Καταστροφές σε ακτινίδια, καλαμπόκια και κηπευτικά σε περιοχές του Δήμου Τοπείρου

Μάλλον δεν ήταν και τόσο «ανώδυνο»  το πέρασμα της κακοκαιρίας από τον Ν. Ξάνθης

Κ. Δαλάτσης: «Κινήθηκε πολύ γρήγορα ο ΕΛΓΑ αλλά… πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο»

«Πληγές» στην αγροτική οικονομία και πιο συγκεκριμένα σε καλλιέργειες ακτινιδίων στην περιοχή της Κυψέλης και όχι μόνο, άφησε το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ξάνθη, το οποίο τελικά δεν ήταν και τόσο…ανώδυνο, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης. Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα και στο ζήτημα του νομικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, εξαίροντας ωστόσο την άμεση ανταπόκριση των κλιμακίων για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής.
«ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ – ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΕΛΓΑ»
Ειδικότερα ο κ. Δαλάτσης ανέφερε στην «Θ» ότι «η κακοκαιρία δυστυχώς άφησε πολλές ζημιές στην περιοχή. Έγιναν κάποιες καταστροφές σε αγροκτήματα αλλά και σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυψέλης, ένα αγρόκτημα με ακτινίδια 10 στρεμμάτων έπεσε όλο κάτω. Πλέον όλα ακουμπούν στην γη. Τόσο η παραγωγή που ήταν έτοιμη για να μαζευτεί σε λίγες ημέρες όσο και οι εγκαταστάσεις των ακτινιδίων. Στην Εξοχή, επίσης, έχουν ξηλωθεί δυο στάβλοι από τον αέρα. Στο Άβατο το ίδιο όπως επίσης και στο Μυρωδάτο και σε άλλα χωριά. Έχουν γίνει πάρα πολλές ζημιές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις το ΕΛΓΑ που ήδη κινήθηκε άμεσα – πρέπει να το επισημάνουμε αυτό – και την επομένη της κακοκαιρία ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Πανταζής επισκέφθηκε την περιοχή και χθες ήταν ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (και τους αξίζουν συγχαρητήρια) για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα ο ΕΛΓΑ. Πρέπει να επισημαίνουμε και να επικροτούμε γενικά τα καλώς κείμενα».
«ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΣΕΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 30% ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»
Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ο κ. Δαλάτσης επισήμανε ότι «όπως ο ΕΛΓΑ κινήθηκε άμεσα για την καταγραφή και τις εκτιμήσεις, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και για τις αποζημιώσεις. Ωστόσο για τις αποζημιώσεις, το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ κάποιες φορές περιορίζει κάπως τα πράγματα. Θέλω να αναφερθώ κυρίως στην περίπτωση ΠΣΕΑ. Για να μπει μια περιοχή σε αποζημίωση ΠΣΕΑ, μπορεί να πληρωθούν λίγο αργότερα αυτού που έχουν πάθει την ζημιά αλλά να πληρωθούν με περισσότερα χρήματα, το νομικό πλαίσιο λέει ότι πρέπει να υπάρχει καταστροφή 30% στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ όμως, βλέπουμε ότι ο καιρός έπιασε σε συγκεκριμένα χωριά. Δεν υπάρχει καταστροφή 30% στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το σημείο, το νομικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ελαστικό, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που όντως έπαθαν ζημιά, να αποζημιωθούν. Να υπάρξει μια εξαίρεση ως προς αυτό. Θα πρέπει να το δούμε τόσο με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, όσο και με το υπουργείο. Εμείς τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς ώστε να δοθεί μια λύση και να αποζημιωθούν όπως πρέπει. Γιατί αν έχεις πάθει μια μεγάλη ζημιά (οικονομικά) και ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να τα καλύψει αυτά, είτε επειδή δεν προβλέπεται να καλύψει τόσο μεγάλο ποσό, είτε επειδή δεν επιτρέπεται να αποζημιώσει, θα πρέπει να δοθεί λύση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και ελπίζω ότι τόσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη να είναι και αυτοί ελαστικοί ώστε  να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο και το υπουργείο – ταυτόχρονα – να μπορέσει να αλλάξει λίγο το πλαίσιο αυτό και να αποζημιώνονται όσοι έχουν πάθει ζημιά, αντικειμενικά».
«ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ»
Κλείνοντας ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι «οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί είναι τα ακτινίδια (όπως προανέφερα), κάποια καλαμπόκια που έχουν μείνει αλώνιστα, έχουν πέσει σχεδόν όλα στις προαναφερόμενες περιοχές καθώς και τα κηπευτικά. Και αυτά έχουν πάθει ζημιά, διότι η βροχόπτωση ήταν έντονη με πάρα πολύ αέρα. Έπεσαν κάτω τα πιπέρια κλπ. Υπάρχει γενικά πρόβλημα μεγάλο και για αυτό λέμε ότι ο ΕΛΓΑ – που κάνει ήδη τις εκτιμήσεις – θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και όσον αφορά στις αποζημιώσεις, γιατί υπάρχει το γραφειοκρατικό κομμάτι και ταυτόχρονα να υπάρχει μια ελαστικότητα σε τέτοιες καταστροφές. Είδαμε ότι υπήρξε δυνατός αέρας, στην παραθαλάσσια περιοχή (Κυψέλη μέχρι Εξοχή) και δεν είχαμε άλλες ζημιές σε άλλες περιοχές. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια εξαίρεση στον νόμο. Οι νόμοι είναι καλοί, κάποιες φορές προστατεύουν και βοηθούν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούν ως «τροχοπέδη» και αυτό θα πρέπει να το δούμε».