Ο Δήμος Ξάνθης εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Ενίσχυσης Κοινόχρηστου Δικτύου Ηλεκτρονικών Ποδηλάτων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», με το ύψος της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 317.990,08 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράφτηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ Γεώργιο Ζερβό η Ένταξη της Πράξης «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων
Μητροπολιτικών Κέντρων)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» -συνολικής δημόσιας δαπάνης 35.871.363,74 ευρώ.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, σε επίπεδο Δήμων (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων), το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στην Πράξη «Εφαρμογή πλαισίου αποτίμησης των ωφελειών των δράσεων Βιώσιμης μικροκινητικότητας μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και τελική Τεκμηρίωση», (εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικρο-κινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικρο-κινητικότητας) θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.
Για την επιτυχή υλοποίηση της πράξης, το ΚΑΠΕ αξιοποιεί μεταξύ άλλων τη τεχνογνωσία που διαθέτει σχετικά: α) με τη διαχείριση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο Δήμων (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ΕΟΧ, κ.α. και β) με την εμπειρία από έργα σε βιώσιμες αστικές μετακινήσεις (ENERQI, EMOBILITY works), κοινόχρηστα οχήματα (έργο momo Car-Sharing) και ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα (έργο EMOBICITY).
Στο πλαίσιο της Πράξης θα υλοποιηθούν έργα στους συμμετέχοντες που αφορούν σε:
Προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης.
Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο
είναι κλειδωμένο.
Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).
Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας.
Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων Μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.
Έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ, εφόσον απαιτείται.
Η υλοποίηση των έργων θα υποστηριχθούν από Υπηρεσίες Συμβούλου Παρακολούθησης.