Και νέα φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης –Κανείς δεν κλήθηκε για μετρήσεις – «Παγωμένη» παραμένει η διαδικασία για το μεγάλο έργο διευθέτησης
Η καρατόμηση των Ξανθιώτικων κοινοπραξιών έφερε τραγικές καθυστερήσεις
Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την όλη εξέλιξη Σπ. Ραψομανίκης και Αθ. Εκμεκτσής
Τα ίδια «Παντελάκη» μου με την νέα φωτιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ στον ΧΥΤΑ Ξάνθης και μάλιστα σε ένα απρόσιτο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία σημείο, με αποτέλεσμα η κατάσβεση να γίνεται μόνον με σκαπτικά μηχανήματα και χώμα.
Εν τω μεταξύ, όσο η φωτιά καίει, τόσο ξυπνούν «μνήμες» από το περασμένο καλοκαίρι και ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες που υπάρχουν αναφορικά με το έργο που με…έτοιμα χρήματα θα μπορούσε να «ωριμάσει» αλλά δυστυχώς η ανευθυνότητα το οδήγησε σε «πάγωμα».
Από την άλλη ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει είναι τι θα βάλουμε αύριο – μεθαύριο στο πιάτο μας, καθώς ενώ η φωτιά έκαιγε από το βράδυ της Πέμπτης και για πολλές ώρες, ως τουλάχιστον τις 12.00 χθες το μεσημέρι, κανείς δεν είχε φροντίσει (για άλλη μια φορά) να ζητήσει μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το μοναδικό εργαστήρι του ΔΠΘ και τον γνωστό Καθηγητή κ. Σπύρο Ραψομανίκη, ο οποίος και την τελευταία φορά επισήμανε οτι οι πρώτες μετρήσεις θα πρέπει να γίνουν κατά την διάρκεια της φωτιάς και όχι μετά από…τέσσερις ημέρες (όπως δηλαδή έγινε την προηγούμενη φορά).
Όλες τις παραπάνω πτυχές, αναλύει με αυτό το ρεπορτάζ της η «Θ», στο οποίο μιλούν ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψομανίκης καθώς και ο κ. Αθανάσιος Εκμεκτσής (ιδιοκτήτης της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε»).
«ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΦΩΤΙΑ – ΜΕ ΣΚΑΠΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΜΑ Η ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ»
Ειδικότερα ο κ. Βαφειάδης ανέφερε ότι «ενημερώθηκα την Πέμπτη το βράδυ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Η φωτιά είναι σε δύσβατο σημείο και δεν έχει πρόσβαση η πυροσβεστική. Επιχειρούσε μόνο η εταιρεία (ο εργολάβος του ΧΥΤΑ) με μηχάνημα. Προσπαθούσαν να βρουν χώμα. Έχω μιλήσει τόσο με τον Δήμο Τοπείρου όσο και με τον Δήμο Ξάνθης. Είπαν ότι θα συνεισφέρουν και ότι ο Δήμος Ξάνθης θα φέρει χώμα. Ξέρω ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη ακόμη (γιατί βρίσκομαι στην Αθήνα). Η φωτιά μπορεί να σβήσει σκαπτικά. Να μπει φορτοεκσκαφέας που θα παίρνει χώμα και θα το ρίχνει στην φωτιά. Ήδη γίνεται αυτό αλλά η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμη. Ενημερώνομαι συνεχώς από την πυροσβεστική. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα (το συναντήσαμε και άλλη φορά) και πρέπει να κάτι να γίνει».
«ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΣΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»
Από πλευράς μετρήσεων τώρα (και πάλι στο ίδιο έργο θεατές) παρά το γεγονός οτι από την έναρξη της φωτιάς είχαν περάσει αρκετές ώρες, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή στις 12.00, κανείς δεν είχε προσεγγίσει το Τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ προκειμένου να ξεκινήσουν οι μετρήσεις και να έχουμε μια σαφή εικόνα για το…τι θα βάλουμε αύριο στο «πιάτο» μας.
«Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης και μάλιστα από το σπίτι μου έβλεπα και τις φλόγες. Δεν μου ζήτησαν τίποτα. Όταν καίει κάτι κρατικό, δεν μου ζητούν τίποτα. Όταν όμως καίει κάτι ιδιωτικό, μου ζητούν να «τρέξω». Εμείς προσφέρουμε κοινωνικό έργο στους πολίτες της Ξάνθης. Οι κύριοι αυτοί, τι κοινωνικό έργο προσφέρουν στους πολίτες της Ξάνθης; Αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα» αναφέρει από την δική του πλευρά ο κ. Ραψομανίκης, σημειώνοντας ότι «οι μετρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν κατά την ώρα που καίει η φωτιά. Ο καπνός για παράδειγμα, είδα ότι κινούνταν βορειοανατολικά. Πήγαινε προς τον κάμπο (Θαλασσιά, Άγιο Αθανάσιο κλπ). Αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν αύριο και θα πουλήσουν φρούτα και λαχανικά στην λαϊκή της Ξάνθης. Εμείς τι θα φάμε ως Ξανθιώτες; Αυτοί που είναι υπεύθυνοι τι κάνουν για αυτό; Πρώτον για να μην παίρνει φωτιά, για να μην γίνεται αυτανάφλεξη, γιατί αυτό δεν είναι ΧΥΤΑ, αλλά μια χωματερή. Ας μην κρυβόμαστε. Δεν κλήθηκα να κάνω μετρήσεις. Οι μετρήσεις για να έχουμε σωστά αποτελέσματα θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Διαφορετικά δεν θα έχουμε σωστά αποτελέσματα για να γνωρίζουμε τι θα βάλουμε στο πιάτο μας».
«ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Εκμεκτσής επισημαίνει ότι «εμείς αυτό που έχουμε κάνει, μετά και την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ήταν ένα διάβημα- επιστολή προς τον ΣΔΑΝΞ, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός δεν βρίσκεται σε αναστολή και θα έπρεπε τουλάχιστον να προχωρήσουν. Θα μπορούσαν δηλαδή να έχουν αξιολογηθεί όλες οι προσφορές, να έχουν βγάλει ξανά τον μειοδότη και το ποιος θα είναι αυτός που μπορεί να υπογράψει την σύμβαση και όταν έβγαζε απόφαση το δικαστήριο, θα λαμβάνονταν υπόψιν (εάν ακύρωνε κάτι). Θα μπορούσαν δηλαδή να φτάσουν στο σημείο της σύμβασης και όταν θα έβγαινε η απόφαση θα την λάμβαναν υπόψιν, αν αυτός που θα υπέγραφε την σύμβαση θα ακυρώνονταν. Αυτά τα χρόνια που πέρασαν θα μπορούσαν να συνεχίσουν, εφόσον δεν υπάρχει αναστολή (και αυτό είναι το βασικό), να κάνουν την αξιολόγηση των προσφορών. Το έργο θα μπορούσε να είναι σε ένα πιο ώριμο στάδιο από αυτό που βρίσκεται τώρα, έτσι ώστε αν βγει κάποια απόφαση μετά από κάποιους μήνες, να είναι έτοιμοι να υπογράψουν με αυτόν που είναι να υπογράψουν. Ενώ τώρα έχουν χάσει τόσα χρόνια και θα κάνουν άλλα…δυο χρόνια για να ξαναδούν τους φακέλους. Με το έργο αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν και τα ζητήματα αναφορικά με την φωτιά».