ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ 2025: Επιφυλακτικοί οι σύλλογοι για το «Delulu» και την αναβάθμιση του θεσμού

Εκπρόσωποι των καρναβαλικών συλλόγων μιλούν στην “Θ”

Την επιφύλαξή τους για ένα καρναβάλι “μία από τα ίδια”, εκφράζουν μέσα από την “Θ” οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων “Θάμυρις” και “Άνοιξη” Μιχάλης Ζαμπάρας και Ευθύμης Μίλκογλου, αντίστοιχα, με αφορμή τα ερωτήματα της “Θ” τόσο αναφορικά με το κεντρικό θέμα “60 χρόνια Delulu” (αυτός που βρίσκεται σε παραλήλημα), η στενή έννοια του οποίου έχει διχάσει και προβληματίσει ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ξανθιώτες, όσο  και αναφορικά με το αν τηρήθηκε η δέσμευση προ 8μηνου ότι “η διοργάνωση του επόμενου θεσμού, ξεκινά από την επομένη από τη λήξη του προηγούμενου”.

“ΜΟΥ ΞΕΝΙΖΕΙ ΤΟ “DELULU”, ΑΛΛΑ… – SOS ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ”

Αναλυτικότερα ο κ. Ζαμπάρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι: “μετείχα στην οργανωτική επιτροπή, όπου προτάθηκαν κάποια θέματα από διάφορους συλλόγους, επιλέχθηκαν τρία εκείνη την ώρα από τους παρόντες συλλόγους, τα οποία βγήκαν προς ψηφοφορία στο κοινό. Από τη στιγμή που θα ψήφιζε το κοινό, προφανώς επειδή η νεολαία μας ασχολείται με αυτά και ο όρος “Delulu” είναι στην “αργκό”, ήταν λογικό ότι θα επιλεχθεί αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει, ίσως γιατί δεν έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους στο λεξιλόγιό μου. Σίγουρα βέβαια το “Delulu”, έχει διαφορετική ερμηνεία από την “παράνοια” και το “ντελίριο”, όπως τη χρησιμοποιούν τα παιδιά. Την χρησιμοποιούν περισσότερο για να χαρακτηρίσουν την τρέλα, με την καλή έννοια. Είναι “αργκό” και δεν μπορείς να το μεταφράσεις ακριβώς στα αγγλικά. Μου ξενίζει μεν, αλλά δεν έχω πρόβλημα με αυτό γιατί δεν πρέπει να κολλάμε στα προσχήματα. Ναι, ένα καρναβάλι έχει ένα κεντρικό θέμα, αλλά δεν χαρακτηρίζεται από αυτό. Χαρακτηρίζεται στο τέλος, από άλλα πράγματα που πρέπει να δούμε, αναφορικά με το αν ήταν πετυχημένο. Για παράδειγμα πρότεινα να δούμε το οργανόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, πού είναι το πιο σημαντικό. Γιατί το καρναβάλι μας έχει “βαλτώσει”.

“ΑΝ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ, ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ”

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν τηρήθηκε η υπόσχεση ότι “από την επομένη της προηγούμενης διοργάνωσης, θα δουλέψουμε για την επόμενη”, ο κ. Ζαμπάρας απαντά ως εξής:

“Τίποτα. Στην προηγούμενη οργανωτική, πριν μιλήσουμε για το θέμα του καρναβαλιού, κάναμε και μία αποτίμηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Και προσπαθώ να βρω εάν έχει γίνει οργανωτική για την αποτίμηση του προηγούμενου καρναβαλιού. Προσωπικά νομίζω ότι δεν έχει γίνει αν και κάποιοι μου είπαν ότι έχει γίνει. Κάτι που δηλώνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Το θέμα δεν είναι να κρύβουμε τα λάθη μας κάτω από το “χαλί” αλλά να τα αντιμετωπίζουμε. Από την επόμενη του καρναβαλιού συζητούσαμε για Γιορτές Νεολαίας, μετά συζητήσαμε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τώρα φτάσαμε να συζητήσουμε για το καρναβάλι και το καρναβάλι μας είναι το ίδιο με πέρυσι, χωρίς να ξέρουμε τίποτα, χωρίς να έχουμε οργανώσει τίποτα,  χωρίς το οργανόγραμμα του καρναβαλιού. Γιατί, εάν πάμε με την “πεπατημένη”, θα αποτύχουμε, όπως αποτύχαμε πέρσι”.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ”

Σε άλλη ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν υπάρχει συνεργασία Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Πολιτιστικών Συλλόγων, ο ίδιος, απαντά ότι “συνεργασία δεν υπάρχει. Το να μου πεις “υπάρχει μία πλατφόρμα, πες μου τις ιδέες σου” ή “στείλε ένα mail με τις ιδέες σου”, δεν λέει κάτι. Σαν τον διάλογο , δεν έχει. Δεν μπορεί ο διάλογος να αντικατασταθεί με ένα χαρτί ιδεών. Επίσης, επειδή ο  σύλλογός μας μετέχει και στις δύο οργανωτικές (λαογραφικών και καρναβαλικών συλλόγων), όταν βρεθήκαμε με τους συλλόγους της λαογραφίας, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά εκεί ένα οργανόγραμμα για τις μέρες πού θα διαρκέσουν οι λαογραφικές εκδηλώσεις. Έθεσα πάρα πολλές φορές  την πρόταση να συνεργαστούμε με τους καρναβαλικούς συλλόγους και όχι να χωριζόμαστε. Διότι το “διαίρει και βασίλευε” πρέπει να τελειώσει αύριο. Από εκεί και πέρα, όλοι οι σύλλογοι, ήταν πολύ θετικοί στο να δούμε κάποια πράγματα για το καρναβάλι, λόγω όμορων νομών που έχουν προσπαθήσει να καπηλευτούν το όνομα που έχουμε εμείς. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούν οι άνθρωποι αυτοί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε αυτό το θεσμό που ονομάζουμε “Καρναβάλι Ξάνθης”, ασχέτως κεντρικού θέματος”.

“ΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ  ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ -ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ”

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου, ανέφερε τα εξής: “διάβασα τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τσέπελη στην εφημερίδα σας, αναφορικά με το ότι κρατούν μία άλλη έννοια του “Delulu” και ότι συμμετείχαν 2867 άτομα και το 50,5% ψήφισε αυτό το θέμα. Ο αριθμός αυτός όμως δεν μου λέει κάτι γιατί είμαστε μια πόλη πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Γενικά θεωρώ ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να αποφασίζουν για όλα αυτά. Δεν μπορείς να θέτεις ένα θέμα εκτός οργανωτικής. Τη γνώμη του κόσμου πρέπει να την ακούμε σε πιο σοβαρά πράγματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή. Το καρναβαλικό κομμάτι είναι θέμα των συλλόγων. Δεν λέω ότι δεν αποφασίζει ο κόσμος. Δεν με ενοχλεί τόσο αυτό, αλλά με ενοχλεί που διάβασα ότι ηλικίες από 18 έως 30 δεν ασχολήθηκαν με αυτό και ότι ασχολήθηκαν οι 30 και άνω, κατά την άποψη του κ. Τσέπελη. Δηλαδή όταν κάποιος συμμετέχει στην ψηφοφορία, φαίνεται η ηλικία του; Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να παίζουμε με τις λέξεις. Για μένα προσωπικά, οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνονται στην οργανωτική επιτροπή από τους συλλόγους. Το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο, ότι αποφασίζεται από την οργανωτική να βγαίνει σε διαβούλευση για τον κόσμο; Αν είναι τότε, ας βγάζουμε και τα θέματα των στολών μας, ας βγάζουμε τους καλλιτέχνες που θέλουμε να έρθουν στην Ξάνθη κλπ κλπ. Γιατί να αποφασίζουν άλλοι; Γιατί δεν ζητάμε την άποψη του κόσμου σε πιο σοβαρά πράγματα; Εννοώ εν ολίγοις, ότι αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τα βγάζουμε όλα”.

“ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟ “DELULU” – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ”

Αναφορικά με το “Delulu”, ο ίδιος υπογράμμισε ότι: “προσωπικά δεν ήξερα τι σημαίνει. Ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτός ο διχασμός. Εγώ το ακούω ως “τρέλα”, σαν “ντελίριο”. Βέβαια τουλάχιστον η πλειοψηφία των συλλόγων δεν βρισκόμαστε σε “παραλήλημα”, όταν κάνουμε παρέλαση. Το “ντελίριο” για εμας είναι όταν τελειώνει η παρέλαση και προσπαθούμε να ανεβάσουμε αυτόν τον θεσμό με την δική μας “τρέλα”. Δεν θεωρώ ότι μας αντιπροσωπεύει. Είναι βέβαια πάρα πολλά πού ενοχλούν. Το αν θα αποδώσει το “Delulu”, θα φανεί στο τέλος. Θα φανεί στο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον θεσμό και να τον πάμε μπροστά, θα πρέπει να το κάνουμε με πράξεις. Οι πράξεις φαίνονται και πλέον πρέπει να ξεκολλήσουμε από το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού. Επειδή διαβάζω για εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις, να επισημάνω ότι εμείς σαν σύλλογος προτείναμε (αλλά δεν έχει ακουστεί) αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι να πάμε μία εβδομάδα πιο μπροστά τη βραδινή παρέλαση. Θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να έχουμε όρεξη. Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχει συνεργασία με το δήμο, από τη δική μας την πλευρά πιστεύω ότι υπάρχει και θέληση και συνεργασία. Επίσης πιστεύω ότι και από την άλλη πλευρά, όποιος και αν είναι σε αυτό το πόστο, θέλει τη συνεργασία του συλλόγων. Γιατί η ψυχή των θεσμών είναι οι σύλλογοι. Βέβαια θα σας παραπέμψω στο πότε έγινε η πρώτη οργανωτική, μετά το περσινό καρναβάλι. Έγινε (μαζί με τις ΓΠΠ) λίγο πριν τις γιορτές, άρα στην ουσία δεν πήγαμε “την επομένη”. Και πάλι όμως θα πω ότι θα φανεί στο χειροκρότημα όλο αυτό, δηλαδή το αν πραγματικά θα αναβαθμίσουμε ή δεν θα αναβαθμίσουμε τον θεσμό”.