Και εισαγόμενοι «πορτοφολάδες» στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι αλλά… δεν το χάρηκαν!

Ν. Γουναρίδης: Ήμασταν όλοι επί ποδός»

Και «εξελιγμένοι» διαρρήκτες με ανιχνευτές… χαρτονομισμάτων- Τι λένε «σεκιουριτάδες» στην «Θ»

 

Συνολικά 3.500€ ήταν περίπου η «λεία» τεσσάρων «πορτοφολάδων», αλβανικής υπηκοότητας που επισκέφθηκαν φέτος ως συμμορία το Ξανθιώτικο καρναβάλι αλλά συνελήφθησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής από αστυνομικούς με περίπου 2.000€ ν’ αποδίδονται τελικά στα θύματά τους. Σε μία άλλη περίπτωση το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη άλλος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος βρέθηκε να έχει κλέψει περίπου 1.000 ευρώ από επισκέπτες του Καρναβαλιού μαζί με άγνωστη συνεργό του.

Οι τέσσερις πρώτοι δράστες ήταν σεσημασμένοι και ηλικίας 37, 35, 34 και 29 ετών, με καταδικαστική απόφαση να εκκρεμεί ήδη σε βάρος του 35χρονου, ενώ ο πέμπτος δράστης ήταν 38χρονος ο οποίος κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, διότι είναι καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως σημειώνει, και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, κ. Νίκος Γουναρίδης: «Η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Είχαμε φυσικά αύξηση της εγκληματικότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε περίοδο του καρναβαλιού, όμως ακόμη και οι διαπληκτισμοί ήταν λίγοι και σε όσες φασαρίες τυχόν έγιναν η παρέμβαση ήταν άμεση και τα πνεύματα ηρεμούσαν αμέσως. Πάντως για να γίνει αυτό χρειάστηκε ολόκληρη η δύναμη της Αστυνομικής διεύθυνσης Ξάνθης να είναι επί τρεις ημέρες επί ποδός».

Παράλληλα την ελληνική αστυνομία προβληματίζει και μία νέα «γενιά» διαρρηκτών η οποία βασίζεται σε ιδιότυπες μετατροπές ανιχνευτών μετάλλων για να εντοπίσει χρήματα, από τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν οι ταινίες ασφαλείας των χαρτονομισμάτων, ακόμη και κοσμήματα μέσα σε κατοικίες, επιλέγοντας έτσι τους στόχους που θα «χτυπήσει». Τέτοια «χτυπήματα» ακριβείας που απέδωσαν στους δράστες σημαντικά χρηματικά ποσά σε δεκάδες περιπτώσεις σε ολόκληρη την χώρα «δείχνουν» σπείρα που έχει εξειδικευτεί σε αυτό τον τρόπο δράσης κάνοντας «χειρουργικά χτυπήματα» ακριβείας.

Σχολιάζοντας τις τεχνικές δυνατότητες για να γίνει πραγματικά κάτι τέτοιο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας V.I.P. Security στην Ξάνθη, κ. Νίκος Βαρσάμης, τόνισε ότι: «Τεχνικά όλα είναι δυνατά να γίνουν. Αυξάνοντας την ευαισθησία ενός ανιχνευτή μετάλλων είναι δυνατό θεωρητικά να μπορέσει κάποιος να εντοπίσει αν μέσα σε ένα σπίτι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων ή κοσμημάτων. Το θέμα τελικά είναι στο κίνητρο που θα έχουν οι δράστες. Αν είναι αποφασισμένοι δεν υπάρχει παθητικό μέτρο ασφαλείας που θα μπορέσει να τους σταματήσει».

Ν. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ: «ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ»

ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣΑναλυτικότερα ο κ. Γουναρίδης τόνισε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρονιά την περίοδο των εκδηλώσεων του καρναβαλιού έχουμε στην Ξάνθη μία αύξηση της εγκληματικότητας. Όμως φέτος δουλέψαμε κι εμείς περισσότερο και καταφέραμε να κάνουμε κάποιες πολύ καλές συλλήψεις. Αυτές έγιναν με την βοήθεια της παρατήρησης αλλά και των ελέγχων που έκαναν οι αστυνομικοί σε υπόπτους. Οι συλληφθέντες δεν είναι από την περιοχή μας αλλά τους προσέλκυσε η δυνατότητα να δράσουν ευκολότερα μέσα στην πολυκοσμία που επικράτησε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Είναι πράγματα που τα περιμέναμε, υπήρξε εγκληματική δραστηριότητα αλλά παρά τις ελλείψεις που είχαμε καταφέραμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατό την ασφάλεια των πολιτών, είτε μόνιμων κατοίκων της Ξάνθης είτε επισκεπτών στις εκδηλώσεις. Είναι αλήθεια ότι έχουμε “εισαγόμενη” παραβατικότητα μαζί με τους επισκέπτες αλλά γενικά τα περιστατικά ήταν λίγα όπως λίγα ήταν και τα επεισόδια που γενικότερα έγιναν στην πόλη τις μέρες αυτές κι όποτε είχαμε κάποιο θέμα η επέμβαση ήταν άμεση χωρίς να πάρουν έκταση. Η τροχαία με βοήθειες από συναδέλφους από τα περιφερειακά τμήματα δούλεψε άψογα κι όλα τα μέτρα που πήρε πήγαν καλά χωρίς να έχουμε τροχαία ατυχήματα. Συνολικά πιστεύω ότι πήγαμε πολύ καλά».

ΜΙΧ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ: «ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΕΡ»

dsgsgsdΌσον αφορά τη νέα «μόδα» των σκάνερ χρημάτων και κοσμημάτων ο κ. Βαρσάμης τόνισε ότι: «Στην βάση της τεχνολογίας η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων σκάνερ που να μπορούν να εντοπίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα σε κατοικίες ή κοσμήματα για να διευκολύνουν την στοχοποίηση αυτών από διαρρήκτες είναι εφικτή. Άλλωστε πλέον σήμερα τα πάντα είναι τεχνικά εφικτά. Βάζοντας σε μεγαλύτερη ευαισθησία για παράδειγμα έναν ανιχνευτή μετάλλων στον οποίο έχεις κάνει και τις απαραίτητες μετατροπές, μπορείς να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Είναι η ίδια λειτουργία που γίνεται σε κάθε παγίδευση στόχου, όπως λειτουργεί και ένα ραντάρ για παράδειγμα. Δεν γνωρίζω όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά ένας καλός ανιχνευτής μετάλλων θα μπορούσε να κάνει μία τέτοια ανίχνευση ίσως κι από τα 15 ή τα 20 μέτρα μακριά. Αυτοί που έχουν βάλει κάποιον τέτοιο στόχο σίγουρα θα μπορέσουν να τον επιτύχουν. Μην ξεχνάμε ότι πλέον τα πάντα και ιδίως οι πληροφορίες και η τεχνολογία είναι προσβάσιμα σε όλους. Κύριος στόχος αυτή την περίοδο είναι βέβαια ο χρυσός αλλά εννοείται ότι γενικότερα είναι πολύ επικίνδυνο να κρατάμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα στα σπίτια μας, ακόμη και χωρίς την χρήση τέτοιων συσκευών. Επίσης επικίνδυνο είναι να κρατάμε ποσά π.χ. από εισπράξεις καταστήματος, όταν αυτές είναι σημαντικές. Ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης και ανέχειας όλα γίνονται και τελικά κανένα παθητικό μέτρο ασφάλειας δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτα ένα περιουσιακό στοιχείο παρά μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία».