
30-35 οι ωφελούμενοι – Έρχονται και νέες θέσεις εργασίας
Μιλά στην «Θ», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Κων. Γκαγκαλίδης
«Σάρκα και οστά» θα λάβει περί τα τέλη του χρόνου η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο παλιό ΚΑΠΗ Χρύσας, όπου θα υποδέχεται σε καθημερινή βάση 30-35 ωφελούμενους ηλικιωμένους, προκειμένου να τους φιλοξενεί κατά την διάρκεια της ημέρας (08.00-15.00) και θα τους παρέχει την φροντίδα που χρειάζονται, όσο τα συγγενικά τους πρόσωπα βρίσκονται στην εργασία τους.
Μια δομή που θα «ανοίξει» και νέες θέσεις εργασίας και επί της ουσίας θα αποτελέσει έναν «παιδικό σταθμό για ηλικιωμένους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Θ», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης. Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα και στο «συμμάζεμα» των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, στο γνωστό κτίριο του «πρασίνου», όπου συγχρόνως αναμένονται και άλλες ιατρικές/ιατροκοινωνικές υπηρεσίες, όπως η ίδρυση του Πολυιατρείου και η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας.

«30-35 ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΗΦΗ – ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΠΗ ΧΡΥΣΑΣ, ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκαγκαλίδης, εξήγησε στην «Θ» στο πως θα λειτουργεί η νέα δομή λέγοντας ότι: «η ένταξή μας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) είχε γίνει από καιρό. Μετά από τον έλεγχο των υπηρεσιών και του χώρου όπου θα στεγαστεί ήρθε η έγκριση και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτήν την δομή που θα ξεκινήσει στην Ξάνθη. Τα σχόλια για τον χώρο ήταν πάρα πού θετικά και από την ελεγκτική επιτροπή. Θα στεγαστεί στο παλιό ΚΑΠΗ της Χρύσας. Είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος που θα έχει μια πολύ καλή δυναμικότητα. Θα προσεγγίζει τα 30 -35 άτομα περίπου ωφελούμενων. Το ΚΗΦΗ είναι μια δομή που τελικά συμβάλλει στην συνοχή μιας διευρυμένης οικογένειας, μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, γιατί δέχεται άτομα που έχουν την ανάγκη φροντίδας (όταν για παράδειγμα, τα παιδιά τους που εργάζονται το πρωί, δεν μπορούν να φροντίζουν τον ηλικιωμένο γονιό τους). Πρόκειται λοιπόν για μια δομή που θα δέχεται ηλικιωμένους με κάποια προβλήματα υγείας (είτε με μια μικρή άνοια είτε με κάποια άλλα θέματα κινητικά). Η δομή θα είναι στελεχωμένη με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα έχει φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή (ίσως) και γενικά προσωπικό που θα εξασφαλίζει και την εξάσκηση των ηλικιωμένων σε όλα τα επίπεδα (σωματικά και νοητικά). Θα είναι μια δομή όπου ο ηλικιωμένος θα πηγαίνει στις 8.00 το πρωί και θα φεύγει στις 15.00 το μεσημέρι. Θα καλύπτει δηλαδή το πρωινό ωράριο των φροντιστών – παιδιών που εργάζονται το πρωί, αλλά αγχώνονται αν τους αφήσουν μόνους τους στο σπίτι μήπως πέσουν ή δεν πάρουν σωστά τα φάρμακά τους, αλλά αδυνατούν να πάρουν κάποιο να τους προσέχει ή δεν επιθυμούν να τους τοποθετήσουν σε μια δομή συνεχούς φροντίδας (τύπου γηροκομείο).
Προσπαθούμε και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια λειτουργία του ΚΗΦΗ προς το τέλος του χρόνου. Θα δείτε στις προσεχείς επιτροπές ότι θα γίνουν και κάποιες αναμορφώσεις του χώρου του ΚΑΠΗ Χρύσας, καθώς στο ΚΗΦΗ εκτός από το ότι θα πάει ένας ηλικιωμένος, θα τον φροντίσουν και θα περάσει την ημέρα του, θα υπάρχει η δυνατότητα και να ξεκουραστεί. Θα έχει δηλαδή κάποιους χώρους με κρεβάτια ώστε να ξεκουραστεί αν θέλει κάποιος 1-2 ώρες και μετά να συνεχίσει την δραστηριότητα του. Θα προσφέρει και διατροφή μέχρι το μεσημέρι (δεκατιανό και μεσημεριανό) οπότε θα είναι ένας «παιδικός σταθμός για ηλικιωμένους» όπως λέω».
«ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ»
Αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των ωφελούμενων, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «υπάρχου πολλά κριτήρια και όλα καθορίζονται από το ΦΕΚ. Υπάρχου κριτήρια για το ποιος μπορεί να είναι στον χώρο και ιατρικώς (δεν μπορεί για παράδειγμα να είναι κάποιος μονίμως κατακεκλιμένος) και βεβαίως υπάρχει και το κομμάτι των εισοδηματικών κριτηρίων και των φροντιστών (π.χ. κάποιος που ξέρουμε ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να προσλάβει κάποιον για να φροντίζει τον ηλικιωμένο). Όλα αυτά καθορίζονται από το ΦΕΚ και είναι και ιατρικά αλλά και κοινωνικά».
«ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Σε ο,τι αφορά στον αρχικό αριθμό του προσωπικού που θα ξεκινήσει με την λειτουργία του ΚΗΦΗ, ο κ. Γκαγκαλίδης, τόνισε ότι «αυτήν την στιγμή είμαστε γύρω στα 9-10 άτομα για πρόσληψη. Περιλαμβάνονται νοσηλευτές, οικογενειακοί φροντιστές, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ενώ θα υπάρχου και συμβάσεις με ψυχολόγο (για παράδειγμα) που δεν θα χρειάζεται μόνιμα. Θα υπάρχουν δηλαδή και άνθρωποι που θα είναι για κάποιες μέρες εκεί. Θα βγει ένα πρόγραμμα, ανάλογα και με τον αριθμό των ατόμων, με τις ειδικότητες που χρειάζονται. Αυτό είναι κάτι δυναμικό. Αλλά θα υπάρχει και το σταθερό προσωπικό που είναι νοσηλευτές, φροντιστές, οδηγός (εξασφαλίζοντας και ένα λεωφορείο για την μετακίνησή τους, ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις οικογένειες). Αυτό το προσπαθούμε και θα «κουμπώσει» πιθανότατα με την έναρξη του ΚΗΦΗ. Ανοίγουν και θέσεις εργασίας λοιπόν».

«ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΑΤΡΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΥ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ – ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ»
Αναφορικά με το «συμμάζεμα» των ιατρο-κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, στο κτίριο του «πρασίνου» όπως είναι γνωστό (σ.σ. έναντι του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης») ο ίδιος επισημαίνει ότι «στο κτίριο του «πρασίνου» θα μεταφερθεί η Κοινωνική Υπηρεσία μαζί με το Κέντρο Κοινότητας (από τον πεζόδρομο της Γ’ Σταύρου όπου στεγάζεται σήμερα και δεν είναι ιδιόκτητο το κτίριο, οπότε ξεκινάμε και την οικονομία σε αυτό το κομμάτι).
Τα διάφορα τμήματα υπηρεσιών (αυτοτελή γραφεία) που στεγάζει σήμερα το κτίριο του «πρασίνου» θα μεταφερθούν κοντά στις υπηρεσίες τους. Πέρα από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας που θα μετακομίσει (μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η μεταφορά) στο κτίριο του «πρασίνου», ενώ τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα ξεκινήσει για εκεί και η μεταφορά του «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο,τι υπάρχει από κοινωνική υπηρεσία θα μεταφερθεί εκεί, γιατί είναι ένας χώρος περισσότερο ιδανικός για τέτοιες υπηρεσίες. Είναι κέντρο – απόκεντρο και έχει και εύκολη πρόσβαση για τον κόσμο. Θεωρούμε ότι και μόνον που θα συγκεντρωθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες εκεί, θα λύνονται πολύ πιο εύκολα και τα προβλήματα. Σε αυτόν τον χώρο, το επόμενο διάστημα – αφού έχουμε πάρει ήδη και την έγκριση – το επόμενο διάστημα θα γίνει και η ίδρυση του Πολυιατρείου με χώρους που θα φιλοξενούν τις διάφορες ειδικότητες. Επίσης, εκεί θα δημιουργηθεί και το ΚΕΠ Υγείας, που είναι μια υπηρεσία από την οποία οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το τι πρέπει να δρομολογήσουν για την υγεία τους, ανάλογα με την ηλικία τους και να ενημερώνονται για τα θέματα πρόληψης της υγείας τους. Θα υπάρχει ένα πρόγραμμα όπου κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ατομικό προφίλ και μέσω του ΚΕΠ Υγείας να ενημερώνεται για το ότι πρέπει να κάνει μια εξέταση ή να του έρχεται υπενθύμιση την επόμενη χρονιά κλπ. Είναι δηλαδή ένα καλό, σύγχρονο εργαλείο, για την προληπτική ιατρική των δημοτών μας. Λειτουργεί σε αρκετές πόλεις και είναι κάτι που είχαμε στον προγραμματισμό μας. Το ΚΕΠ Υγείας, θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα μαζί με ο,τι «κουμπώσει» γιατί πίσω από το ΚΕΠ Υγείας κρύβονται και πολλές άλλες δράσεις, μέσω του Διαδημοτικού Συνδέσμου των Υγιών Πόλεων όπου ανήκουμε και εμείς.

Κλείνοντας να πω ότι στο παλιό οικοτροφείο όπου στεγάζεται σήμερα το «Βοήθεια στο Σπίτι» (Βενιζέλου) θα ιδρυθεί (θεωρούμε ότι η έναρξη θα γίνει προς τον Σεπτέμβριο) το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών «Ζωή Δαλακλίδου».