Οι δικοί μας… δεν «ζεσταίνουν» τις μηχανές
«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί γεωργοί, οι οποίοι, λέει, πήραν απόφαση να βγουν στις πλατείες των χωριών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αλλά ωστόσο οι δικοί μας αγρότες κρατάνε μικρό καλάθι και όπως ανεπίσημα αναφέρουν, το αν κινητοποιηθούν και το πότε θα το αποφασίσουν αυτοί με το συλλογικό τους όργανο που είναι το Περιφερειακό Όργανο ΑΜ-Θ και κανένας άλλος… Το έχω αναφέρει και άλλη φορά πως στον αγροτικό κόσμο ο καθένας είναι… ότι του φανεί (!) σε ότι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους μεγαλοτσιφλικάδες της κεντρικής Ελλάδας να θεωρούν ότι έχουν όλους τους αγρότες στους τσεπάκι τους και υπό την καθοδήγησή τους! Συμφωνώ απόλυτα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αγροτικά όργανα σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε πανελλαδικό, γιατί είναι άλλα και εντελώς διαφορετικά τα προβλήματα και τα «θέλω» των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, διαφορετικά των αγροτών της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Κρήτης κλπ… Σε ότι αφορά τους ημέτερους αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες μου δεν πρόκειται να βγουν ούτε στις πλατείες, ούτε στους δρόμους, ούτε πουθενά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και καλά θα κάνουν…
Ο καθένας «κοιτάζει» το συμφέρον του, αλλά…
Κανονικά μετά το κλείσιμο κεντρικών ξενοδοχείων στην Ξάνθη, θα περίμενε κανείς να αυξηθεί αλματωδώς η δουλειά στα υπόλοιπα… λίγα που απέμεναν! Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται με βάση και τις δηλώσεις των ξενοδόχων μας, εκ των οποίων κάποιοι σκέφτονται να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» των άλλων, που κλείνουν τα ξενοδοχεία και τα κάνουν φοιτητικά διαμερισματάκια, ή κάποιους άλλους που προσφεύγουν στη μέθοδο του Airbnb! Όσες κλίνες Airbnb και να δημιουργηθούν όμως στην Ξάνθη, η απουσία οργανωμένων ξενοδοχείων σηματοδοτεί άσχημες εξελίξεις στην επισκεψιμότητα. Για να φιλοξενηθεί ένα μεγάλο γκρουπ από αυτά που συνήθως ταξιδεύουν, είτε για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις, είτε ως μαθητικές εκδρομές, είτε ως εκδρομές ΚΑΠΗ κλπ, χρειάζονται ξενοδοχεία με τουλάχιστον 25-30 δωμάτια για να μην χρειαστεί να διασκορπιστούν δεξιά και αριστερά οι εκδρομείς… Τέτοια ξενοδοχεία λοιπόν στην Ξάνθη, έμειναν 2-3 και εκείνα κρατιούνται με το ζόρι! Σου λέει ο «άλλος», καλύτερα να έχω 30-40 στούντιο για φοιτητές και να κονομάω 20 χιλιάρικα τον μήνα χωρίς ρεσεψιόν, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς καμαριέρες, χωρίς κανένα έξοδο, παρά να διατηρώ ξενοδοχείο και να ψάχνομαι τις 250 από τις 365 μέρες στον χρόνο! Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο… Το τι σημαίνει όμως αυτό για την τουριστική ανάπτυξη της Ξάνθης, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που «πονάει» ιδιαίτερα.
Δεν αξίζει τον «κόπο»…
Και άντε να ήταν σπουδαία η διαφορά της τιμής, θα έλεγα δικαιολογημένα… Όταν μιλάμε όμως για 10-15 ευρώ στο ρεζερβουάρ, τότε… τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του! Αναφέρομαι στις ουρές που σχηματίζονται, λέει, έξω από τα κοντινά με τα σύνορα βενζινάδικα της Βουλγαρίας, με Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να φουλάρουν γιατί, λέει, εκεί η βενζίνη είναι 40 λεπτά φτηνότερη από εδώ! Το γεγονός ότι θα «κάψουν» το μισό κέρδος στο πάνε-έλα και το υπόλοιπο θα το πιούνε καφέδες και θα τους μείνει η ταλαιπωρία από το ταξίδι, δεν τους λέει κάτι… Εκτός και αν το βλέπουν σαν μια ημερήσια εκδρομή και έχουν το ωφέλιμο μετά το τερπνό! Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ανοίγουν τα σύνορα υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά… Δεν υπάρχει μόνο εισροή, αλλά και εκροή. Σε ότι αφορά όμως τα καύσιμα, να υπενθυμίσω ότι συν τοις άλλοις αναλαμβάνουν και ένα ρίσκο όσοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία αποκλειστικά για ένα φουλάρισμα, αφού δεν γνωρίζουν εκεί πρόσωπα και πράγματα, το κατά πόσο δηλαδή τα καύσιμα είναι της «προκοπής» ή όχι…
Περίσσεψαν και οι… απατεώνες!
Εκτός από τα τροχαία δυστυχήματα που σημάδευσαν τον περασμένο χρόνο (και δυστυχώς συνεχίζουν και το 2025), ένα άλλο πρόβλημα που εξελίσσεται σε μάστιγα είναι και οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Είναι το «σπορ» των σύγχρονων απατεώνων, που μυρίζονται «ψητό», την στήνουν στα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια ορμάνε… Μιλάμε για καθάρματα που δεν σέβονται τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής αυτών των ανθρώπων, γιατί, βλέπετε, είναι μεγαλύτερο το ρίσκο να επιτεθούν στους πλουσιότερους, οι οποίοι διαθέτουν και τις σύγχρονες άμυνες, αλλά και την «αντίληψη» του κινδύνου σε μεγαλύτερο βαθμό. Και ιδιαίτερα τώρα με τη χρήση του AI (τεχνητή νοημοσύνη), μπορούν οι επιτήδειοι να στήσουν τη «μηχανή» τους με φωνές ολόιδιες με εκείνους που επικαλούνται, ακόμη και με τηλεφωνικά νούμερα οικείων προσώπων, στα οποία παρεμβαίνουν και απαντούν οι ίδιοι αντ’ αυτών! Άντε τώρα για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να μπορέσει να καταλάβει πως είναι δυνατόν να γίνουν όλα αυτά και να μην πέσει θύμα στα νύχια τους!