«Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας». Με αυτή την επισήμανση και με δεδομένο ότι ήδη ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) προτρέπει τους πολίτες από τώρα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τη νόσο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επανακυκλοφορία για φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, καθώς και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας, είναι πιθανή και αναμενόμενη. Σημειώνεται ότι κρούσματα λοίμωξης από τη νόσο καταγράφηκαν στην Ελλάδα τα έτη 2010 έως 2014 και 2017-2018 σε πολλές περιοχές της χώρας, σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Ειδικά πέρυσι, καταγράφηκε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού (τέλη Μαΐου εμφανίστηκε το πρώτο περιστατικό) αλλά και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στη χώρα μας πέρυσι ήταν το χειρότερο από πλευράς αριθμού περιστατικών έτος από το 2010, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα η νόσος. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 316 περιστατικά λοιμώξεων και 47 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή εμφανίζουν πολύ ήπια νόσο, ενώ μόνο το 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι περιοχές που πιθανώς θα κυκλοφορήσει φέτος ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση μέτρων σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Για την προφύλαξη από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σκευασμάτων σώματος και περιβάλλοντος, τη χρήση κατάλληλων (μακριών) ρούχων, σητών στα παράθυρα, κουνουπιέρας, καθώς και κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Επίσης τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αφήνουν στάσιμα νερά σε μπαλκόνια, αυλή, χωράφι, ούτε ακόμα και μέσα στο σπίτι τους. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας με ιδιαίτερη συνέπεια.