονται κάποιες οικοδομές, επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα η αύξηση του κόστους θα μετακυλήσει στον αγοραστή (θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων).
ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Επίσης ο ίδιος, υπογράμμισε ότι:
Όσον αφορά σε ιδιωτικά έργα, όπου έχουν υπάρξει συμφωνίες, εκεί νομίζω ότι θα απορροφηθούν σε συνεννόηση αυτών με τον πωλητή, ενώ παράλληλα είναι δεδομένο, όσον αφορά στα δημόσια έργα (που και αυτά αποτελούν ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο του κατασκευαστικού κλάδου και στην δική μας περιοχή) οι τιμές με τις οποίες έχουν δοθεί στους αναδόχους εργολήπτες, είναι πολύ μικρότερες από τις τιμές που πλέον υπάρχουν στην αγορά και αυτό προκαλεί μια τεράστια ζημία στους κατασκευαστές (εργολήπτες).
Αναφορικά με τα δημόσια έργα λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, – σε αυτήν την περίεργη περίοδο καθώς δεν μιλάμε για αυξήσεις στα πλαίσια της λογικής αλλά για αυξήσεις που προέρχονται από κάποια ανώμαλα παγκόσμια φαινόμενα – και μια γενικότερη ρύθμιση από το κράτος, ούτως ώστε να αναθεωρήσει τις τιμές των έργων.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές (από πληροφορίες που έχουμε) θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα – τουλάχιστον δυο μήνες – και για αυτό νομίζω ότι η προετοιμασία και προεργασία όλων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουν να τις απορροφήσουν.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟ, ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Επιπλέον, ο κ. Αμοιρίδης, επισήμανε ότι:
Είναι γεγονός ότι όποιος ήθελε να ξεκινήσει κάτι, αυτήν την στιγμή, προβληματίζεται. Οπότε, θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων νέων έργων (μπορεί να τα δουν μετά το Καλοκαίρι, ενδεχομένως). Αυτό είναι κάτι που επίσης γίνεται παγκόσμια. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλα Projects στην Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στο Τελ Αβίβ, τα οποία – με ανακοινώσεις από τις εταιρείες που τα υλοποιούν – μπαίνουν σε προσωρινή παύση. Όσον αφορά στην Ξάνθη, σίγουρα θα υπάρξουν και 1-2 τέτοιες περιπτώσεις, αλλά όποια έργα βρίσκονται σε υλοποίηση, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και με αύξηση των τιμών (γιατί αν να αυξάνονται η πρώτη ύλη και τα υλικά κατασκευής, είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος). Θα υπάρχουν αυξήσεις στην αγορά και νομίζω ότι κάπως έτσι θα συνεχίσει η κατάσταση. Σίγουρα όμως δεν είναι ευχάριστο αυτό.
Η Ξάνθη γενικότερα, από το 2006 και μετά, παρουσίασε μια υστέρηση στις κατασκευές – κυρίως στον ιδιωτικό τομέα – η οποία έδειχνε ότι έμπαινε σε ένα τέλος και ξεκινούσαμε δυναμικά. Δυστυχώς, ήρθε τώρα αυτή η παγκόσμια (και όχι πανελλήνια) κρίση, που επηρεάζει τις κατασκευές σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Η έλλειψη δομικού χάλυβα σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, είναι μεγάλη και αυξάνει τις τιμές. Αυτό, θα δημιουργήσει μια αύξηση τιμών στο τελικό προϊόν (αύξηση κόστους κατασκευής – αύξηση της τιμής πώλησης). Οι κατασκευές που γίνονται – από την εικόνα που έχω από τους ντόπιους εργολάβους – θα συνεχιστεί. Μπορούν εν μέρει να απορροφήσουν αυτήν την αύξηση και εν μέρει μπορούν να «αντέξουν» αυτήν την κρίσιμη κατάσταση και να ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους. Από εκεί και πέρα, για τις καινούριες κατασκευές, νομίζω ότι όποιος είχε πρόγραμμα, θα το μετακυλήσει σε βάθος κάποιων μηνών πίσω.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι πριν την κρίση, το κόστος (σ.σ. των υλικών) ήταν ήδη αυξημένο κατά 20-25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τώρα έχει αυξηθεί επιπλέον κατά 50%.