Κατάληψη στο 4ο ΓΕΛ Ξάνθης

Απέτυχαν οι προσπάθειες για κατάληψη σε 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, όμως…

Σ. Αυγέρη: «Δεν υπήρξε κανένα αίτημα – Δεν υπάρχει απόφαση Γ.Σ – Γελοίο να μιλούν για ομοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές για το συγκεκριμένο σχολείο»

Αύριο το πρωί η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου για το θέμα και τις «διαστάσεις» του

Σε κατάληψη προχώρησαν σήμερα, μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, διαμαρτυρόμενοι αφενός για το κτιριακό πρόβλημα (το οποίο είναι γνωστό άλλωστε ότι υφίσταται) και αφετέρου για…«ρατσιστικές συμπεριφορές προς μαθητές, εκβιασμό μαθητών  για ομαδικές αποβολές, κυρώσεις για τους μαθητές που χρησιμοποιούν κινητά στον χώρο του σχολείου» και όχι μόνο.

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ– ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. – ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΟΜΟΦΟΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Θέματα, για τα οποία ωστόσο δεν υπήρξε κανένα αίτημα, όπως διευκρινίζει στην «Θ» η Διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Σοφία Αυγέρη, η οποία τονίζει επακριβώς ότι «κατά αρχήν για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσουμε αύριο ως Σύλλογος Διδασκόντων προκειμένου να βγάλουμε μια επίσημη ανακοίνωση.
Πρώτον και βασικό είναι ότι ουδέποτε είχαμε κανένα αίτημα από τα παιδιά. Για να γίνει κατάληψη, θα πρέπει πρώτα να έχουν διατυπώσει κάποια αιτήματα, να τα έχουμε αρνηθεί, να «κλείσουν» όλοι οι «δρόμοι» και μετά να προχωρήσουν σε κατάληψη. Δεν είχαμε κανένα σχετικό αίτημα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και δεν έχει γίνει καμία άρνηση αιτημάτων από εμάς. Δεν είχαμε καν αιτήματα. Σήμερα το πρωί πήγαμε και είδαμε το σχολείο κλειστό από μια ομάδα παιδιών και ενώ θα μπορούσαν  να έχουν απόφαση Γενικής Συνέλευσης, δεν είχαν. Είναι μια κατάληψη για την οποία δεν υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης μαθητών. Δεν υφίσταται καν κατάληψη. Υπάρχει κλείσιμο σχολείου από λίγους μαθητές χωρίς απόφαση ΓΣ και χωρίς να έχουν επιδοθεί από τις προηγούμενες ημέρες αιτήματα που δεν έχουν γίνει δεκτά. Εμείς είμαστε εξ απίνης ως σύλλογος. Δεύτερον είμαστε ιδιαίτερα ενοχλημένοι που κατηγορούν το σχολείο μας για ομοφοβία, ρατσισμό κλπ. Ένα σχολείο οι δράσεις του οποίου είναι υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να δουν τις δράσεις, την ιστορία μας και τους αγώνες μας. Όσον αφορά στα ΑμεΑ, έχουμε κάνει τουαλέτες και ασανσέρ για ΑμεΑ. Αυτά που έχουμε κάνει ως σχολείο για τα ΑμεΑ, δεν τα έχει κάνει κανένα άλλο σχολείο στην Ξάνθη. Δεν έχουμε κιόλας ΑμεΑ. Υπάρχει ένα στο 5ο Γυμνάσιο με το οποίο συστεγαζόμαστε και έχουμε ρίξει πολλά χρήματα για τα ΑμεΑ. Έχουμε μόνον ένα παιδί με αμβλυωπία, με παράλληλη στήριξη. Το να κατηγορούν το δικό μας σχολείο για τέτοια πράγματα, είναι γελοίο. Πάντα ήμασταν υπέρμαχοι της διαφορετικότητας. Όσο για το στεγαστικό, τόσο σαν διεύθυνση όσο και σαν σύλλογος το «παλεύουμε» αλλά δεν περνά από το χέρι μας. Έχουμε συνεχώς συναντήσεις. Ο,τι μπορούμε να κάνουμε και σαν διεύθυνση αλλά και σαν σύλλογο το κάνουμε».

 

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΣ…ΛΙΒΕΛΟΣ (;)

Πάντως και η ίδια η Διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης, αναρωτιέται αφενός αν αυτό το κείμενο είναι «λόγος» παιδιών και αφετέρου, γιατί – εφόσον το σχολείο πηγαίνει καλά ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια – να υπάρχει τέτοιος λίβελος.

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Κάτι που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι αυτήν την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση της ΕΛΜΕ Ξάνθης με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, σχετικά με το κτιριακό ζήτημα του 4ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης (που όντως υφίσταται, αλλά είναι μακροχρόνιο το θέμα και δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του λόγο κατάληψης) αλλά και άλλων σχολικών μονάδων της πόλης.

 

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ 2Ο ΚΑΙ 3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες προσπάθειες για κατάληψη έγιναν το πρωί και σε 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης. Βέβαια, στην περίπτωση του 2ου Γυμνασίου, κατόπιν συνενόησης διεύθυνσης και συλλόγου γονέων, η προσπάθεια των παιδιών έπεσε στο… «κενό» ενώ στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για…κατάληψη, μερίδα μαθητών προχώρησε σε αποχή.