Σε εξωτερικές εργασίες οι περισσότεροι – Προσωρινό ζήτημα χώρων, στην ΠΕ Ξάνθης
Μ. Φανουράκης και Δ. Γαλανόπουλος μιλούν στην «Θ»
Σταδιακά θα αναλάβουν τις νέες τους αρμοδιότητες οι 197 προσληφθέντες μέσω της «Κοινωφελούς Εργασίας» στον Δήμο Ξάνθης. Πρόκειται κυρίως για άτομα που θα απασχοληθούν σε εξωτερικές εργασίες και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα «συγχρωτισμού» λόγω covid, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.
Κάτι που επιβεβαιώνει από την δική του πλευρά και ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, ο οποίος αναφέρεται και στους Δήμους Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης, όπου οι νεοπροσληφθέντες θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ενώ δεν παραλείπει να σταθεί και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους δήμους και σε διοικητικό προσωπικό.
«197 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΣΤΑΔΙΑΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ»
Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης ανέφερε στην «Θ» ότι «έχουν εγκριθεί 197 άτομα για τον Δήμο Ξάνθης. Τα περισσότερα είναι άτομα για εξωτερικές εργασίες (φύλακες σε πάρκα, στην καθαριότητα, στο τμήμα περιβάλλοντος και πρασίνου, φύλακες σε αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.)
Υπάρχουν επίσης και αρκετά άτομα για το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας όπου είχε γίνει πρόβλεψη για φυσικοθεραπευτές, γυμναστές κλπ που θα βοηθούσαν το ΚΑΠΗ, το οποίο όμως είναι κλειστό και έτσι θα ενισχύσουν το «Βοήθεια στο Σπίτι» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το διοικητικό προσωπικό, είναι πολύ λίγο, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων και εύρεσης θέσεων. Η επιλογή από το γραφείο προσωπικού γίνεται σταδιακά, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον δήμο με όλα αυτά τα άτομα. Έχουμε τοποθετήσει ήδη γύρω στα 64 άτομα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που προσφέρει η «Κοινωφελής Εργασία» στους δήμους καθώς υπήρχαν πολλά παράπονα πολιτών (δικαίως) όσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους, στην καθαριότητα, στο πράσινο. Να θυμηθούν ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε «κοινωφελής εργασία» και προχωρούσε σε όλον αυτόν τον καθαρισμό. Αυτό το διάστημα δεν υπήρχε και λόγω τόσο του covid όσο και των άλλων διαδικασιών άργησαν να προσληφθούν αυτά τα άτομα. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η βοήθειά τους, καθώς θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους».
«ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ»
Από την πλευρά του ο κ. Γαλανόπουλος επισημαίνει ότι «τόσο στους μικρούς δήμους όσο και στον μητροπολιτικό, που έχουν αρχίσει και έρχονται οι 8μηνοι, οι περισσότεροι είναι εργατοτεχνίτες και κατά συνέπεια δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού, αφού κατανέμονται σε τεχνική υπηρεσία, διεύθυνση περιβάλλοντος, καθαριότητας κ.ο.κ. Μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε, δεν εντοπίζονται προβλήματα συνωστισμού, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εργαζόμενοι – όπως προανέφερα – είναι έξω. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως ο κόσμος μπαίνει με μάσκες, έτσι και οι εργαζόμενοι οφείλουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα. Θεωρώ ότι μέχρι αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό. Και σαν δήμος ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με το εργατικό προσωπικό, αλλά για αυτούς που θα βρίσκονται έξω, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα».
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – «ΠΑΣΧΟΥΝ» ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»
«Η έλευση των ανθρώπων σαφώς και θα βοηθήσει, ειδικά στους μικρότερους δήμους όπου το προσωπικό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Αναφέρομαι στους Δήμους Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου. Είναι μια σημαντική βοήθεια η «Κοινωφελής Εργασία» έστω για 8 μήνες, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα συνταξιοδοτείται πολύς κόσμος. Ακόμη και τα τετράμηνα που πέρασαν από τους δήμους (δίμηνα που λόγω covid παρατάθηκαν και έγιναν τετράμηνα) βοήθησαν πολύ» επισήμανε επίσης ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από το 2010 έχουν σταματήσει οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού κυρίως. Οι όποιες προσλήψεις γίνονται στους δήμους (είτε μονίμων είτε συμβασιούχων) είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και μιλάμε για εργάτες, οδηγούς, χειριστές. Υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή υποστελέχωση στις διοικητικές υπηρεσίες, με αβέβαιο το μέλλον όσον αφορά στις προσλήψεις διοικητικού προσωπικού. Οι υπηρεσίες στον διοικητικό τομέα «πονούν» πάρα πολύ. Υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό και δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Υπάλληλοι, πολλών γραφείων όπως το γραφείο προσωπικού, κάθονται και απογευματινές ώρες για να μπορέσουν να καλύψουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Κλείνοντας ο κ. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι «τόσο εμείς σαν σύλλογος όσο και οι διοικήσεις των δήμων προσπαθούμε και θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Οι τοποθετήσεις στους μικρότερους δήμους (και είναι λιγότερα τα άτομα, άρα είναι πιο εύκολο) έχουν ολοκληρωθεί. Στον Δήμο Ξάνθης, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα».
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΖΗΤΗΜΑ «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΟΙ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» σε άλλους φορείς, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, δημιουργήθηκε – προσωρινά – θέμα «συνωστισμού» καθώς πολλοί εκ των νέων υπαλλήλων επρόκειτο να τοποθετηθούν ως υπάλληλοι γραφείου. Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκου Ευφραιμίδη, βρέθηκαν οι λύσεις και οι νεοπροσληφθέντες κατανεμήθηκαν αναλόγως.