Και επίσημα η δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα – Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από το Δ.Π.Θ

Αθ. Καραμπίνης: «Η δική μου ιστορία μεθοδεύθηκε, γιατί ήξεραν πως όσο ήμουν πρύτανης δεν θα μπορούσε να συρρικνωθεί το ΔΠΘ»

Η επίσημη ανακοίνωση για την δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στην Κομοτηνή και γενικότερα στην Θράκη, καθώς το θέμα αφορά όλο το Δημοκρίτειο. Αντιδράσεις ωστόσο, υπήρξαν εξ αρχής και από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του στην «Θ» ο πρ. πρύτανης του Δ.Π.Θ Αθαν. Καραμπίνης αναφέρεται στο θέμα της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, στο ΔΠΘ, στην… «άστοχη» συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ στην Θεσσαλονίκη αλλά και στις σχολές που θα δοθούν στο ΔΠΘ ως «ανταποδοτικές» στο κενό που θα αφήσει η 4η νομική, καθώς δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

 

«ΟΛΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ…. 31.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος, σχολιάζοντας την δημιουργία νέας Νομικής Σχολής και τα όσα αρνητικά θα επιφέρει στο ΔΠΘ αυτή, αναφέρει στη «Θ»: «μας είχε απασχολήσει πολύ το θέμα της τέταρτης Νομικής Σχολής. Θεωρούσαμε και ως Δημοκρίτειο αλλά και τα υπόλοιπα δύο πανεπιστήμια (Καποδιστριακό και Αριστοτέλειο) ότι δεν χρειάζεται τέταρτη νομική στην χώρα. Άλλωστε ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν (σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας) θα παρέμενε σταθερός, άρα προς τι ο λόγος να δημιουργηθεί μια τέταρτη νομική όταν δεν εξυπηρετεί επιπλέον επιθυμίες, παρά μόνον καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες. Βέβαια σε ότι αφορά το ΔΠΘ αυτό θα έφερε ένα επιπλέον βάρος γιατί στην πραγματικότητα θίγονταν μόνο το ΔΠΘ από την ίδρυση 4ης νομικής, αφού οπουδήποτε αλλού και αν γινόταν (και μάλιστα στην Πάτρα) θα έπαιρνε πολύ πιο κοντά άτομα από την Αττική (που έχει γίνει ένα κέντρο πλέον) και όλα τα παιδιά θα ήθελαν να σπουδάσουν εκεί. Συνεπώς ουσιαστικά είναι μια άλλη ενέργεια του κ. Γαβρόγλου που μειώνει το πανεπιστήμιο (και το είχα καταγγείλει κατά καιρούς πολλές φορές) και η οποία έχει σαν στόχο να φύγουν φοιτητές από την Θράκη, με ο,τι νομίζει ο καθένας ότι εξυπηρετεί αυτό το πράγμα. Το ίδιο πράγμα έγινε και με τα ΤΕΙ. Είναι τελείως αφύσικο, το ΤΕΙ Καβάλας (παρότι επιθυμούσαμε διακαώς και είχαμε προχωρήσει με τις συναντήσεις και είχαμε προχωρήσει και τις σχολές και ήμασταν έτοιμοι για να συνενωθούμε) να ενωθεί με την Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Τελείως άσχετα αντικείμενα που δεν θα εξυπηρετήσουν σε τίποτα και απλώς θα βάλουν ουσιαστικά τους φοιτητές της Καβάλας να κατοικοεδρεύουν μεταξύ Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Και εδώ η σκοπιμότητα είναι εμφανής. Όλος ο σχεδιασμός είναι για το πώς θα συρρικνωθεί το ΔΠΘ, έτσι ώστε στην Θράκη να μην μένουν 31.000 φοιτητές αλλά να μένουν πάρα πολύ λιγότεροι».

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΜΕΘΟΔΕΥΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΟΣΟ ΗΜΟΥΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ ΤΟ ΔΠΘ»

«Δεν ξέρω τι σκοπεύει να κάνει η σημερινή διοίκηση, αλλά σε ο,τι με αφορά και την περίοδο της διοίκησής μου, αυτό ήταν και το σημείο τριβής μου με τον κ. Γαβρόγλου και όλα τα υπόλοιπα απλώς ήταν οι «φαντασιώσεις» του υπουργού για να με βγάλουν σε αναστολή καθηκόντων. Κατά την γνώμη μου όλη αυτή η ιστορία με εμένα μεθοδεύθηκε ακριβώς γιατί όσο εγώ ήμουν πρύτανης ήξεραν ότι δεν θα μπορούσε να συρρικνωθεί το ΔΠΘ. Τόσο εγώ όσο και η Σύγκλητος αντιστεκόμασταν σθεναρά. Δικαιώθηκα από την Εισαγγελική Αρχή δικαστικά, δικαιώθηκα από το ΣτΕ και έμεινε μόνον το πανεπιστήμιο να μειώνεται» συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας με έμφαση ότι «η αλήθεια των ισχυρισμών μου φαίνεται από το ότι δεν έχω καμία κατηγορία. Για ο,τι με κατηγόρησε ο κ. Γαβρόγλου, έχουν πάει στο αρχείο. Αισθάνομαι όχι μόνο δικαιωμένος αλλά είμαι και τυπικά και ηθικά δικαιωμένος. Στεναχωριέμαι βέβαια γιατί βλέπω το πανεπιστήμιο για το οποίο πασχίσαμε πάρα πολλοί άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια να το φέρουμε ως τρίτο πανεπιστήμιο στην χώρα και έχει πάρει ήδη την «κατρακύλα» με τις πολιτικές της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας».

«ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΘ;»

Αναφορικά  με τις… «ανταποδοτικές σχολές» και το αν αυτές θα αναπληρώσουν το κενό στο ΔΠΘ που αφήνει η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα ο κ. Καραμπίνης σημειώνει ότι «ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από την νομική, όλα τα μέτρα που έχουν πάρει αυτήν την στιγμή, είναι μέτρα που αποθαρρύνουν τους φοιτητές να δηλώσουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αποθαρρύνουν τους φοιτητές γιατί ήδη ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπου π.χ βγάζει Πολιτικούς Μηχανικούς τετραετούς φοίτησης ενώ σε εμάς τα παιδιά πρέπει να παραμένουν πέντε χρόνια. Επίσης είναι δίπλα στο σπίτι τους ενώ εδώ πρέπει να πληρώνουν ενοίκια, ρεύμα, τροφές κλπ και το κράτος δεν δίνει χρήματα στο πανεπιστήμιο για να εξυπηρετεί τους φοιτητές. Δεν έδωσε ούτε καν περισσότερα χρήματα και αντίθετα συνέχεια τα μειώνει και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα παιδιά να μην θέλουν να έρθουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο όπως το Δημοκρίτειο αλλά να θέλουν να πάρουν ένα πτυχίο (με ο,τι και αν αντιπροσωπεύει αυτό) και να ψάξουν να βγουν κάποια δουλειά. Αυτά τα γνωρίζουν και τα σχεδιάζουν όχι μόνο για την απαξίωση του πανεπιστημίου αλλά κάνουν δράσεις οι οποίες ουσιαστικά κάνουν τα παιδιά να μην επιλέγουν το ΔΠΘ. Πως λοιπόν ίδρυσαν στα Ιωάννινα σχολές και πολυτεχνείο και εδώ αντί να ιδρύσουν νέες σχολές που τους ζητήσαμε, μας συρρικνώνουν; Γιατί; Ποια είναι η διαφορά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το ΔΠΘ; Και γιατί εκεί μέσα σε ένα βράδυ πέρασαν νόμους και συνενώσεις και εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα; Ρωτήστε τους  τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης».

 

ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ Η ΝΥΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ «Θ»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Θ» από κύκλους νυν πρυτανικής αρχής, υπάρχει πλήρης αντίθεση στην δημιουργία τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα και μάλιστα αναμένεται συγχρονισμός για συγκροτημένη αντίδραση. Επίσης σε ο,τι αφορά τις σχολές που αναμένονται να δημιουργηθούν στο ΔΠΘ ως «ανταποδοτικές» στην δημιουργία νομικής, οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για το ότι το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο.