Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η επένδυση

1.000 στρέμματα από τον Δήμο Τοπείρου στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε για φωτοβολταϊκά, αλλά…

Το «μπαλάκι» από τον Δήμαρχο Τοπείρου στις υπηρεσίες της Π.Ε Ξάνθης

Λίγα τα λεφτά του μισθώματος ισχυρίζεται ο Κώστας Δαλάτσης

 

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που επρόκειτο να γίνει στον Ν. Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή του Δήμου Τοπείρου, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να ακυρωθεί, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει προχώρησε από πλευράς της δημοτικής αρχής και έχει φτάσει στον «συμβολαιογράφο»!

Πρόκειται για παραχώρηση 1000 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή Βανιάνο-Κοσσό στην «κολοσσιαία» εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έναντι μισθώματος του οποίου –όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση- υπολείπεται των μισθωμάτων που δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν δηλαδή πρόκειται οι εκτάσεις να παραχωρηθούν  για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.

 

Η ΑΙΤΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ», το θέμα ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τοπείρου όπου ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει λόγω του χαμηλού μισθώματος, όπως υποστηρίζει και ο κ. Δαλάτσης με δηλώσεις του στην «Θ».

Ο ίδιος μάλιστα επιμένει πως θα πρέπει το θέμα να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι όμως που ο Δήμαρχος από την πλευρά του θεωρεί εκ του περισσού, για τους λόγους που εξηγεί ο ίδιος στην εφημερίδα μας.

Η αιτία όμως που το όλο θέμα παγώνει στην παρούσα φάση, έχει να κάνει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε Ξάνθης, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Μίχογλου δεν εγκρίνουν την παραχώρηση της έκτασης καθόσον αυτή προέρχεται από αναδασμό και θεωρείται γη υψηλή παραγωγικότητας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος δεν επιτρέπει την εξάπλωση φωτοβολταϊκών πάρκων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υλοποιηθεί η επένδυση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έχουν δίκιο οι υπηρεσίες της Π.Ε Ξάνθης ή οι αντίστοιχες της Π.Ε Καβάλας, οι οποίες –πάντα σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τοπείρου- έχουν εγκρίνει χιλιάδες στρέμματα τα οποία προέρχονται από αναδασμούς για εξάπλωση φωτοβολταϊκών;

Η «Θ» θεωρεί εξόχως σημαντικό το όλο θέμα γι’ αυτό και φιλοξενεί σήμερα τόσο την άποψη του Δημάρχου Τοπείρου, αλλά και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κώστα Δαλάτση. Σε ότι αφορά την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει διαβούλευση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ η ΤΕΡΝΑ Α.Ε τηρεί στάση αναμονής και να προβαίνει στις απαραίτητες ενστάσεις.

 

Κ. ΔΑΛΑΤΣΗΣ: ΜΑΣ ΦΑΝΗΚΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΜΙΣΘΩΜΑ – ΕΚΤΙΜΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ειδικότερα ο κ. Δαλάτσης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Είχαν βγει αυτά τα  1000 στρέμματα για δημοπρασία. Ενδιαφερόμενη βρέθηκε μόνο μια εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ. Πέρασε μόνον από Οικονομική Επιτροπή, το μίσθωμα ορίσθηκε 155 ευρώ και εμείς σαν αντιπολίτευση καταψηφίσαμε, διότι και το μίσθωμα μας φάνηκε χαμηλό, όταν ξέρουμε ότι αυτά τα χωράφια συνήθως νοικιάζονται 200 ευρώ το στρέμμα. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, η οποία αν αναλογιστούμε τα στρέμματα, είναι της τάξεως των 40.000-45.000 ευρώ τον χρόνο. Παρόλα αυτά, πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και περιμένουμε από εδώ και πέρα τις εξελίξεις. Να πάρει την νόμιμη οδό, ώστε να ξεκινήσουν και οι εργασίες  της εταιρείας και να δημιουργηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, εμείς αντιδράσαμε, διαφωνήσαμε γιατί μας φάνηκε χαμηλό το μίσθωμα. Όλοι ξέρουμε ότι το μίσθωμα, για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για φωτοβολταϊκά πάρκα, συνήθως είναι στα 200 ευρώ το στρέμμα.  Αλλά ενδιαφερόμενη ήταν μόνο η ΤΕΡΝΑ. Βέβαια, εδώ μπορούμε να ελέγξουμε λίγο την διακήρυξη, διότι είχε ως όρο να υπάρχει εγγυητική του 1.600.000 ευρώ. Αυτόν τον όρο, προφανώς, τον πληρούσε μόνον η συγκεκριμένη εταιρεία. Από εκεί και πέρα, εμείς περιμένουμε τις νόμιμες εξελίξεις. Εκτιμώ, πως πρέπει να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. η απόφαση της Οικονομικής) και περιμένουμε κάποια στιγμή να έρθει και στο ΔΣ. Εκτιμώ ότι θα έρθει.

 

Θ. ΜΙΧΟΓΛΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ «ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ» – ΕΚΑΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Το θέμα κόλλησε στην Αντιπεριφέρεια. Δεν έδωσαν την βεβαίωση, ενώ αντίστοιχα στην Καβάλα 11 χιλιάδες στρέμματα, μέσα στον αναδασμό, τα έδωσαν ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Και σε εμάς, ενώ είναι πέτρες (στο Βανιάνο – Κοσσό), δεν το έδωσαν. Ο δήμος θα έχει όφελος κάθε χρόνο 160.000 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, έχει κάνει ένσταση και περιμένουμε. Το συμβόλαιο με την εταιρεία υπεγράφη. Είναι στον συμβολαιογράφο. Το θέμα κόλλησε στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο ότι είναι γη υψηλής παραγωγικότητας εντός αναδασμού. Κακώς τότε οι παλιοί τα έβαλαν πριν 40 – 50 χρόνια. Δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και νομίζω ότι το ψάχνουν ακόμη. Η ΤΕΡΝΑ έχει κάνει ένσταση. Αντίστοιχα, όπως προανέφερα, στην Καβάλα, 11.000 στέμματα, μέσα σε αναδασμό, βεβαίωσαν ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Δεν μπορεί μια υπηρεσία της Καβάλας, να χορηγεί βεβαίωση ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και σε εμάς να λένε ότι είναι υψηλής παραγωγικότητας.

Πάντως  ο δήμος θα παίρνει κάθε χρόνο 160.000 ευρώ, πολύ μεγάλα έσοδα για τον δήμο.  Το μίσθωμα, είναι 165 ευρώ το στρέμμα, σε άγονο. Πάνω από 30-40 ευρώ δεν δίνουν και όμως αυτοί έδωσαν 160 ευρώ το στρέμμα. Θέλουν μια μεγάλη επένδυση, που θα φέρει και αρκετές θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στον Δήμο Τοπείρου. Εκεί υπάρχουν και άλλα φωτοβολταϊκά από μια άλλη εταιρεία, που δόθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Το θέμα έχει περάσει από Τοπικό (σ.σ. συμβούλιο), Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  και Οικονομική Επιτροπή.  Είτε περνούσε από ΔΣ είτε όχι, δεν είχε νόημα από την ώρα που πέρασε Οικονομική Επιτροπή, ΕΠΖ και τοπικό. Απλώς είναι τυπικό το θέμα.