Κοινωνικό μέρισμα: Επιπλέον 17.000 οι δικαιούχοι– Ως το τέλος του μήνα η καταβολή- Δηλώσεις της προέδρου της ΕΦΕΕΞ στη «Θ»

Ενημέρωση για τρέχοντα φορολογικά ζητήματα από την κα Ρένα Μπατζακίδου

Την κατανομή κοινωνικού μερίσματος 2019 σε επιπλέον 17.000 νοικοκυριά έως το τέλος Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα θα λάβουν τα νοικοκυριά, τα οποία βάσει των διασταυρώσεων που έγιναν στα αρχεία των ενστάσεων και των απορριφθέντων αιτήσεων, διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε η νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί κανείς δικαιούχος, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα εξαιτίας παραλήψεων  στις φορολογικές δηλώσεις ή λαθών των ίδιων κατά την υποβολή της αίτησης.
Έτσι, για πολλούς δικαιούχους η «εικόνα» στο πληροφοριακό σύστημα μπορεί να έχει αλλάξει, όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος της ΕΦΕΕΞ κ. Ρένα Μπατζακίδου, η οποία δοθείσης της ευκαιρίας ενημερώνει τους φορολογούμενος για τρέχοντα ζητήματα, όπως οι νέες υποχρεώσεις παραγωγών γάλακτος έναντι του ΕΛΓΟ – Δήμητρα αλλά και η υποβολή «ΜΥΦΣ», προκειμένου να διασταυρωθούν τα τιμολόγια μεταξύ των συναλλασσόμενων. Μια διαδικασία που αν δεν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει καθυστέρηση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή ακόμη και την υποβολή αυτών με ελλιπή στοιχεία.

 

«ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ – ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ…ΕΚΤΟΣ»

Ειδικότερα η κ. Μπατζακίδου, αναφορικά με τις ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα αναφέρει ότι «αν κάποιος μπήκε μέσα στην σελίδα και αναγράφει ότι η ένστασή του έγινε δεκτή, ενδεχομένως θα του το δώσουν το επίδομα. Εφόσον θα δοθεί το επιπλέον ποσό σε 17.000, οι ενστάσεις έγιναν δεκτές. Εμείς μπήκαμε σε διαδικασία ενστάσεων για αυτούς που είχαν αναπηρία και απλά δεν φαίνονταν η αναπηρία τους αυτή, στο σύστημα. Στους άλλους που βάσει κριτηρίων, δεν πληρούσαν τους όρους, σαφώς και δεν κάναμε ενστάσεις. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει ένσταση, αφού τους είχε από την αρχή «εκτός». Οπότε κάναμε ενστάσεις σε αυτούς που είχαν ποσοστό αναπηρίας και ενώ δικαιούνταν το μέρισμα, τους έβγαζε ως μη δικαιούχους. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων και έτσι όσοι είναι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα κάποια στιγμή στον λογαριασμό τους. Το Hepl Desk, δεν απαντά σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Υπάρχει για να σε βοηθά στο πως θα δουλέψεις την εφαρμογή. Δεν δίνει άλλου είδους απαντήσεις».

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ «ΜΥΦΣ»

Δοθείσης της ευκαιρίας η κ. Μπατζακίδου ενημερώνει και για την υποβολή «ΜΥΦΣ», τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να ανεβάσουν για το 2019, τα έσοδα και τα έξοδα που είχαν μέσα στην χρονιά στο TAXISNET και στην εφαρμογή «ΜΥΦ» (σ.σ. αφορά στις επιχειρήσεις) Πρόκειται για την εφαρμογή «Μηνιαίας Υποβολής Φορολογικών Στοιχείων» η οποία από μηνιαία, έγινε φέτος ετήσια. Αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να την διενεργήσουν οι λογιστές των επαγγελματιών, αλλά από ότι έχουμε διαπιστώσει δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την διαδικασία. Είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν ανεβάσει τα στοιχεία, οπότε δεν μπορούν να «κουμπώσουν» τα τιμολόγια των συναλλασσόμενων. Θα πρέπει και οι δύο «αντισυμβαλλόμενοι» να αναρτήσουν τα τιμολόγια για να «διασταυρωθούν». Αυτό δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη και φαντάζομαι ότι και πάλι θα πάμε σε καθυστερήσεις και στην υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων. Για να κάνεις μια δήλωση, πρέπει να έχεις όλα τα δεδομένα σου. Όταν κάποιοι οι συνάδελφοι δεν έχουν στείλει τα τιμολόγια στο «σύστημα» και δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμη, δεν είσαι σίγουρος αν σου λείπει κάτι ή όχι. Πολλές φορές, μια επιχείρηση παίρνει ένα τιμολόγιο, αλλά το τοποθετεί αλλού ή το χάνει κλπ. Όταν όμως ο άλλος που έκοψε το τιμολόγιο το στείλει και δεν το έχω στείλει και εγώ (γιατί δεν το είχα για παράδειγμα) εκεί φαίνεται η διαφορά. Οπότε δεν μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις Φορολογικές Δηλώσεις με ελλιπή στοιχεία. Αυτά τα τιμολόγια, κανονικά πρέπει να τα «στείλουμε» έως το τέλος Φεβρουαρίου και έπειτα μας δίνεται ένας μήνας περιθώριο για να γίνουν οι «διορθωτικές» κινήσεις. Αυτό μετά «κλείνει» για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων. Όταν αυτό μένει «ανοικτό» και η ΑΑΔΕ δίνει παρατάσεις, καταλαβαίνετε πως όλο αυτό πάει «πίσω», κάνεις και ξανακάνεις από την αρχή την ίδια δουλειά και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Οι ημερομηνίες πρέπει να τηρούνται. Όταν η ΑΑΔΕ πει ότι το σύστημα «κλείνει», θα πρέπει όντως να γίνεται. Δεν θέλουμε παρατάσεις, για να μάθουμε να δουλεύουμε όπως πρέπει να δουλεύουμε. Το ζήτημα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή για να ξεκινήσουν και οι φορολογικές δηλώσεις».

 

«SOS» ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τέλος αναφορικά με τις νέες υποχρεώσεις των παραγωγών γάλακτος έναντι του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, «σύμφωνα με την ΚΥΑ 838/51008, υποχρεούται να υποβάλλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τριμηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων γάλακτος, υπό τη μορφή μίας συγκεντρωτικής, αναλυτικής κατάστασης των παραδόσεων που πραγματοποιεί ο παραγωγός ανά μήνα σε διάστημα τριών μηνών, μαζί με την αξία τους, για κάθε είδος γάλακτος χωριστά.
Στη Δήλωση καταχωρούνται ανά μήνα τα στοιχεία της εκμετάλλευσης του παραγωγού, των επιχειρήσεων στις οποίες πωλήθηκε νωπό γάλα, η ποσότητα νωπού γάλακτος που πωλήθηκε, το γάλα που πιθανά μεταποιήθηκε από τον παραγωγό, το γάλα για οικιακή κατανάλωση, το γάλα για διατροφή νεαρών ζώων, το γάλα που καταστράφηκε, η συνολική ποσότητα γάλακτος που παράχθηκε, ο Μέσος Όρος Αρμεγόμενων Ζώων και η αξία γάλακτος που πωλήθηκε ανά επιχείρηση.
Η δήλωση υποβάλλεται κάθε τρίμηνο και το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τέλος του τριμήνου στο οποίο αφορούν οι παραδόσεις γάλακτος.