Στην «ημερήσια διάταξη» και οι… αποχωρήσεις των παρατάξεων!
Εκλέχθηκαν οι εκπρόσωποι για την ΠΕΔ ΑΜΘ – Με διαπιστωτική πράξη δημάρχου, ο ορισμός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής
Με τρία θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε χθές το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Ωστόσο για άλλη μια φορά, το «σώμα» δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σε…λογικά χρονικά πλαίσια την συνεδρίαση, ενώ εκτός από διαξιφισμούς, εντάσεις και καυγάδες, φαίνεται ότι στην «ημερήσια διάταξη» θα μπαίνουν πλέον και οι αποχωρήσεις των παρατάξεων.
Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 20.00 το βράδυ. Αρχικά αναγνώσθηκαν και πέρασαν ομόφωνα τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου αφενός για το ΚΕΘΕΑ και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αφετέρου για τους οικότροφους φοιτητές και την σίτιση.
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΙΜΜΕΡΙΑ
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του «σώματος» κ. Γιάννης Μπούτος ενημέρωσε το σώμα ότι μια ερώτηση της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» του κ. Σάββα Μελισσόπουλου περί του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» θα απαντηθεί στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθησε ακόμη μια ερώτηση από την παράταξη του κ. Μελισσοπουλου σχετικά με το θέμα του νερού στα Κιμμέρια και τις ποσότητες νιτρικών. Το θέμα ανέπτυξαν ο γραμματέας του Δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» κ. Σινάν Τόπ, μαζί με τον κ. Τζενάν Τσαρεκτσή.
Κατόπιν των ερωτημάτων που τέθηκαν, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρόλο που δεν πρόκειται για κάτι που έγινε τις τελευταίες ημέρες, έχει δοθεί απάντηση στον τύπο από την ΔΕΥΑΞ, όταν εμφανίστηκε το ζήτημα. Όλοι το διάβασαν και όλοι έχουν την απάντηση στην ερώτηση που κάνετε καθυστερημένα εσείς».
Μάλιστα ο κ. Καμαρίδης, επισήμανε ότι ο κ. Τσαρεκτσή συνομίλησε για το θέμα και με τον χημικό και με την ΔΕΥΑΞ, προκειμένου να αναλυθεί πως βρέθηκαν τα νιτρικά.
ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ: «ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ ; – ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ»
Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν δεδομένα όρια σε ο,τιδήποτε. Ποιος, περισσότερο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να ξέρει και να καθορίσει το κατώτατο όριο; Αυτό που δέχεται σαν ανώτατο στα νιτρικά είναι το 50 mg. Εμείς είμαστε κάτω. Άρα αυτό που προσπαθείτε να δημιουργήσετε, μια έντονη ανησυχία στον κόσμο, θεωρώ ότι είναι κάπως άκομψο. Παρά το ότι είναι κάτι που ανακαλύψαμε όταν κάποιος συνδημότης το παρουσίασε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είδαμε ότι είναι μέσα στα όρια. Απαντήσαμε και στον κ. εκπρόσωπο σας αλλά και στον τύπο ότι έχει ήδη δοθεί η εντολή, συνδυάζοντας τα νερά δύο πηγών με διαφορετικές συγκεντρώσεις, να μπορέσουμε να κατεβάσουμε στο 22-23 τα νιτρικά στο νερό των Κιμμερίων….».
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΓΙΑ…ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Εν τω μεταξύ, τέθηκαν και αρκετές προτάσεις για την έκδοση ψηφίσματος σε κάποια θέματα. Ψηφίσματα για τα οποία ήρθαν τα…πρώτα μαχαιρώματα και επί μια περίπου ώρα συζητούνταν το θέμα για το αν ορίσθηκε ή αν θα πρέπει να οριστεί μόνιμη διαπαραταξιακή επιτροπή για το «ρετουσάρισμα» των ψηφισμάτων, προκειμένου να δίνεται τελικό κείμενο στο «σώμα» προς υπερψήφιση ή μη ή αν θα συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή, ανάλογα με το θέμα του ψηφίσματος.
Μετά από τις παραπάνω διαφωνίες, που διήρκησαν αρκετή ώρα, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέγνωσε τα ψηφίσματα.
Για την ιστορία το πρώτο αφορούσε σε πρόταση ψηφίσματος για την πιθανή εγκατάσταση μεταναστών. Πρόταση που υπέβαλλε ο επικεφαλής της «Νέας Ξάνθης» για το οποίο συγκροτήθηκε μια επιτροπή η οποία αποτελείται από τους κ. Πασχάλη Λύρατζη, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, Ειρήνη Χαριτωνίδου, Δημοσθένη Γεωργιάδη και Ιπποκράτη Καμαρίδη. Η παράταξη του κ. Χατζηθεοδώρου, δήλωσε ρητά την μη συμμετοχή της στην παραπάνω επιτροπή.
Το δεύτερο αφορούσε σε μια πρόταση της «Νέας Ξάνθης» για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης εισβολής της Τουρκίας στην Συρία. Ψήφισμα για στο οποίο όλοι συμφώνησαν στο ότι πρέπει να εκδοθεί και… συνέστησαν άλλη επιτροπή για αυτό, η οποία αποτελείται από τους κ. Σάββα Μελισσόπουλο, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, Χάρη Διαφωνίδη, Αριάνα Παπαϊωάννου, Πασχάλη Λύρατζη και Μανώλη Φανουράκη.
«ΜΠΛΟΚΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επίσης, τέθηκε και μια πρόταση από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την έκδοση ψηφίσματος με θέμα την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Κατά, τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι ούτε το θέμα εισήχθη προς συζήτηση, ούτε θα βγει ανάλογο ψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη, έχει ήδη συσταθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση του «σώματος» η σχετική επιτροπή, η οποία και θα φέρει το τελικό κείμενο, στο επόμενο ΔΣ.
Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Λίγο πριν αρχίσει, επιτέλους, η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μέλη της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στην δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να φέρει ως θέμα την ΔΕΥΑΞ στο «σώμα», με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη να σημειώνει ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα φέρουμε θέμα προς συζήτηση για το σύνολο της δράσης της ΔΕΥΑΞ και σχετικά με το τι σκέφτεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή. Είναι δική μου η ευθύνη της καθυστέρησης για να ενημερωθούν όλοι πλήρως για όλα. Το θέμα θα το φέρουμε σύντομα. Θα το κάνουμε, αλλά…σωστά».
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΘΕΙ Ή ΝΑ…ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ ΣΤΟ «ΣΩΜΑ»; ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ – ΣΤΑ…ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΩ ΤΥΠΟΥ
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του «σώματος» ενημέρωσε πως υπήρξε και μια ερώτηση του κ. Παπαχρόνη, ο οποίος ωστόσο (εφόσον συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης) δεν θέλει να αναγνωσθεί. Επρόκειτο για το γνωστό ερώτημα που είχε θέσει από 18 Οκτωβρίου σχετικά με την παρουσία δημάρχου και αντιδημάρχων σε εκδήλωση στην οποία ήταν παρόντες «πρόσωπα που αντιποιούνται αρχές» όπως επακριβώς ανέφερε ο ίδιος. Ο πρόεδρος του ΔΣ διευκρίνισε ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε διά του τύπου και πως θέλει να γραφτεί στα πρακτικά η απάντηση του τύπου, Τελικά, ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις του «σώματος» (και συγκεκριμένα από τους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης), προκειμένου το «σώμα» να λάβει γνώση εφόσον η ερώτηση δεν αποσύρθηκε, ο πρόεδρος του συμβουλίου ανέγνωσε τόσο την ερώτηση της παράταξης του κ. Παπαχρόνη όσο και την απάντηση του δημάρχου.
ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (ΕΞ ΟΦΙΤΣΙΟ) ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΔ – ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΔΡΕΣ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο αφορούσε στην «εκλογή εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης». Σύμφωνα με τα όσα ανέγνωσε ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, ο Δήμος Ξάνθης εκλέγει 11 αντιπροσώπους, ενώ η 12η θέση, είναι –εξ οφίτσιο- του Δημάρχου Ξάνθης. Όλες οι παρατάξεις είχαν ορίσει υποψηφίους, οπότε και η διαδικασία δεν άργησε να ξεκινήσει. Αφού μοιράστηκαν τα ψηφοδέλτια, τα μέλη του ΔΣ, προσήλθαν, με αλφαβητική σειρά, στην κάλπη.
Για την ιστορία, παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 37 μέλη, από το σύνολο των 41 που αποτελεί το «σώμα». Αφού έγινε η πρώτη κατανομή των εδρών, ακολούθησε η δεύτερη με τις έδρες να έχουν ως εξής:
3 έδρες έλαβε η παράταξη «Δύναμη για το Αύριο», 2 ο «Δήμος Πρότυπο», 2 η «Ξάνθη για Όλους», 2 η «Αγάπη για την Ξάνθη μας», ενώ από 1 έδρα έλαβαν οι παρατάξεις «Νέα Ξάνθη» και «Πολίτες για την Ξάνθη». Τα μέλη που εκλέχθηκαν ως…εκλέκτορες στην ΠΕΔ είναι οι κύριοι:
Γιάννης Ζερενίδης, Ιπποκράτης Καμαρίδης, Μανώλης Φανουράκης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ταρενίδης, Σάββας Μελισσόπουλος, Θεοφάνης Παπαδάκης, Δημοσθένης Γεωργιάδης, Γιάννης Παπαχρόνης, Πασχάλης Λύρατζης και Γιώργος Χατζηθεοδώρου.
Κατόπον ορίσθηκαν και οι αναπληρωματικοί τους. Πρόκειται για τους υποψηφίους που έλαβαν λιγότερες ψήφους από αυτούς που αναδείχθηκαν ως τακτικά μέλη, πλην της κ. Χρυσούλας Δημούδη, η οποία αποσύρθηκε προκειμένου η παράταξη του Δημάρχου Ξάνθης να μην μπει στην διαδικασία της κλήρωσης, όπως προβλέπεται σε περίπτωση ισοψηφίας.
ΞΑΝΑΒΓΗΚΑΝ ΤΑ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» – ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ…ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Τα «μαχαίρια» όμως όχι μόνο βγήκαν ξανά αλλά…«πλήγωσαν» την όλη διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την συζήτηση του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε σε «ορισμός μελών στο διοικητικό συμβούλιο του ΝΠΔΔ με την επωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Ειδικότερα ο εισηγητής του θέματος κ. Μανώλης Φανουράκης ενημέρωσε ότι η επιτροπή αποτελείται από 15 μέλη και ότι τα 3/5 υποδεικνύονται από τον δήμαρχο, ενώ τα 2/5 από τις λοιπές παρατάξεις. Συνεπώς, κατά την εισήγηση τουλάχιστον, τα 9 από τα 11 μέλη (αφού ο αριθμός της 15μελούς επιτροπής συμπληρώνεται με διευθυντές σχολείων, νηπιαγωγό και γονέα ή κηδεμόνα) θα τα υποδείκνυε ο δήμαρχος και τα 2 η αντιπολίτευση.
Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν ενώ επικράτησε «πονοκέφαλος» σχετικά με το αν η συστατική πράξη υπερισχύει μιας απόφασης ή αν ένας νόμος υπερισχύει της συστατικής πράξης μιας επιτροπής, μιας και η νεότερο Υπουργική Απόφαση, αλλάζει την σύνθεση των διοικήσεων και την διαδικασία εκλογής και σύνθεσης μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ακόμη ένας «πονοκέφαλος» λοιπόν, κατόπιν των παραπάνω ήταν το ζήτημα σχετικά με τον αριθμό των μελών της επιτροπής και το πόσοι από αυτούς δύναται να είναι δημότες.
Οι φασαρίες, οι εγκλήσεις, οι αντεγκλήσεις αλλά και οι διαξιφισμοί επί προσωπικού, συνεχίστηκαν επί αρκετή ώρα και αφού….άκρη δεν βγήκε (παρά τις αλλεπάλληλες διευκρινίσεις που έδωσε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου για την διαδικασία) αποχώρησαν (και χωρίς να προτείνουν άτομα για την Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας) όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Έτσι, τόσο για την Πρωτοβάθμια όσο και για την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, σύμφωνα με τον νόμο που αναγνώσθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη «για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, οι παρατάξεις δεν ορίσουν μέλη όπως αυτά προβλέπονται, ορίζονται με απόφαση του δημάρχου και η διαδικασία δεν εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή, οι διαδικασίες δεν εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα τις ορίσει ο δήμαρχος με διαπιστωτική πράξη».