
Με τις τεράστιες αυξήσεις δασμών στις Η.Π.Α…
Γ. Βουρβουκέλης: Πρόκειται για ένα «σόου ισχύος»-Ευκαιρία για να αποδειχθεί η ποιότητα των κρασιών μας…
Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή υψηλών δασμών, ανατρέποντας ισορροπίες δεκαετιών στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία και για τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική. Κάποια από αυτά προέρχονται και από την δική μας περιοχή, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Πως βλέπει τα νέα μέτρα ο γνωστός οινοποιός Γιώργος Βουρβουκέλης της ομώνυμης Ξανθιώτικης οινοποιίας και κατά πόσο τον ανησυχούν;


«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Βουρβουκέλης, διευκρίνισε στην «Θ» ότι «δεν έχουμε πάρει ακόμη κάποια επίσημη λεπτομερή ενημέρωση ούτε εμείς. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει και αν θα συμπεριληφθεί το κρασί ή το ελαιόλαδο, γιατί παίζονται μεγάλα συμφέροντα αυτήν την στιγμή και αν μη τι άλλο η Ελλάδα θα έχει έμμεσες επιπτώσεις. Αυτοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις, είναι οι «ατμομηχανές» στον γεωργικό τομέα, που είναι η Γαλλία και η Ιταλία κατά βάση, στην ΕΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ δηλαδή ότι το ιταλικό lobby που είναι τεράστιο στην Αμερική, θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο.
Αυτή η τρομολαγνεία που επικρατεί – και είναι θεωρώ και ένα show ισχύος από την αμερικανική κυβέρνηση, πιστεύω ότι γίνεται γιατί και η ίδια ΕΕ επιβάλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, όπως και στα ιαπωνικά, όπως και σε όλα τα εισαγόμενα. Δεν με παραξενεύει δηλαδή και αυτό που έχει γίνει με τα αυτοκίνητα. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Σκεφτείτε ότι ένα ιαπωνικό αυτοκίνητο (αυτό το είχαν επιβάλλει η Γερμανοί και το πέρασαν πριν χρόνια) έχει 30% δασμούς περίπου για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» κατά κάποιο τρόπο με έναν πιο ωμό και με έναν πιο πομπώδες τρόπο από την αμερικανική κυβέρνηση για να δείξει ότι έχει πυγμή και βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε μια πιο ισχυρή θέση. Όλα αυτά είναι γεωστρατηγικά παιχνίδια και αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με τα καταναλωτικά αγαθά.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί το κρασί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα ευρωπαϊκά προϊόντα γενικότερα – και φυσικά τα ελληνικά – ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικά σε τιμή ακόμη και από τα αμερικανικά ή τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά άλλων χωρών. Οπότε ένα κρασί που πωλείται περίπου 12-13 ευρώ στην ελληνική αγορά, δεν θα παραξενέψει τον Αμερικανό αν το δει στα 17 – 18 ευρώ στην αμερικανική αγορά και είναι λογικό, όταν τα αντίστοιχα αμερικανικά προϊόντα στην ελληνική αγορά είναι της τάξεως των 20-30 δολαρίων. Θέλω να πω οτι επειδή είναι ήδη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, αυτό το 20% δεν θα τα επηρεάσει σε τρομερό βαθμό. Θα είναι και μια ευκαιρία για αυτούς, για να βγάλουν και περισσότερα χρήματα, γιατί με βάση αυτό θα βάλουν και άλλη ανατίμηση επάνω στο προϊόν. Οπότε δεν βγαίνουμε χαμένοι».

«ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ»
Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι καταναλώσεις εκεί είναι διαφορετικές. Ναι, θα επηρεάσουν την κατανάλωση στην αρχή, γιατί θα υπάρξει μια αναστάτωση στο κοινό, αλλά πιστεύω οτι – όπως και οι φόροι, όπως και όλα τα αγαθά – σιγά σιγά θα μπουν στην ζωή τους. Αυτοί που είναι να καταναλώσουν το κρασί, θα το καταναλώσουν και αυτοί που είναι να πάρουν ελαιόλαδο, θα το πάρουν. Ίσως μάλιστα είναι και μια ευκαιρία, να εξάγονται επιτέλους ποιοτικότερα προϊόντα. Πιο πολύ είναι η τρομολαγνεία στον κόσμο που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό – γιατί θα κοπεί περισσότερο δολάριο – αλλά γενικότερα αυτές οι πληθωριστικές τάσεις θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά πάλι. Είναι ένα «μπούμερανγκ» που θα γυρίσει ξανά επάνω μας. Θα δούμε που θα βγει. Πάντως η αγορά είναι δύσκολη. Εξελίσσεται πολύ περίεργα. Οι καταναλώσεις στα αλκοολούχα ποτά – και στο κρασί – πέφτουν σταδιακά λόγω των καταστάσεων που επικρατούν. Γενικότερα βάλλεται γενικότερα το κρασί (και τα αλκοολούχα) από παντού. Τώρα όλα μας πειράζουν και μας ενοχλούν, ενώ όταν καταναλώνουμε κάθε μέρα μεταλλαγμένα, τυποποιημένα και πλαστικοποιημένα προϊόντα, εκείνα δεν κάνουν ζημιά. Τα έβαλαν όχι μόνον με τα ποτά, αλλά γενικότερα με τον δυτικό τρόπο ζωής γιατί θέλουν να «περάσουν» διάφορα. Οπότε η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Η εξέλιξη αυτή με τους δασμούς από πλευράς Αμερικής, είναι ένα ακόμη «κερασάκι στην τούρτα» στο να μειωθούν κι άλλο οι εξαγωγές σε κάποια προϊόντα. Το ζήτημα είναι ότι ο μέσος αμερικανός πολίτης θα καταναλώνει και πάλι προϊόντα, απλά δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό κρασί και το αν επηρεάζεται ή δεν επηρεάζεται. Κατά αρχήν η κατανάλωση ελληνικού κρασιού στην αμερικανική αγορά, αγγίζει το 0,01%. Είναι απειροελάχιστο το νούμερο. Φανταστείτε λοιπόν να μπορέσουμε να κατακτήσουμε το 0,1%. Θα μιλάμε για άθλο. Η όλη κατάσταση λέει ότι ναι, θα επηρεαστούν κάποια προϊόντα (αν μη τι άλλο τα φθηνά που χαλούσαν και το όνομα της Ελλάδας για να το πω πιο απλά) και θα επικρατήσει πλέον το πιο ποιοτικό κρασί. Για μένα είναι μια ευκαιρία να αποδειχτεί ότι το ελληνικό κρασί είναι ποιοτικό. Θα το δούμε, γιατί ακόμη δεν ξέρουμε επίσημα ποια προϊόντα θα επηρεαστούν».
