Κλεισμένοι στα σπίτια τους φέτος το καλοκαίρι οι Ξανθιώτες!

Δεν πηγαίνουν ούτε στις παραλίες, αλλά ούτε και στις ταβέρνες.

Μ. Τσιακίρογλου: «Στο 50-60% η πτώση στην εστίαση – Μειωμένη η κατανάλωση, χαμηλοί οι τζίροι»

Κλεισμένοι στα… σπίτια τους φαίνεται ότι παραμένουν οι Ξανθιώτες, αφού από την μια σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ» (με συνομιλητή τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θέμη Γεωργιάδη) η επισκεψιμότητα στις παραλίες Αβδήρων και Μυρωδάτου είναι αισθητά μειωμένη, ενώ δεν υπάρχουν καν δρομολόγια για Εράσμιο και Μάγγανα, ενώ από την άλλη η κίνηση στα καταστήματα εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια κ.ο.κ) της πόλης είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με την πτώση να αγγίζει το 60%,  όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.

«ΣΤΟ 50-60% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ – ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ»

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «τα καφέ δεν έχουν τόσο μεγάλη πτώση όσο έχουν τα καταστήματα της εστίασης, αμιγώς. Υπάρχει πτώση της τάξεως του 50-60% πλέον. Πριν λίγο καιρό συζητούσαμε για πτώση της τάξεως του 60-70%. Υπάρχει πολύ μειωμένη κατανάλωση, υπάρχουν πολύ χαμηλότεροι τζίροι και δεν βλέπουμε να υπάρχει και κάποια προοπτική ανάτασης της κατάστασης, με δεδομένο ότι τα σύνορα της Νυμφαίας είναι κλειστά, οπότε όποιον τουρισμό είχαμε από εκεί, δεν υπάρχει πλέον. Είναι συγκρατημένη η κατανάλωση και η κίνηση από τους Ξανθιώτες, οι οποίοι φυσικά φοβούνται τον χειμώνα ο οποίος θα έρθει. Δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στα καταστήματα. Δεν υπάρχει κατανάλωση. Υπάρχει φόβος και συγκρατημένη κατανάλωση και η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ακόμη. Είμαστε ακόμη σε «αχαρτογράφητα νερά». Δεν ξέρουμε πως θα βγει ο χειμώνας. Η Ξάνθη ήταν επιφορτισμένη επιδημιολογικά και αυτό φόβισε τον κόσμο και τον «εγκλώβισε» περισσότερο μέσα στα σπίτια του, οπότε η κατάσταση στην εστίαση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ»

«Το πρόβλημα δεν είναι να μην κλείσουν ευρύτερα οι επιχειρήσεις, αλλά το ότι κλείνοντας οι επιχειρήσεις – με μαζικά λουκέτα- υπάρχει μετά παράλληλη αύξηση της ανεργίας και ο,τι συνεπακόλουθο από μια τέτοια άσχημη κατάσταση. Η οικονομία είναι κύκλος, οπότε και οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας ότι «σαφώς και υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα αφού είναι πολύ μειωμένη η κίνηση και πολύ μικρή η κατανάλωση. Ακόμη και στις καφετέριες, που υπάρχει μια μικρότερη μείωση τζίρου και κατανάλωσης, ας μην φανταστούμε ότι και εκεί γίνεται «χαμός». Μπορεί να πάει κάποιος, να πάρει έναν καφέ και να καθίσει τρεις ώρες. Οπότε επανερχόμαστε στο ότι οι τζίροι είναι μειωμένοι. Μπορεί να δεις καταστήματα γεμάτα (μιλώ για τον καφέ), αλλά αν είναι γεμάτο ένα τραπέζι με δυο καφέδες για τρεις ώρες, υπάρχει πρόβλημα. Γενικά η κατάσταση στην εστίαση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουν ληφθεί κάποια οικονομικά μέτρα, όπως και το ότι μειώθηκε και ο ΦΠΑ στα ροφήματα και στα αναψυκτικά. Το μέτρο ισχύει ως τις 31/10/2020 και περιμένουμε να δούμε αν θα πάρει άλλη παράταση. Έχουν δοθεί και κάποια άλλα αντίμετρα όπως η μείωση (40%) του ενοικίου, σίγουρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην εστίαση, οπότε περιμένουμε να δούμε τι άλλο μπορεί να προκύψει για την εστίαση, ευρύτερα. Η εστίαση θεωρείται «τουριστικό πακέτο», οπότε πρέπει να συμπεριληφθεί στο «τουριστικό προϊόν».

«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ Η ΜΑΣΚΑ – ΕΧΕΙ ΑΡΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ 6 ΑΤΟΜΩΝ – ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ»

Δοθείσης της ευκαιρίας η κ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν αυτήν την στιγμή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική στην εστίαση για τους επαγγελματίες, για τους σερβιτόρους, τους υπαλλήλους και για εμάς που δουλεύουμε στις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι υποχρεωτική για τον καταναλωτή. Από εκεί και πέρα, ισχύει ο,τι ίσχυε από τις πρώτες ανακοινώσεις αναφορικά με τον covid -19 (ένα άτομο προς 2 τ.μ., ένα άτομο προς 2.2 τ.μ κλπ). Έχει γίνει άρση μόνον του ορίου των 6 ατόμων. Δηλαδή πλέον μια παρέα πάνω από 6 άτομα, μπορεί να εξυπηρετηθεί κανονικά. Μέχρι πρότινος αυτή η παρέα θα έπρεπε να «σπάσει» εκτός αν υπήρχαν ανήλικα τέκνα στο τραπέζι. Αυτό είναι το μοναδικό μέτρο που έχει αρθεί. Όλα τα υπόλοιπα ισχύουν κανονικά. Γενικά πρέπει να καταλάβουμε όλοι, καταναλωτές και επαγγελματίες, ότι δεν βιώνουμε μια κανονικότητα και αυτό συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν ξέρουμε τι κατάσταση θα επικρατεί τον χειμώνα και είμαστε εντελώς στο «κενό». Δεν ξέρουμε που βαδίζουμε και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας εξωγενής παράγοντας που λέγεται «κορωνοϊός».