Κλείδωσαν και με τη… «βούλα» τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην ΠΑΜ-Θ

Και ενώ παραμένει ανοιχτός ο Προμαχώνας…

Αθ. Τσώνης: «Αν δεν ανοίξουν θα πρέπει να ενισχυθούμε οικονομικά»

Ν. Τσαλικίδης: «Προέχει η δημόσια υγεία»


«Κλείδωσε» οριστικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κλείσιμο των Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς, εκτός του Προμαχώνα! Αυτό τουλάχιστον περιλαμβάνεται στην τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη και ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ


Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:
α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,

β) τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και

γ) την είσοδο προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης (σ.σ. αφού το κυριότερο πέρασμα Βουλγάρων, είναι η Νυμφαία) καθώς και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξηγώντας αμφότεροι ότι ο λόγος του «λουκέτου» αφορά στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της γείτονος και ζητώντας την εγκατάσταση ειδικών κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς, προκειμένου να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να σωθεί, ό,τι είναι δυνατόν βέβαια, από την φετινή τουριστική «παρτίδα». Διαφορετικά, η ανάγκη ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

«ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «προέχει η υγεία. Είναι υποχρέωση να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για την υγεία. Η υγεία είναι πάνω από όλα για όλους μας. Αυτό που θέλουμε βέβαια είναι να εγκατασταθούν κάποια κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας το συντομότερο, ώστε να συνεχίσουν να επισκέπτονται την περιοχή μας (που είχε μια καλή επισκεψιμότητα από τα Βαλκάνια) για να μην «γονατίσει». Βέβαια είδα προχθές μια δέσμη μέτρων από το υπουργείο (αλλά δεν την ανέλυσα) που μιλά για τα εποχικά επαγγέλματα η οποία δίνει κάποιες παροχές και κίνητρα, ακόμη και για αυτούς που υπολειτουργούν και προσπαθούν, αλλά όχι για αυτούς που κλείνουν. Βέβαια θα μου πείτε ότι είναι «ασπιρίνη». Φέτος όμως ο στόχος είναι να σώσουμε την χρονιά τουριστικά, ώστε του χρόνου να μπούμε πιο δυναμικά. Αν φέτος εισέλθουν κρούσματα, του χρόνου η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι πολύ χειρότερα. Δεν θα μας εμπιστεύεται κανείς. Φέτος πρέπει να τηρήσουμε κάποια μέτρα. Πρόσφατα ακούσατε ότι αποκλείονται και οι Σέρβοι. Αρχίζει το «ντόμινο». Άρα η κυβέρνηση το σκέφτηκε σωστά. Δεν αντικρούει κανείς αυτό. Έχουν κάποιες περισσότερες πληροφορίες. Ο Προμαχώνας μένει επειδή πρέπει να υπάρχει κάποια δίοδος και προσπαθούν να δημιουργήσουν και άλλες. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές για να υποδεχόμαστε με έλεγχο τον τουρισμό και να το καταλάβουν και αυτοί που έρχονται στην χώρα μας ότι ελέγχεται η είσοδος. Έχουν κλείσει και άλλες χώρες τελευταία, όπως η Αλβανία. Και αυτοί οι ίδιοι έχουν περιορισμούς στις χώρες τους. Μπήκε το Καλοκαιράκι και όλοι «χαλαρώσαμε». Ξέρετε τι συμβαίνει στην γείτονα χώρα; (σ.σ. εννοεί στην Τουρκία). Έχω φίλους στην Κωνσταντινούπολη και μαθαίνω ότι πεθαίνει κόσμος. Και έχουμε και κάποιους Τούρκους που έρχονται μέσω… Βουλγαρίας χωρίς έλεγχο. ‘Άρα καλώς υπάρχει ένας σωστά ελεγχόμενος χώρος, όπως ο Προμαχώνας, αλλά εμείς ζητούμε άλλον έναν. Να ελέγχεται όμως. Γιατί αν με ρωτούσατε «τι είναι το έσχατο που θα επέλεγες;» θα σας απαντούσα «η υγεία». Δίνουν και κάποια μέτρα ελάφρυνσης (φοροαπαλλαγές κλπ) και όλοι θα το παλέψουμε. Επάνω υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Αν εμείς πάρουμε τον μέσο όρο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, με 100000 τουρίστες και γίνουμε «Ρουμανία», πάει ο…τουρισμός του χρόνου. Τώρα, που έμειναν δυο μήνες, αν δώσουν παροχές και αν βάλουμε με έλεγχο, τους μισούς τουρίστες μέσα, εκτίμησή μου είναι ότι κάτι θα καταφέρουμε».

«ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 2,7 ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ – ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ»

Από την πλευρά του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης υπογράμμισε ότι «πάμε σε μια προσπάθεια να τα ανοίξουμε μέχρι τις 15 Ιουλίου και αν όχι, να ζητήσουμε μέτρα οικονομικής στήριξης για την περιοχή μας, η οποία είναι ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Νότια Βουλγαρία και στην Ρουμανία, προσεγγίζει το 2,7 (σ.σ. το R) όταν στην Ελλάδα είναι κάτω του 0,6. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα μεταδοτικότητας είναι αρκετά υψηλή, άρα ο κίνδυνος να μεταφερθεί σε μια περιοχή είναι αυξημένος. Ο Προμαχώνας έμεινε ανοικτός επειδή υπήρχε αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ, ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελεγχόμενος βαθμός εισόδου με τα ευρωπαϊκά κράτη. Από την στιγμή δηλαδή που δεν τα κλείνει όλα, όπως κάνει με την Σερβία, πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον ένα σημείο ανοικτό και επέλεξε τον Προμαχώνα γιατί εκεί γίνονται καλύτεροι υγειονομικοί έλεγχοι. Είναι πιο οργανωμένο το τελωνείο. Για αυτό κράτησε τον Προμαχώνα. Παρόλα αυτά, εκεί δημιουργήθηκε μια ουρά 15-20 χλμ και εγώ θεωρώ ότι αυτός ο συνωστισμός δεν βοηθά σε καμία περίπτωση, ούτε τους ελέγχους ούτε την υγειονομική ασφάλεια. Για αυτό ζητώ να ανοίξουν και αυτά τα σύνορα (Νυμφαία κατά βάση, Ορμένιο, Κυπρίνος) υπο προϋποθέσεις βέβαια και υγειονομικούς ελέγχους. Από την Νυμφαία περνούσαν 3500 άτομα την ημέρα. Πρώτος στόχος λοιπόν είναι να ανατραπεί αυτή η απόφαση, πάντα όμως εξασφαλίζοντας ότι θα γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι. Διαφορετικά θα ζητήσουμε μέτρα. Προσπαθώ να κλείσω ραντεβού με όλα τα υπουργεία (Υγείας, Υποδομών) μέσα στην εβδομάδα για να δούμε από κοντά τι γίνεται, διότι η καταστροφή είναι μεγάλη».

«ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ»

«Έχοντας προβλέψει την κατάσταση, πριν δύο μήνες, έχω στείλει πρωτοκολλημένα αιτήματα στα υπουργεία για υγειονομική ενίσχυση των σταθμών μας. Δηλαδή, πέρα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (που ζητούμε συνεχώς από την πρώτη ώρα), έχω ζητήσει να γίνουν υποδομές με πολυσαρωτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα «σαρώνουν» και θα δίνουν σε real time την πληροφορία σε κάποιο κέντρο ελέγχου, αν μπαίνει κάποιος με πυρετό κλπ. Όλα αυτά υπάρχουν εδώ και δύο μήνες στα υπουργεία. Είχαν ενημερωθεί οι υπουργοί, είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα αλλά ποτέ δεν προχώρησαν στην πραγματοποίησή της. Ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να πιέσουμε να το προχωρήσουμε αυτό. Βέβαια, τώρα δεν προλαβαίνουμε. Θα σωθούμε με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αυτήν την στιγμή για να γίνονται έστω και δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να υπάρχει μια εικόνα του ιικού φορτίου που διέρχεται. Σίγουρα αν το φορτίο είναι αυξημένο και εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μια «δεξαμενή» κρουσμάτων και να γίνει lockdown» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την κατάσταση σε Θάσο και Σαμοθράκη, που βρίθουν… ακυρώσεων, σημειώνει ότι «τα πράγματα είναι δραματικά. Είμαστε κάτω. Εκεί που είχαμε ξεκινήσει απίστευτα δυνατά σε σχέση με άλλες περιφέρειες, ξαφνικά τώρα φτάσαμε στον πάτο με τις ακυρώσεις. Στις 15 Ιουλίου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης για τα σύνορα. Το θέμα είναι όμως, πως επειδή εδώ η σεζόν είναι συγκεκριμένη και μέχρι τις 15 Ιουλίου, είναι μεγάλη η ζημιά. Πότε θα κάνουμε επανεκκίνηση μετα;»