Συνεχίζονται οι κατασκηνωτικές περίοδοι – Πλούσιο αλλά και παιδαγωγικό το καθημερινό πρόγραμμα
Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Αρχηγός Μαθητικών Κατασκηνώσεων Αβδήρων, μιλούν στην «Θ»
Ξεκούραση, παιχνίδι, μπάνιο αλλά και ζωή μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον, προκειμένου να παιδαγωγηθούν και παράλληλα να μάθουν να τακτοποιούν και να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, συμβιώνοντας με συνομηλίκους τους, περιλαμβάνουν οι στιγμές που ζουν μαθητές και μαθήτριες στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Δρυμιάς αλλά και στις Μαθητικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αβδήρων.
Χώροι που «σφύζουν» αυτό το διάστημα από ζωή και παιδικά χαμόγελα, καθώς οι κατασκηνωτικές περίοδοι, διαδέχονται η μια την άλλη, όπως εξηγούν στην «Θ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων αλλά και ο Αρχηγός – Υπεύθυνος των μαθητικών κατασκηνώσεων του Δήμου Αβδήρων κ. Βασίλης Συμεωνίδης.
«ΧΑΡΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΖΩΗ…»
Ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων αναφέρει στην «Θ» ότι «με την Χάρη του Θεού, όλα κυλούν πολύ καλά. Τα παιδιά χαίρονται, παίζουν, παιδαγωγούνται και ζουν μαζί την κοινοτική ζωή. Ενώ σε καθενός το σπίτι συνήθως ακούγεται το «μαμά, φέρε μου λίγο νερό», εκεί κάθε μέρα μια ομάδα υπηρετεί όλες τις άλλες ομάδες στην τραπεζαρία. Το πρωί που θα σηκωθούν θα στρώσουν τα κρεβάτια τους (έτσι μαθαίνουν να νοικοκυρεύονται), έπειτα θα κατέβουν να κάνουν την γυμναστική τους, την έπαρση της Σημαίας, την προσευχή τους, θα πάρουν το πρωινό τους, μέχρι το μεσημέρι έχουν απασχόληση κατά ομάδες, διδασκαλία σε θεάματα που αφορούν στην Πίστη, την ιστορία (ελληνική και τοπική), το περιβάλλον, την φιλία, ενώ τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στο παιχνίδι. Τα μεν κορίτσια ασχολούνται με χορούς και χειροτεχνίες. Τα αγόρια κατεβαίνουν στα γήπεδα. Υπάρχει το 5Χ5 για ποδόσφαιρο και για μπάσκετ, ενώ κατεβαίνουν και στην πισίνα των Κομνηνών. Έπειτα θα γυρίσουν να κάνουν το μπάνιο τους, ενώ το βράδυ τα μεγάλα παιδιά θα πάρουν τις κιθάρες και τα ακορντεόν τους. Κάθε Σάββατο, λειτουργώ και τα παιδιά κοινωνούν. Δόξα Τω Θεώ, περνούμε καλά. Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, δεν επηρέασε τα παιδιά, γιατί οι ώρες που έβρεχε, ήταν ώρες που αναπαύονταν».
«420 ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – 4 ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ»
Αναφορικά με την συμμετοχή των παιδιών και τις κατασκηνωτικές περιόδους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, σημειώνει ότι «φέτος φιλοξενούμε γύρω στα 420 παιδιά. Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι τέσσερις. Έγιναν οι δυο κατασκηνωτικές περίοδοι των κοριτσιών (μικρότερα και μεγαλύτερα), αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται τα μικρότερα αγόρια και την τέταρτη περίοδο θα φιλοξενηθούν τα μεγαλύτερα αγόρια γυμνασίου και λυκείου».
«106 ΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ – «ΓΕΜΑΤΟ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ»
Από την πλευρά του ο Αρχηγός – Υπεύθυνος των μαθητικών κατασκηνώσεων του Δήμου Αβδήρων κ. Βασίλης Συμεωνίδης αναφέρει ότι «οι κατασκηνώσεις, είναι του Υπουργείου Παιδείας με την επωνυμία «Μαθητικές Κατασκηνώσεις Αρχαίων Αβδήρων». Λειτουργούν σε δύο κατασκηνωτικές περιόδους των 15 ημερών. Ξεκινήσαμε από τις 2/7 και η δεύτερη περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 29/7 οπότε και θα αποχωρήσουν οι μαθητές. Έχουμε την δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μέχρι 104 παιδιά. Αυτήν την στιγμή είμαστε πλήρεις. Έχουμε 106 παιδιά. Βάλαμε επιπλέον δύο κλίνες. Δεν έχουμε αποχωρήσεις αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις 1-2 παιδιών που από την πρώτη ημέρα κιόλας εκδήλωσαν κάποια δυσκολία να προσαρμοστούν στην κατασκηνωτική ζωή, ίσως επειδή για πρώτη φορά αποχωρούσαν από το οικογενειακό περιβάλλον. Αναφορικά με τον καιρό, για την δεύτερη κατασκηνωτική περίοδο που ξεκίνησε την Τρίτη 16 Ιουλίου, έχει βελτιωθεί και ευχόμαστε και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Όταν ο καιρός είναι καλός και η διάθεση των κατασκηνωτών είναι καλή και όλο το πρόγραμμα διαμορφώνεται έτσι ώστε να περνούν πολύ ευχάριστα τα παιδιά και να μην θέλουν να φύγουν. Επίσης, στην κατασκήνωση υπάρχουν 21 συνολικά άτομα προσωπικό».
«ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
«Πέρα από το μπάνιο που μαθαίνουν τα παιδιά, το οποίο γίνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες (από τις 11 έως τις 13.15) έχουν πλήθος δραστηριοτήτων που γεμίζουν δημιουργικά και ευχάριστα το πρόγραμμά τους. Συγκεκριμένα υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου όπου γίνονται αθλητικές δραστηριότητες, γίνονται ομαδικά κατασκηνωτικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες, μουσικές δραστηριότητες με κατασκηνωτές – μουσικούς που έχουμε, ενώ παράλληλα υπάρχουν και εξωτερικές δραστηριότητες όπως επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο ώστε να υπάρχει ένα «γεμάτο» πρόγραμμα και να περνούν ευχάριστα τα παιδιά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ένας από τους σκοπούς της κατασκήνωσης επίσης είναι να εξοικειώσει τα παιδιά να ζουν μακριά από τους γονείς τους και ταυτόχρονα να τα βοηθήσει να αποκτήσουν μια αυτονομία. Να στρώνουν δηλαδή το κρεβάτι τους, να προσέχουν τα προσωπικά τους είδη, να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή μόνα τους (και με την βοήθεια των ομαδαρχισσών) και γενικά δραστηριότητες οι οποίες στο σπίτι, η βοήθεια της μαμάς είναι καταλυτική. Εδώ πρέπει να κάνουν μόνα τους πολλά από αυτά, όπως το να μαζεύουν τα μαγιό τους, να τα πλένουν, να τα στεγνώνουν (με την βοήθεια βέβαια του ομαδάρχη). Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε πως οι ηλικίες που φιλοξενούνται είναι από παιδιά Β΄Δημοτικού (τα παιδιά δηλαδή που έχουν τελειώσει την Α΄Δημοτικού) μέχρι και Ε’ Δημοτικού (δηλαδή τα παιδιά που θα πάνε στην ΣΤ΄Δημοτικού). Βέβαια υπάρχουν και οι ομαδάρχισσες που βοηθούν ως «μεγάλες αδελφές» στον θάλαμο. Συνήθως είναι κορίτσια του Γυμνασίου ή των πρώτων τάξεων του Λυκείου. Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς τους γονείς είτε των παιδιών που φιλοξενούμε αυτήν την στιγμή είτε των παιδιών που θα φιλοξενήσουμε στο μέλλον, είναι πως εδώ υπάρχει ένας εξαιρετικός χώρος, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη που παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στα παιδιά που φιλοξενούν. Για αυτό εξάλλου υπάρχει και αυτή η μεγάλη ζήτηση για να έρθουν τα παιδιά και να συμμετέχουν σε αυτές τις κατασκηνωτικές περιόδους».