Και όμως χάνονται ανθρώπινες ζωές χειμώνα – καλοκαίρι από…ιούς

Ο Γ. Πατούλης αποκλειστικά στην «Θ»:
«Θέμα τακτικής και έγκαιρης πληροφόρησης, η λύση στο πρόβλημα»

Θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου το καλοκαίρι και άλλοι θάνατοι από τον ιό της γρίπης τον χειμώνα, έχουν ανησυχήσει τα τελευταία χρόνια τον ελληνικό λαό, ο οποίος αναζητά τις αιτίες για τις οποίες συμβαίνουν όλα αυτά, στον 21ο αιώνα, την στιγμή που η επιστήμη έχει φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο.
Ωστόσο οι λόγοι είναι απλούστεροι, από αυτούς που ενδεχομένως να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, αφού έγκεινται στην προληπτική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων στην Ελλάδα, στην πληροφόρηση περί εμβολιαστικής πολιτικής αλλά και στην αλόγιστη χρήση αντιβιώσεων που μπορεί κανείς να πάρει από το φαρμακείο, ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης.

«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης αναφέρει στην «Θ» ότι «όλα αυτά σχετίζονται και με ζητήματα που υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Πράγματι όμως, στην χώρα μας δείχνει – και έτσι είναι – ότι υπάρχει μια προφανώς διαφορετική προληπτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή με άδικους θανάτους που πολλές φορές συμβαίνουν απο τον ιό του Δυτικού Νείλου ή ακόμη και με τον ιό της γρίπης. Αυτό συμβαίνει διότι πάνω από όλα θα πρέπει να προλαμβάνουμε τα θέματα. Για παράδειγμα, οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα πρέπει να γίνονται στην σωστή στιγμή, δηλαδή όταν υπάρχουν οι προνύμφες και όχι όταν έχουν δημιουργηθεί τα κουνούπια (τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα εντοπίσει) και μέσα από μια «χαρτογράφηση» να γίνεται ο ψεκασμός με στόχο να μπορεί να πετύχει το μέγιστο δυνατόν της αδυναμίας, πλέον, να γίνει κουνούπι η προνύμφη. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε οποιεσδήποτε άλλες δράσεις – διαχρονικά – είτε την Άνοιξη είτε το Καλοκαίρι, έχει υψηλό «ρίσκο» αφενός μεν να μην επιτευχθεί ο στόχος (επειδή δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς τα κουνούπια) αλλά και συγχρόνως να υπάρχει μια ελάχιστη δυνατότητα, τελικά, στο εγχείρημα.

«Η ΓΡΙΠΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΩΝ»

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «είναι σίγουρο ότι η γρίπη και ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η δική μας που έχει ευζωία, ηλιοφάνεια, καλό κλίμα (συγκριτικά με τις βόρειες χώρες τις Ευρώπης που βλέπουμε ότι εκείνοι έχουν αντιμετωπίσει τον ιό της γρίπης κατ΄αντίθεση αυτού που έχουμε δει εμείς με θανάτους και νέους) σχετίζεται με την πληροφόρηση των πολιτών για την εμβολιαστική πολιτική του κράτους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους ανθρώπους που θα υποστούν την γρίπη. Εκεί όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη. Σε όσους τελικά κατευθυνθούν στην εντατική θεραπεία (δηλαδή στην εντατική μονάδα) λόγω του ότι έχουμε τα ανθεκτικότερα μικρόβια (δυστυχώς λόγω πολυφαρμακίας) μπορεί να δημιουργηθούν αδυναμίες, πλέον από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε επιπλοκή της παραμονής ενός πάσχοντος από τον ιό της γρίπης (εφόσον βρεθεί σε αυτήν την θέση) και οι περισσότεροι που χάνουν την ζωή τους τελικά, είναι από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί λόγω της πολυφαρμακίας και της αδυναμίας των μικροβίων να αντιμετωπιστούν από αντιβίωση. Βεβαίως, έχουμε πει και σαν Ιατρικός Σύλλογος και το λέω και προσωπικά, πως το ότι στην χώρα μας όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει ό,τι αντιβίωση θέλει και να κάνει χρήση (εάν χρειάζεται ή όχι) σε αλόγιστο βαθμό, διότι το φαρμακείο την δίνει χωρίς ιατρική συνταγή, είναι ο μέγιστος λόγος που έχουμε τα ανθεκτικά μικρόβια και όλες αυτές τις επιπλοκές που περιέγραψα».

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ…ΑΛΜΠΑΝΗΔΩΝ»

Τέλος αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ευθύνεται στον μέγιστο βαθμό η μη εμβολιαστική πολιτική που γίνεται μέσα από την ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Επιτέλους θα πρέπει να κυριαρχήσει ο λόγος της επιστήμης και της γνώσης, των «αλμπάνηδων» και των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν. Είναι μεγάλο το πρόβλημα αυτό που θέλουν να κάνουν τους γιατρούς, ενώ δεν είναι γιατροί»