Κλειστά επί χρόνια παραμένουν μαγαζιά – «φιλέτα» στην Ξάνθη

Ενώ άλλοτε ήταν περιζήτητα…

Τι λένε οι μεσίτες για το «φαινόμενο» στην «Θ»

Μεγαλύτερη προσφορά, αλλά όχι μεγάλη ζήτηση – σημειώνεται τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τους επαγγελματικούς χώρους στην Ξάνθη. Καταστήματα και γραφεία, αναζητούν νέους επαγγελματίες για να…ανοίξουν, την ίδια στιγμή που τα ενοίκια κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν «πέσει».

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός μεσίτης ακινήτων στην Ξάνθη κ. Γιώργος Κεφαλίδης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι στις τιμές των ενοικίων για τους επαγγελματικούς χώρους, συνυπολογίζεται πάντα και η ιδιαιτερότητα της θέσης.

Ο ίδιος ωστόσο, σχολιάζει παράλληλα πως «τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια «ανακοπή» καθώς εμφανίζονται επαγγελματίες που ξεκινούν κάποιες δραστηριότητες σε χρόνια ανοίκιαστα μαγαζιά, χωρίς όμως να δίνεται η ιδιαίτερη αίσθηση της ανόδου».

«Εδώ και χρόνια υπάρχει πολλή περισσότερη διάθεση στα μαγαζιά και κυρίως στα γραφεία. Υπάρχει δηλαδή προσφορά γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, ξεκινώντας από την περιφέρεια (εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ακίνητα) και φτάνοντας προς το κέντρο»

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κεφαλίδης εξήγησε στην «Θ» ότι «εδώ και χρόνια υπάρχει πολλή περισσότερη διάθεση στα μαγαζιά και κυρίως στα γραφεία. Υπάρχει δηλαδή προσφορά γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, ξεκινώντας από την περιφέρεια (εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ακίνητα) και φτάνοντας προς το κέντρο. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό, δείχνει να υπάρχει μια ανακοπή – για να είμαι ειλικρινής – σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου. Εμφανίζονται δηλαδή επαγγελματίες να ξεκινούν κάποιες δραστηριότητες σε χρόνια ανοίκιαστα μαγαζιά, χωρίς όμως να δίνεται η ιδιαίτερη αίσθηση της ανόδου. Εγώ προσωπικά, μπορώ και διακρίνω μια τέτοια τάση. Συνεχίζουν όμως και υπάρχουν πολλά αδιάθετα ισόγεια καταστήματα και γραφεία».

«ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ, ΑΛΛΑ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων έχουν ρίξει τις τιμές ενοικίασης – με δεδομένη την διάθεση – ο κ. Κεφαλίδης, απαντά ότι «τα ενοίκια έχουν πέσει αρκετά στους επαγγελματικούς χώρους, κατά την διάρκεια της κρίσης και δεν έχουν ανακάμψει ακόμη όπως ανακάμπτουν τα ενοίκια στις κατοικίες. Τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων, συνεχίζουν και είναι χαμηλότερα από ο,τι ήταν. Βέβαια υπάρχει και η εξής ιδιομορφία στους επαγγελματικούς χώρους: Είναι και θέμα θέσης από εκεί και μετά. Σίγουρα, πολύ πιο δύσκολα θα πέσει η τιμή ενός αδιάθετου ακινήτου που βρίσκεται στην πλατεία, από ένα που βρίσκεται – για παράδειγμα – στην οδό Περικλέους. Τα ενοίκια κατέβηκαν και νομίζω ότι διερχόμαστε μια φάση ισσοροπίας για τα μαγαζιά του κέντρου. Τα περιφερειακά, μπορεί να κατεβαίνουν ακόμη. Για παράδειγμα, χωρίς να αναφερθώ συγκεκριμένα, θα σας πω ότι ακίνητο της πλατείας είχε ενοίκιο προ κρίσης 4500 ευρώ. Αυτό υποχώρησε στις 3000 ευρώ κατά την διάρκεια της κρίσης, παρέμεινε και ενδεχομένως να «τσιμπήσει» από εδώ και πέρα. Όμως, γενικά εξισορρόπησε εκεί. Ακίνητο όμως, το οποίο συνεχίζει και είναι αδιάθετο επί της οδού Περικλέους ή επί της Ανδρέου Δημητρίου (που είναι πιο μακριά), έπεσε κατά την κρίση και συνεχίζει να είναι και σήμερα. Υπήρξε δηλαδή μια καθοδική περίοδος στα ακίνητα και υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα, ανάλογα με την θέση του επαγγελματικού ακινήτου».

«ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ»

Τέλος, σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση επαγγελματικών ακινήτων, ο ίδιος απαντά ότι «υπάρχει, αλλά όχι τόσο έντονο. Για τα υπόλοιπα ακίνητα, συνεχίζουν να ισχύουν όσα είπαμε την προηγούμενη φορά. Για τα της κατοικίας, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα για ενοίκιο. Έχουν τελειώσει και τα μικρά και τα μεγάλα. Βλέπουμε όμως κάποιους νέους επιστήμονες που αναζητούν γραφεία, κάποιους που θέλουν να αλλάξουν χώρο και κάποιες επιχειρήσεις που έκλεισαν και  «αναγεννιούνται» από κάποιους άλλους».