Οι πρώτες αντιδράσεις από την δημοσιοποίηση του ωραρίου
Εκπρόσωποι των ΑμεΑ και των αθλητικών Συλλόγων μιλούν στη «Θ»
Όπως αποκλειστικά είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες στα πλαίσια πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ η «Θ», αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης, το οποίο αναμένονταν να δοθεί στην δημοσιότητα, έτσι κι έγινε…
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του ωραρίου υπήρξαν οι πρώτες διαφωνίες και αντιδράσεις, αλλά και κάποιες φωνές κατανόησης με «αστερίσκο» την δυνατότητα μιας μικρής αναπροσαρμογής ώστε να ικανοποιούνται όλες οι κοινωνικές και αθλητικές ομάδες των πολιτών.
Από κοινωνικής άποψης την μεγαλύτερη ανάγκη χρήσης του κολυμβητηρίου την έχουν οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, καθόσον αφορά την καλυτέρευση της υγείας τους.
ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ» ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης κα Κοτσάκη στη «Θ», το ωράριο που κοινοποιήθηκε για χρήση του κολυμβητηρίου από τα ΑΜΕΑ δεν βολεύει και κατά δεύτερο λόγο είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι, ενώ –όπως χαρακτηριστικά δηλώνει- θα μπορούσε να υπάρχει μία μόνιμη διαδρομή για τα άτομα αυτά σε όλη την διάρκεια της ημέρας σε πρώτη φάση και στην συνέχεια θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί με βάση την προσέλευση και συμμετοχή. Πιο αναλυτικά η ίδια επεσήμανε στην «Θ» τα εξής:
«Πήρα τηλέφωνο στα γραφεία της πισίνας και μου είπαν ότι πέρσι το ωράριο ήταν από 1-2.30μ.μ. και φέτος έγινε 1-2, δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό, αλλά γενικότερα το είχαμε θέσει σαν θέμα και πέρσι. Αυτό το ωράριο δεν ξέρω ποιον βολεύει, ίσως να είναι για κάποιους που είναι μεγάλοι, δεν έχουν ασχολίες και μπορούν να πάνε εκείνη την ώρα για τους δικούς τους λόγους. Τα παιδιά που πάνε σχολείο όπως και τους εργαζόμενους δεν τους εξυπηρετεί για τίποτα.
Πέρσι θυμάμαι μας έδιναν μία διαδρομή κι όταν ήταν το ωράριο για τους πολίτες. Το έχουμε θέσει ως θέμα στον κο Γκαγκαλίδη, τώρα περιμένω να το δει και να μου απαντήσει τι μπορεί να κάνει. Θα δω και τον κο Ταρενίδη που είναι αρμόδιος για τον αθλητισμό, θα το συζητήσουν και θα μου πούνε, δεν ξέρω ακόμη τι θα γίνει, αλλά γενικά το ωράριο αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Δηλαδή είναι για πολύ ελάχιστα άτομα (1-2), όχι για μαθητές. Δεν σχολάνε τόσο νωρίς, κάποια παιδιά θα σχολάσουν 1.15 θα είναι δύο παρά στο σπίτι. Το 1ο Ειδικό σχολάει στις 4 η ώρα από το ολοήμερο, άρα δεν εξυπηρετεί κανέναν απλά το έβαλαν για να το βάλουν.
Ποιο ήταν το πρόβλημα αν στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού μας παραχωρούσαν μια λωρίδα για τα ΑΜΕΑ ή μισή λωρίδα…
Η καλύτερη δυνατή πρόταση θα ήταν να υπήρχε μια λωρίδα (μόνιμη) που να ήταν δική μας και σιγά-σιγά βλέποντας και κάνοντας μέχρι ποια ώρα θα εξυπηρετούνται να πηγαίνουν τα ΑΜΕΑ. Ας πάνε τα περισσότερα άτομα εκείνη την ώρα και μετά να βάλουν ένα ωράριο, όχι το βάζουν το ωράριο και τέρμα».
1000 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ…
Σε ότι αφορά την χρήση της δεξαμενής από τους χίλιους περίπου αθλητές μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας των πέντε κολυμβητικών σωματείων, σίγουρα το ωράριο που παραχωρείται (4 ώρες ημερησίως) δεν είναι αρκετό. Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Θ» ο πρόεδρος του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ Ματθαίος Σαββίδης:
«Κατά την γνώμη μου το κολυμβητήριο πρώτα ανήκει στους δημότες και εν συνεχεία στα σωματεία και τις ακαδημίες. Συνεπώς οι ώρες που έχει το κοινό νομίζω ότι είναι μια χαρά. Τώρα αν μπορούσε να δοθεί λίγος παραπάνω χρόνος θεωρώ πως πρέπει να δοθεί στα ΑΜΕΑ, στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους την κολύμβηση και θα μπορούσε εκεί πέρα από τις ώρες του κοινού να μπει κάτι που να βολεύει περισσότερο τα ΑΜΕΑ. Θεωρώ ότι η πρώτη κατηγορία που πρέπει να προσεχθεί και να δώσουμε όλοι μας την προσοχή μας σ’ αυτήν και την κατανόηση είναι τα άτομα τα οποία χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους μας την πισίνα. Τώρα όσον αφορά τα σωματεία είναι πολλά ήδη. Θα πρέπει μεταξύ μας να βρεθεί ένας τρόπος να διαχειριστούμε τις ώρες εφόσον αυτές είναι. Χρειάζεται να υπάρξει μία αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση και πάντα στο επίπεδο της λογικής. Δηλαδή τι δυναμική έχει η κάθε ομάδα, αναλόγως να χρησιμοποιήσει τις διαδρομές. Εγώ εκεί που θα έλεγα να γίνει μία επαναπροσέγγιση θα ήταν όχι στις ώρες που παίρνουμε, όσο στην διαχείριση των διαδρομών. Αυτοί που οφείλουν να δείξουν κατανόηση στην κατανομή είναι τα σωματεία και οι ακαδημίες και όχι οι πολίτες. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε για τις ώρες που έχει το κοινό, αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι να είναι ικανοποιημένες οι ομάδες οι οποίες τις έχουν ανάγκη, όχι οι ομάδες οι αθλητικές, αλλά οι ομάδες οι κοινοτικές. Αυτό είναι η δικιά μου η άποψη και το λέω άσχετα αν είμαι πρόεδρος ομάδας, είμαι γιατρός πρώτα και ξέρω πάρα πολύ καλά τι ανάγκες έχει ο κόσμος.
Σε ότι αφορά τις ώρες του μεσημεριανού του κοινού, μπορεί να γίνει μια διαχείριση και να δοθεί κάποιος χρόνος πιο σωστά στα παιδιά που δεν έχουν τελειώσει καν το σχολείο τους».
ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΜΕΑ… ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Ο κος Σαββίδης όχι μόνο ως πρόεδρος του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ, αλλά και ως ιδιώτης γιατρός, συμφώνησε ότι στο Δημοτικό κολυμβητήριο προηγούνται τα ΑΜΕΑ, ενώ σε ότι αφορά το ωράριο για τους αθλητικούς συλλόγους σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν οι σύλλογοι μεταξύ τους με βάση την δυναμική τους, αλλά και τις… επιτυχίες τους:
«Το κολυμβητήριο μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, δεν μπορεί να μπουν 5.000 και να κολυμπάνε. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι μέσα στα πλαίσια που έχουμε να κινηθούμε. Εγώ λέω πως αν θέλουμε να έχουμε και σωματειακό αθλητισμό και παραγωγή κολύμβησης θα πρέπει να φτιάξουμε κι άλλο κολυμβητήριο. Εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή, αλλά αυτά δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας δεύτερης κολυμβητικής δεξαμενής. Αυτό το ξέρουμε όλοι, το αντιλαμβανόμαστε όλοι, αλλά δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Θέλει κουβέντα, θέλει ζυμώσεις, θέλει στρατηγική, στην οποία πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των αθλούμενων στα υπάρχοντα σωματεία είναι περίπου στα 1.000 παιδιά κι αυτό γιατί δεν μπορούμε παραπάνω. Η πισίνα έχει 8 διαδρομές, οι ώρες που χρησιμοποιούμε τέσσερις, άρα θα πρέπει μεταξύ μας να φροντίσουμε να τα κανονίσουμε αυτά τα πράγματα. Πάντα με βάση την δυναμική της ομάδας και με βάση τις βαθμολογίες. Αυτό όμως αφορά τα σωματειακά. Τα παιδιά του Λεύκιππου το έχουν δείξει ότι υπάρχει πάντα διάθεση για συνεννόηση και αυτή την στιγμή που μιλάμε είμαστε το πιο μεγάλο σωματείο. Δεν μιλάω για την ιστορία, έχω πει χίλιες φορές ότι εγώ είμαι ΚΟΞ, όσον αφορά την προέλευση, αγαπάω τον ΚΟΞ, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί κολύμπησα, αλλά σήμερα το μεγαλύτερο σωματείο στην πόλη με τις περισσότερες προοπτικές είναι ο Λεύκιππος, έχουμε τις περισσότερες επιτυχίες σε όλα τα πρωταθλήματα, άρα θα θέλαμε και κάτι παραπάνω το οποίο όμως πάλι δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση».